Inwoners Elversele protesteren tijdens gemeenteraad tegen verkoop van De Fortune, ‘hun’ gebouw

Burgemeester beloofd met verenigingen in gesprek te gaan

TEMSE – Om uit de rode cijfers te komen, nam de gemeente Temse eerder deze maand de beslissing om een deel van hun patrimonium te verkopen. De beslissing stuitte op onbegrip bij de vele verenigingen die hierdoor op straat komen te staan. Een delegatie kwam maandagavond ook opdagen op de gemeenteraad om te protesteren tegen het punt dat dan officieel werd gemaakt.

“Dit betekent de doodsteek voor het verenigingsleven”, klinkt het boos. De oppositie spreekt van ‘een historische vergissing.’

Het gemeentebestuur zat door oplopende personeelskosten, hoge inflatie en stijgende energiekosten met een gat van 8 miljoen euro in de begroting. Er werd besloten om de belasting voor de burgers niet te verhogen en geen naakte ontslagen uit te voeren. Om een deel van de financiële put te dichten, wil de gemeente snoeien in zijn patrimonium.

Langetermijnvisie

“Het gaat om gebouwen met hoge energie- en renovatiekosten”, stelt schepen Stephan Van der Gucht (N-VA). Een boodschap die hard aankwam bij talloze verenigingen die verankerd zijn in deze gebouwen.

In Steendorp wil het bestuur het oude gemeentehuis verkopen en in Elversele ontsnapt Huis De Fortune niet aan de maatregel. Het 200 jaar oude gebouw dat onderdak biedt aan negen verenigingen gaat volgend jaar onder de hamer.

“De verkoop kadert in de langetermijnvisie van de gemeente”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “De gebouwen renoveren aan de noden van vandaag is onmogelijk en onbetaalbaar. De Fortune aanpassen aan de huidige standaarden zou meer dan 1 miljoen euro kosten.”

Bert Bauwelinck (Tesamen) riep de verenigingen op om af te zakken naar de gemeenteraad. Het punt werd toch goedgekeurd, daardoor komen heel wat verenigingen binnenkort op straat te staan. — © pvs

De oppositie erkent de complexiteit van het budgettair vraagstuk, maar juicht de remedie niet goed.

“De verkoop van het patrimonium is eenmalig en onomkeerbaar”, klinkt het bij Bert Bauwelinck van Tesamen. “Maar binnen twee jaar kan er zich weer een financieel probleem stellen. De gebouwen wil men nu verkopen omdat het ‘energieslurpers’ zijn. AC De Zaat heeft een energiefactuur van 60 000 euro per jaar. Gaat men dan ook het gebouw verkopen omdat het teveel aan energie verbruikt ?

Bauwelinck riep de mensen van het verenigingsleven ook op om af te zakken naar de gemeenteraad om te protesteren tegen de maatregel. “Deze beslissing betuigt van weinig creativiteit en is niet duurzaam. Huis De Fortune heeft een grote sociale waarde en het is het meest verhuurde en gebruikte gebouw in Temse. We hebben een rijk cultuurleven en we moeten hier juist in investeren. Je nijpt met deze beslissing het sociocultureel leven dood.”

Alternatieven

De gemeente is niet blind voor de grieven van de betrokken verenigingen.

“Ik beloof met iedereen in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen”, klinkt het bij de burgemeester. Zo denkt het bestuur aan een polyvalente plek voor alle verenigingen. Voor Steendorp wordt dit de Mosterdpot en in Elversele wordt er ingezet op de Emiel Naudtszaal.

“We zijn overtuigd dat deze zalen de noden kunnen invullen. We verkopen niet alleen, we gaan ook investeren in de bestaande infrastructuur”, zegt Maes, maar zijn statement kan op weinig begrip rekenen. “De Emiel Naudtszaal is een evenementslocatie en is niet geschikt voor het verenigingsleven. Ze is veel te duur voor ons en we hebben hier bovendien geen plaats om ons materiaal te stockeren”, klinkt het bij de verenigingsleden.

“Het draait niet enkel om energiefacturen, de gemeente heeft ook maatschappelijke taak”, vindt Luc Peleman van de Heemkundige Kring Braem. “Het zou de vierde keer zijn dat we uit een gebouw worden gezet en ik vrees dat dit wel eens de laatste zou kunnen zijn.”

Zondag organiseerde Tesamen nog een pamfletactie aan Huize De Fortune

Een gedachte over “Inwoners Elversele protesteren tijdens gemeenteraad tegen verkoop van De Fortune, ‘hun’ gebouw”

  1. Dit is een dramatische beslssing die nochtans logisch is in de ogen van de rechtse coalitie die momenteel Temse bestuurt : het sociale en het culturele leven dat moet wijken voor veiligheid, controle en infrastructuur. “Verrechtsing” noemt zoiets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *