Voorzorgsmaatregelen rond de brandweerkazerne na nieuw onderzoek naar PFAS-vervuiling

TEMSE – Op basis van een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS op de site van de brandweerkazerne in de Kasteelstraat 16 in Temse besliste het Agentschap Zorg en Gezondheid om no regret-maatregelen te nemen.

In het najaar van 2021 vond er een bodemonderzoek naar PFAS plaats op de site van de brandweerkazerne in Temse. Uit deze resultaten bleek dat er een kleine verontreiniging was in het grondwater aan de kazerne. Er waren geen verdere maatregelen nodig. Recent kwam er een nieuw onderzoek op basis van nieuwe normen. Na deze metingen adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) om een aantal no regret-maatregelen te nemen in een gebied tot max. 500 meter van deze locatie. De buurtbewoners werden al geïnformeerd.

Lange termijn

“De resultaten van dit onderzoek zijn geen reden tot paniek. Uiteraard is het wel belangrijk om de voorzorgsmaatregelen van Agentschap Zorg en Gezondheid goed op te volgen”, reageert burgemeester Hugo Maes (CD&V).

Het gaat om adviezen om blootstelling te vermijden. Op lange termijn kan dit namelijk wel gevolgen hebben omdat het om stoffen gaat die we niet kwijt geraken uit het lichaam en die zich dus opstapelen.

Op de site en in een zone van 100 meter rond de kazerne wordt aangeraden om zelfgeteelde groenten en fruit te variëren met producten uit de handel en ze zeker goed te wassen met water voor je ze eet. Zwangere vrouwen, kinderen tot twaalf jaar of mensen met een verzwakt immuunstelsel eten best geen groeten en fruit uit de eigen tuin.

Verder eet men best maximaal 1 ei per week van eigen kippen en gebruikt men compost beter niet als meststof voor de tuin. Vermijd ook braakliggende of losse grond die verstuift of verwaait. Tot slot is vooral de hygiëne belangrijk zoals het regelmatig wassen van de handen, zeker voor de maaltijd.

(C) Google Maps

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *