Technische staff verlengd overeenkomst bij BW Temse

TEMSE – Leuk nieuws bij SV Blauw Wit Temse net voor de jaarwending. Gans de technische staff van de club verlengde zijn overeenkomst voor het seizoen 2023-2024.

Het bestuur van de ploeg bedankt hen dan ook voor het vertrouwen met name Geert Mariman(T1), Tom De Cleen(T2), Franky De Vleeschouwer(KT) en Geert Verniers(T3). Ook een aantal spelers verlengden trouwens al hun overeenkomst met de succesploeg uit de Schoolstraat. Wordt vervolgd…

vlnr.:Geert Mariman(T1), Tom De Cleen(T2), Franky De Vleeschouwer(KT) en Geert Verniers(T3)
(foto: BW Temse)

Deel opbrengst Winterjogging voor Priester Poppeschool

ELVERSELE – Een deel van de opbrengst van de winterjogging die deze maand plaatsvond in Elversele, gaat naar de Priester Poppeschool.

Het geld is broodnodig om de zwemlessen van de kinderen te garanderen. “De busprijzen swingen de pan uit wat uitstapjes naar het zwembad haast onmogelijk maakt.”, vertelt directrice Veerle Van Bogaert.

Kostprijs gestegen

Ook de scholen beginnen de gevolgen van de crisis te voelen. “Uitstapjes organiseren is wikken en wegen. Alle prijzen schieten de hoogte in, maar de maximumfactuur per leerling blijft hangen op 95 euro”, vertelt directrice Veerle Van Bogaert. “Zelfs het organiseren van de zwemlessen is een budgettaire nachtmerrie. Vroeger gingen alle kinderen wekelijks zwemmen, maar dat is ondenkbaar geworden. De kostprijs van een zwemles is gestegen van 4,5 euro tot 5,50 euro per kind.”

De school vindt sport echter zo belangrijk dat ze momenteel elke maand 200 euro van de eigen werkingsmiddelen bijlegt om de zwemlessen toch te kunnen garanderen. “Het behoort tenslotte tot de eindtermen die moeten behaald worden.”

Twee maanden zwemlessen

Dit probleem kwam ook ter ore van Serge Van Autreve, sportieveling en organisator van de winterjogging. “Beweging voor kinderen is van groot belang. Ze zitten al lang genoeg thuis achter de computer of op de iPad”, vertelt Serge. “Naast de winterjogging organiseerde we een winterwandeling waarvan de opbrengst integraal naar de Priester Poppeschool ging. Met 75 enthousiaste deelnemer zamelden we 350 euro in.”

Dat is geld dat de dorpsschool graag in ontvangst neemt. “We zijn Serge enorm dankbaar, hiermee kunnen we al zeker twee maanden de zwemlessen voor onze kinderen garanderen”, zegt de directrice. (bron+foto: HN/Pieter Van Hecke)

Met de opbrengst van onder meer de Winterjogging, worden de zwemlessen betaald voor de leerlingen van de Priester Poppeschool. — © pvs

politiepatrouilles controleren vuurwerkverbod tijdens overgang oud naar nieuw

TEMSE – Net als vorig jaar mag men in Temse geen vuurwerk afsteken tijdens deze eindejaarsperiode. Voor de veiligheid en het dierenwelzijn geeft het Lokaal Bestuur Temse géén toelating om vuurwerk af te steken. Er zullen ook controles zijn tijdens de patrouilles.

De gemeente Temse voerde drie jaar geleden net als in de omliggende gemeenten een vuurwerkverbod in tijdens de oudejaarsnacht. De jaren daarvoor was vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht wel nog toegestaan tussen middernacht en 1 uur. Een verbod voor wensballonnen was al langer van kracht. Burgemeester Hugo Maes (CD&V) ziet geen reden om het reglement te versoepelen en wel toelating te geven voor geluidsarm vuurwerk.

“We hebben de beslissing destijds genomen omwille van de overlast voor mens en dier”, klinkt het. “Het gebruik van geluidsarm vuurwerk zou moeilijk te controleren zijn.”

Tijdens de overgang van oud naar nieuw zullen er extra controles zijn door de politiezone. “Die extra controles worden opgenomen in bijkomende patrouilles”, aldus commissaris Katty De Bruyn.

Wauters verhuist bakkerij in 2023 van Pastoor Boelstraat naar Elversele

TEMSE/ELVERSELE – De ene na de andere bakkerij uit het Waasland verdwijnt, maar Maxim (34) en zus Gaëtane (31) Wauters investeren vanaf 2023 in de uitbreiding van Bakkerij Wauters. Bovenop de bestaande winkelpunten, nemen ze Bakkerij De Rycke over aan de Pontweg in Elversele. De productiecapaciteit verdubbelt hierdoor naar 5000 broden per dag.

Maxim Wauters, vierde generatie bakker, nam in 2013 Bakkerij Wauters, een gevestigde waarde in Sint-Niklaas, Hamme en Temse en gekend voor zijn uitmuntende patisserie, over van zijn ouders. Een decennium later breidt het bedrijf uit. In januari 2023 verhuist de volledige productie samen met 20 werknemers van Temse naar Elversele. Zaakvoerder Maxim Wauters doet de overname niet alleen, zus Gaëtane investeert mee. Ook mama en papa kan je achter de schermen nog steeds terugvinden.

“Ons brood en patisserie wordt al jaren bereid in onze bakkerij in Temse, maar de productie unit ​ is ondertussen verouderd. Dankzij de overname verdubbelen we onze capaciteit en is er ook voor de toekomst nog voldoende groeimarge. Alle productiewerknemers van Bakkerij De Rycke krijgen de kans om aan te blijven. In totaal zal er een ploeg van 25 mensen werken in Elversele. We zullen 365 op 365 dagen broden bakken.”, vertelt Maxim Wauters.

Met de overname nemen we afscheid van zes bakkersgeneraties De Rycke. Maar de bakkerij is bij de nieuwe zaakvoerders in goede handen. Johan De Rycke is blij met de overname door Maxim en Gaëtane: “Mijn kinderen hebben geen interesse om de bakkerij over te nemen, maar de familie Wauters is een waardige vervanger. Het is een geruststelling dat onze klanten – we leveren aan lokale supermarkten en restaurants – ook in de toekomst kunnen rekenen op dezelfde kwalitatieve producten.”

Op de sociale media was er onlangs heel wat kritiek door inwoners van Elversele omdat het lokale winkelpunt van de bakkerij de deuren zou sluiten.

Johan De Rijcke, Maxim Wauters en Gaëtane Wauters

KWB verbond Sint-Niklaas haalt herinneringen op in Temse

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Onlangs verzamelde het kruin van wat in vervlogen tijden het “verbondsbestuur” van KWB regio Sint-Niklaas heette. Dit in het Rozenhofke in Temse.

Opzet was om de regionale bestuursleden uit de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw, de tijd voor de provincialisering van KWB Waasland, nog eens samen te brengen.

Temsenaar Eddy Noens, in die jaren KWB-verbondssecretaris, nam het initiatief voor de réunie samen met de toenmalige verbondsvoorzitters Karel Reyns en Leon Vincke. Oud-bestuurslid Paul Groenwals en de proost van weleer, EH Stefaan De Paepe versterkten de voorbereidende werkgroep en samen werkten ze een aangenaam ontmoetingsmoment uit.

“De decennia van 1980 en ’90 vormden een van de hoogtepunten in de KWB-werking”, stelt Eddy Noens. “Vlaanderen telde toen meer dan 100.000 KWB-leden en in het arrondissement Sint-Niklaas waren 37 parochiale kernen actief. In 1985, na een ledenwervingsactie, klopte KWB Sint-Niklaas de kaap van 5.000 leden af, wat hen meteen tot een groots opgezet feest bracht op 25 maart 1985. In die tijd was de kwb nog een louter mannenbeweging en het aansluitingsgetal stond in de feiten dus voor een werking gericht op 5.000 gezinnen in het Waasland, een cijfer dat sindsdien niet meer werd verbeterd.”

“Liefst zestien ex-bestuursleden tekenden present op de bijeenkomst, acht personen moesten zich verontschuldigen wegens omstandigheden en acht mensen uit de groep van weleer zijn ondertussen spijtig genoeg overleden.”

“Uiteraard werden vele herinneringen en anekdotes opgehaald tijdens het gezellige ontmoetingsinitiatief”, glundert Noens. “Het viel op hoe sterk de band tussen de vrijwilligers nog steeds is, zelfs na zowat 30 jaar. Velen onder hen bleken ook vandaag nog actief in kwb of namen een ander maatschappelijk engagement op in hun omgeving. Van sociaal engagement gesproken.

In hun jaren was de KWB nog veel sterker gericht op ‘vorming’. Er werd gewerkt met maatschappelijke jaarthema’s en uitgewerkte actiemodellen voor de afdelingsbesturen. De honderden lokale bestuursleden kwamen in de regel maandelijks samen om een gevarieerd programma voor hun leden te realiseren. De afdelingsverantwoordelijken kwamen ook geregeld gewestelijk en verbondelijk samen om zich te laten inspireren door de onderwerpen en het beschikbare werkmateriaal. Doel was om mensen te informeren, te sensibiliseren rond bepaalde thema’s en leden te doen participeren aan info-initiatieven en/of te activeren voor (plaatselijke) impactgedreven acties.

“Het viel de groep op dat de thema’s die indertijd werden uitgerold ook vandaag nog best betekenisvol zouden kunnen zijn voor de samenleving”, klinkt het.

Enkele voorbeelden: ‘Aan dokters muren, tarieven en uren’ (tegen ereloonsupplementen in de gezondheidszorg) – ‘Leefmilieu in onze gemeente’ (PFAS of fijn stof zou er niet in misstaan) – ‘Met het verkeer de andere kant op’ (rond het individuele mobiliteitsgedrag en het belang van een goed en betaalbaar openbaar vervoer) – ‘Haal de gezinnen uit de kou’ (ja, ook toen al werd geijverd voor een stooktoelage aan kwetsbare gezinnen) – ‘Hoopvol perspectief’ (tegen de verzuring en vereenzaming) – enz.

“De band tussen de ex-leden van het verbondsbestuur blijkt vandaag nog steeds zeer sterk aanwezig”, vertelt Eddy Noens. “Niet verwonderlijk: hoe sterk zij in het verleden hebben samen gewerkt, samen maatschappelijke thema’s en onrecht op de maatschappelijke agenda hebben gezet, en als het moest ook samen op de barricaden hebben gestaan om de verontwaardiging gestalte te geven, wantoestanden aan te klagen of verbetering af te dwingen. Deze ontmoeting was een heuglijk, deugddoend weerzien en hoe fijn om te merken dat hun dynamiek en sociale betrokkenheid nog niet is weggeëbd.”

Foto staand vlnr: Jules Van der Herten, Hugo De Blende, Jef Foubert, Roland Van Riet, Jan de Jonghe, Robert van Peteghem, Jan Smet, Karel Reyns, Julien Ghesquière. Zittend vlnr: Eddy Noens, Leon Vincke, Staf Lerno, Stefaan De Paepe, Maurice De Letter, Jean-Pierre De Smet, Paul Groenwals.

POLITIE. Niet verzekerd en ingeschreven voertuig in beslag genomen na positieve speekseltest

Intrekking rijbewijzen

Er werden extra verkeerscontroles gehouden op de volgende plaatsen in de politiezone. Dit in de Heirstraat, Burchtstraat, Hoogkamerstraat, Krijgsbaan, Velle en op de Sint-Amelbergalaan.

In totaal werden er 177 ademtesten afgenomen van bestuurders. Hiervan legden 176 personen een negatieve test af. Eén persoon had teveel alcohol in zijn bloed, zijn rijbewijs werd ingehouden voor drie uren.

Twee bestuurders legden een positieve speekseltest af, een 26-jarige man uit Temse en een 41-jarige man uit Antwerpen. Beiden reden onder invloed van drugs. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Eén voertuig werd gerechtelijk inbeslaggenomen wegens niet verzekerd en niet ingeschreven.

Diefstal bromfiets

Op de Krijgsbaan in Temse werd een bromfiets gestolen. De eigenares had deze ’s avonds geparkeerd en stelde ’s morgens de diefstal vast.

Ereburgemeester Luc De Ryck vierde gouden huwelijksjubileum

TEMSE – Op 22 december was het precies 50 jaar geleden dat ereburgemeester Luc De Ryck in het huwelijk trad met zijn dorpsgenote Jeannine Andries. En dat werd natuurlijk gevierd.

In de lijn van de traditie ontvingen de jubilarissen ook het bezoek van de burgemeester. Hugo Maes reikte de attenties uit van het Koninklijke Paleis en het Gemeentebestuur. Op de foto poseert hij met de jubilarissen, hun dochter Nele en haar vriend.

Luc De Ryck nam per 1 juni 2022 afscheid van de politiek. Hij maakte 39 jaar deel uit van het schepencollege: 10 jaar als schepen, ruim 29 jaar als burgemeester. Intussen besteedt hij veel tijd aan de ordening van zijn (indrukwekkende) bibliotheek en archief.

Elektrische Donkey-Republic fietsen nu ook te huur in Temse

TEMSE – Vanaf nu kan je ook in Temse de oranje elektrische fietsen van Donkey Republic huren. Lantis, initiatiefnemer van het project en bouwheer van de Oosterweelverbinding, plaatst in totaal 1 650 e-bikes van Donkey Republic in de regio Antwerpen en in het Waasland.

Dat uitgebreide netwerk verbindt de belangrijkste mobiliteitsknooppunten met elkaar, zoals park-and-rides en treinstations. Zo motiveren we zoveel mogelijk mensen om de fiets te nemen en kunnen fietsers zich sneller verplaatsen in de regio. In Temse kan je aan het station al langer gebruik maken van de deelfietsen van Blue-bike. Daar komen nu ook elektrische deelfietsen van Donkey Republic bij.

Gratis testrit

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar één van de Donkey Hubs, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Een enkele rit (30 minuten) kost 3 euro. Een maandabonnement (max. 40 verplaatsingen) kost 72 euro (1,80 euro per rit). Een jaarabonnement (maximum 400 ritten) betaal je 600 euro (1,50 euro per rit). Inwoners kunnen eenmalig een gratis rit van 30 minuten boeken via de app met de kortingscode ANTWPNFIETST.

In totaal komen er 24 fietsen in Temse: 12 zijn er al verdeeld over de vier ophaallocaties en in januari-februari komen er per locatie nog 3 bij. Je vindt de Donkey’s op deze locaties:

Hoogkamerstraat (TTS)
Elversele N41 (Duivenhoek)
Station
Velle (kerk)

“We zijn blij om Donkey Republic in onze gemeente te verwelkomen. Met een elektrische fiets geraak je zonder veel moeite en tijdverlies op je werk of andere bestemming. Bovendien is het milieuvriendelijker dan de auto. Na de uren zijn de e-bikes van Donkey ideaal voor een ontspannende fietstocht in de streek” geeft schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) aan.

Hoe werkt een deelfietssysteem?

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar één van de Donkey Hubs, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Na de rit laat je je fiets achter op één van de vele hubs die in de app zijn aangegeven. Donkey Republic is een Deens bedrijf, actief in 71 steden. In België circuleren al zo’n 800 fietsen in Gent en Kortrijk.

Vanaf heden kan men ook elektrische Donkey fietsen huren op diverse plaatsen in Temse

Inwoners Elversele protesteren tijdens gemeenteraad tegen verkoop van De Fortune, ‘hun’ gebouw

Burgemeester beloofd met verenigingen in gesprek te gaan

TEMSE – Om uit de rode cijfers te komen, nam de gemeente Temse eerder deze maand de beslissing om een deel van hun patrimonium te verkopen. De beslissing stuitte op onbegrip bij de vele verenigingen die hierdoor op straat komen te staan. Een delegatie kwam maandagavond ook opdagen op de gemeenteraad om te protesteren tegen het punt dat dan officieel werd gemaakt.

“Dit betekent de doodsteek voor het verenigingsleven”, klinkt het boos. De oppositie spreekt van ‘een historische vergissing.’

Het gemeentebestuur zat door oplopende personeelskosten, hoge inflatie en stijgende energiekosten met een gat van 8 miljoen euro in de begroting. Er werd besloten om de belasting voor de burgers niet te verhogen en geen naakte ontslagen uit te voeren. Om een deel van de financiële put te dichten, wil de gemeente snoeien in zijn patrimonium.

Langetermijnvisie

“Het gaat om gebouwen met hoge energie- en renovatiekosten”, stelt schepen Stephan Van der Gucht (N-VA). Een boodschap die hard aankwam bij talloze verenigingen die verankerd zijn in deze gebouwen.

In Steendorp wil het bestuur het oude gemeentehuis verkopen en in Elversele ontsnapt Huis De Fortune niet aan de maatregel. Het 200 jaar oude gebouw dat onderdak biedt aan negen verenigingen gaat volgend jaar onder de hamer.

“De verkoop kadert in de langetermijnvisie van de gemeente”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “De gebouwen renoveren aan de noden van vandaag is onmogelijk en onbetaalbaar. De Fortune aanpassen aan de huidige standaarden zou meer dan 1 miljoen euro kosten.”

Bert Bauwelinck (Tesamen) riep de verenigingen op om af te zakken naar de gemeenteraad. Het punt werd toch goedgekeurd, daardoor komen heel wat verenigingen binnenkort op straat te staan. — © pvs

De oppositie erkent de complexiteit van het budgettair vraagstuk, maar juicht de remedie niet goed.

“De verkoop van het patrimonium is eenmalig en onomkeerbaar”, klinkt het bij Bert Bauwelinck van Tesamen. “Maar binnen twee jaar kan er zich weer een financieel probleem stellen. De gebouwen wil men nu verkopen omdat het ‘energieslurpers’ zijn. AC De Zaat heeft een energiefactuur van 60 000 euro per jaar. Gaat men dan ook het gebouw verkopen omdat het teveel aan energie verbruikt ?

Bauwelinck riep de mensen van het verenigingsleven ook op om af te zakken naar de gemeenteraad om te protesteren tegen de maatregel. “Deze beslissing betuigt van weinig creativiteit en is niet duurzaam. Huis De Fortune heeft een grote sociale waarde en het is het meest verhuurde en gebruikte gebouw in Temse. We hebben een rijk cultuurleven en we moeten hier juist in investeren. Je nijpt met deze beslissing het sociocultureel leven dood.”

Alternatieven

De gemeente is niet blind voor de grieven van de betrokken verenigingen.

“Ik beloof met iedereen in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen”, klinkt het bij de burgemeester. Zo denkt het bestuur aan een polyvalente plek voor alle verenigingen. Voor Steendorp wordt dit de Mosterdpot en in Elversele wordt er ingezet op de Emiel Naudtszaal.

“We zijn overtuigd dat deze zalen de noden kunnen invullen. We verkopen niet alleen, we gaan ook investeren in de bestaande infrastructuur”, zegt Maes, maar zijn statement kan op weinig begrip rekenen. “De Emiel Naudtszaal is een evenementslocatie en is niet geschikt voor het verenigingsleven. Ze is veel te duur voor ons en we hebben hier bovendien geen plaats om ons materiaal te stockeren”, klinkt het bij de verenigingsleden.

“Het draait niet enkel om energiefacturen, de gemeente heeft ook maatschappelijke taak”, vindt Luc Peleman van de Heemkundige Kring Braem. “Het zou de vierde keer zijn dat we uit een gebouw worden gezet en ik vrees dat dit wel eens de laatste zou kunnen zijn.”

Zondag organiseerde Tesamen nog een pamfletactie aan Huize De Fortune

Afsluiten zijstraten N16 uitgesteld

TEMSE – De afsluiting van twee zijstraten van de N16 is uitgesteld. Bij het activeren van de nieuwe lichtenregeling op het kruispunt met de Hoogkamerstraat zijn er onverwachte problemen opgedoken.

Begin december meldde Wegen & Verkeer (AWV) dat men de nieuwe portieken voor verkeerslichten zouden plaatsen en vanaf 14 december ook een nieuwe lichtenregeling zouden programmeren op het kruispunt van de N16 en de Hoogkamerstraat. Nu is men op onverwachte problemen gestoten. Doordat de nieuwe lichtenregeling nog niiet geactiveerd is zal men tot zolang ook de geplande afsluiting van twee zijstraten van de N16 niet uitvoeren.

Inspelen op verkeersdrukte

“De nieuwe regeling is een regeling van de nieuwste generatie die nu op een aantal kruispunten in Vlaanderen wordt uitgerold”, stelt Wegen & Verkeer. “Het gaat om zogenaamde i-VRI’s (intelligente verkeerslichtenregelingen). Dat laat verkeerslichten toe te communiceren met voertuigen en fietsers, waardoor het verkeerslicht ‘weet’ hoeveel en welk verkeer zich aandient en dan ook veel dynamischer kan inspelen op de verkeersdrukte.”

“Bij het installeren van dit nieuwe systeem zijn afgelopen week problemen opgedoken die de verkeerslichten niet toelieten optimaal te werken. Het bedrijf dat deze regelingen programmeert maakt nu eerst een grondige scan van de mogelijke ‘bugs’ voordat we de regeling opnieuw willen inladen. De prognose is dat we in de loop van januari de lichtenregeling kunnen aanpassen.”

Afsluiting zijstraten N16 uitgesteld

“Het in dienst nemen van de nieuwe lichteninstallatie was een voorwaarde om de aansluitingen van de Laagstraat en de Secretaris-Generaal Boereboomstraat op de Gewestweg (N16) af te sluiten.

“De nieuwe regeling moet de toename van het verkeer door deze afsluitingen immers maximaal opvangen”, klinkt het. “Omdat we verkeersproblemen willen vermijden zullen we dan ook wachten met het afsluiten van de zijstraten tot de nieuwe regeling in dienst is. De precieze timing hangt af van dat laatste maar de afsluiting zou in de loop van januari moeten kunnen plaats vinden.”

AWV zal de impact van deze afsluitingen monitoren gedurende minimum 6 maanden zodat de effectiviteit van de maatregel kan geëvalueerd worden en er eventueel bijsturingen gedaan kunnen worden.

Ook het kruispunt met de Laagstraat wordt voorlopig niet afgesloten

Winterjogging met koeien als toeschouwers

ELVERSELE – Voor de eerste keer sinds 2012 organiseerde Serge Van Autreve en de vzw SportUp een Winterjogging in het dorpscentrum van Elversele. Wij gingen de sfeer opsnuiven bij de 4km. loop.

De lopers liepen zelfs door de koestal van de melkveehandel De Bock. De opbrengst gaat naar de Priester Poppe School die het geld broodnodig heeft om zwemlessen te blijven bekostigen.

“Ooit was er in Elversele een jaarlijkse veldloop met de prijsuitreikingen in café ‘Onder den Toren'”, aldus organisator en zaakvoerder Serge Van Autreve. “Daarom kwamen we op het idee om dit in samenwerking met de vzw en de gemeentelijke Sportdienst in een nieuw jasje te steken.”

Er was ook een Winterwandeling samen met de Kerstman.

“Deze eerste editie is een succes geworden met in totaal ruim 200 deelnemers voor de jogging en de wandeling samen”, glundert Serge. “Nadien was het nog feest met drank, hapjes en muziek in de Winterbar van Onder Den Toren.”

Meer foto’s, klik hier
meer foto’s binnenkort…

Weergoden nekken programma van de Winterhappening

Zondag moest een deel van de optredens afgelast worden

TEMSE – De weergoden waren de Winterhappening – voor het goede doel – op de Markt bijzonder ongunstig gezind. Zondag moest een deel van het programma zelfs afgelast worden.

Zaterdag was er, ondanks de bijtende vrieskou, toch heel wat jeugd afgezakt naar de feestsite voor de dj-avond. De standhouders deden dan ook goede zaken. vooral DJ Frank zorgde voor heel wat ambiance bij de aanwezigen.

Spekgladde plein

Zondag evenwel was er veel minder volk dan tijdens vorige edities. Dit ondermeer door de regen die er voor zorgde dat het marktplein op korte tijd herschapen werd in een spekgladde spiegel. Daardoor werden de optredens vroegtijdig afgelast. Coverband Think Twice, schlagerzanger Danny Fabry en drumwonder Michael Schack konden de aanwezigen nog enigzins verwarmen maar daarna was het uit met de pret.

Door de regen werden de kasseitjes op het marktplein op korte tijd herschapen in een spekgladde spiegel.
“Gelukkig is er niemand van de aanwezigen gevallen op het spekgladde plein”, oppert organisator Tommy Van San.

Net zoals in vele andere gemeenten had ook in Temse de gemeentelijke technische dienst zich laten verrassen door de plotse ijsvorming. Daardoor werd er pas zout gestrooid op het marktplein toen het kwaad al geschied was.

“De organisatie besliste dan maar, in samenspraak met de politie en het lokaal bestuur, om de rest van de optredens af te lasten.

“Liever elders gaan feesten”

“Er was vooral zondag veel minder belangstelling dan de vorige editie in 2019”, stelt Van San. “De reden hiervoor zijn wellicht een aantal factoren. Naast de finale van het WK voetbal, dat ook bij ons wel op groot scherm te volgen was, is het winterweer waarschijnlijk de grootste oorzaak.”

“Ook het feit dat Temsenaars moeilijk warm te maken zijn voor een winterevenement in eigen gemeente en liever ergens anders gaan feesten is wellicht één van de factoren”, klinkt het.

De optredens van Jessie en Rita en 50 Tinten Brijs, die door de afgelasting niet meer konden doorgaan, werden voorlopig naar de editie 2023 verplaatst. Maar of er dan effectief een nieuwe uitgave van de Winterhappening komt is nog niet zeker.

“De organisatie is een privé initiatief met steun van gemeentelijke diensten, het lokaal bestuur en de politie”, vertelt Tommy. Ik ga er mij toch even over bezinnen of het nog nut heeft om er tijd en werk in te steken.”

Tommy Van San nam in 2018 de organisatie van het evenement over.

“Dit om er voor te zorgen dat er voor de feestdagen toch nog iets te doen is in Temse. Maar het lijkt er op dat heel wat bewoners dit maar matig appreciëren en elders gaan, liever dan ons goede doel, en de lokale standhouders, die hun uiterste best deden om het gezellig te maken, te steunen.”

Meer foto’s zaterdag, klik hier
Meer foto’s zondag, klik hier

Zaterdag trotseerden toch heel wat jongeren de bijtende vrieskou
Zondag was er ,ondanks de matige belangstelling een goede sfeer, met veel warmte en gezelligheid
DJ Frank zorgde voor ambiance op de Winterhappening

Komend weekend weer Unizo-X-Mass-Shopping weekend

TEMSE – Al enkele jaren organiseert UNIZO Temse hun jaarlijkse X-MAS shopping. De organisatie is bijzonder fier dat men dit jaar liefst 23 handelszaken hebben kunnen verenigen.

“Ondanks de globale trend van het dalend aantal handelszaken blijft de X-MAS shopping in TEMSE groeien”, stelt voorzitter Stijn Teugels. “Deze groei is dankzij de Winkelhier-acties van afgelopen jaren waarbij het belang van het winkelen bij de lokale handelaar sterk werd aangemoedigd.”

Er zijn dit weekend 23 bonnen ter waarde van 50€ te winnen. Dus bij elke deelnemer één. Het shoppingweekend neemt traditiegetrouw plaats het weekend vóór Kerstmis.

Praktisch:

Start op vrijdag 16 december en loopt tot en met zondag 18 december.
Tijdens de Christmas shopping kan u bij elke deelnemende handelaar een waardebon van €50 winnen. De waardebon is te besteden bij de handelaar waar u de bon heeft gewonnen.

Hoe maakt u kans op z’n bon?

Stap 1. Winkelhier bij de deelnemende handelaars. Deze zijn te herkennen aan de affiche.

Stap 2. Vul een bonnetje in met uw contactgegevens. (Uw contactgegevens worden enkel gebruikt voor deze actie.)

Stap 3. Herhaal stap 1 en 2 bij een andere deelnemende handelaar. 😉

Stap 4. De handelaar zal u verwittigen indien u in de prijzen bent gevallen.

Stap 5. Haal uw aankoop cheque af bij uw favoriete handelaar.

Kom ook de Kerstman spotten in één van de handelszaken op zaterdag 17/12 tussen 14 en 17u misschien heeft hij wel iets lekkers bij voor de jongsten onder ons.

De 23 deelnemende handelszaken:

Berga – Brasserie De Werf – B-Watched – Boss & Rebellious – Claudia – Coiffure Joelle – Cosenza – De Knuffelbeer – Di’Vin – Donna Poi – FSM Bikes – Gazoil – Hauman – Het Schaliënhuys – Hinderdael – Huis Emmy – Lingerie Bilitis – NV Hair – Parfumerie schoonheidscentrum Hilde – PC Action – Pearl Opticiens – Standaard Boekhandel – Thierens Van Wauwe

vlnr: voorzitter Unizo Temse Stijn Teugels, Bart Thierens, Tommy Van San (organisator Winterhappening ’22) en Jean-Marie Van Hoeylandt

Oppositiepartij Tesamen organiseert pamflettenactie tegen verkoop gemeentelijke gebouwen

TEMSE/ELVERSELE/STEENDORP – In verband met de geplande verkoop van gemeentelijke gebouwen organiseert oppositiepartij Tesamen komende zondag 18 december om 14:00 uur een pamfletten-actie aan het volgend jaar te verkopen ‘Huis De Fortune’, Dorpstraat 56, Elversele.

“De verenigingen van Temse, Elversele en Steendorp beginnen zich nu pas écht te roeren”, stelt men bij Tesamen. “Er wordt opgeroepen om maandag 19/12 massaal af te zakken naar de gemeenteraad om te tonen dat niet iedereen zo enthousiast is over het verpatsen van die gebouwen die een bijzondere socio-culturele waarde als hart van de buurt hebben.”

Het eerste debat is al achter de rug: woensdagavond was er toelichting op de gemeentelijke commissie algemeen beleid en financiën.

“Blijkt dat onze bestuurders de gebouwen gaan verkopen louter om eenmalige inkomsten te krijgen om de begroting in evenwicht te krijgen met als excuus dat de panden niet echt energiezuinig zijn”, stelt Bert Bauwelinck. “Wat wij daarop geantwoord hebben namens TESAMEN kan u hier herbeluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=lwWlqFOv3vw (een half uur vanaf 3:06.30′).

“Gezien de onomkeerbare en ongemotiveerde verkoop een enorm impact zal hebben op het voortbestaan van de vele verenigingen en men dus handelt tegen het algemeen belang, zullen wij na de gemeenteraad van maandag met Tesamen vragen aan de provinciegouverneur om de beslissing te schorsen”, besluit Bauwelinck.

Viering Sint-Elooi met eucharistieviering en receptie op het kerkplein

TIELRODE – Naar jaarlijkse gewoonte vierde Confrerie St-Elooi uit Tielrode zijn patroonheilige.

Dit ging gepaard met een misviering, en een receptie op het kerkplein. Het was het moment voor vele Tielrodenaars om gezellig bij te praten. De misviering werd opgeluisterd door muziek van harmonie St-Cecilia Tielrode en zang van Ilse Vaerendonck en Marleen Verguts

Het jaarlijkse hoogtepunt voor de gilde is de paardenommegang en – zegening op de eerste zondag van juli. Sint-Elooi is onder meer de patroon van de smeden.

Meer foto’s klik hier

Naar jaarlijkse gewoonte vierde de Confrerie zijn patroonheilige met een mis…..
…en een receptie op het kerkplein