Nieuws uit eigen huis: Editie Temse mediapartner van SV Blauw-Wit Temse

TEMSE – Uw favoriete webkrant Editie Temse bestaat in 2023 maar liefst 15 jaar. Heel wat duizenden Temsenaars uit Temse of daarbuiten, zowel in binnen – als buitenland, volgen ondertussen regelmatig het Temsese nieuws via onze website en onze ‘socials’, met uiteraard onze welgemeende dank…

Ook sportverenigingen uit groot-Temse kunnen bij ons terecht om hun club in de kijker te plaatsen…

…en we hebben goed nieuws: Vanaf heden is uw favoriete Temsese nieuwskanaal mediapartner van voetbalclub SV Blauw-Wit Temse (BW).

Het eerste elftal start zaterdag de competitie in 3de prov. E

Zoals u wellicht weet speelde de jonge club vorig seizoen kampioen in 4de provinciale. En dus lag de promotie naar een hogere reeks wijd open.

Komende zaterdagavond start het A-elftal van BW de competitie in 3de Provinciale E met een verplaatsing naar FC Sint-Niklaas. Op 10 september is er de eerste thuismatch tegen Hamme-Zogge. Supporters allen op post !!!

Hou onze website en sociale mediakanalen dit voetbalseizoen goed in het oog…want misschien valt er regelmatig wel iets te winnen

Komend weekend drie dagen feest in Elversele

Tweede editie Feria in het teken van 900-jarig bestaan Elversele

ELVERSELE – De vzw Elversele in Beweging organiseerde vorig jaar de vernieuwde Dorpsfeesten onder de noemer: ‘Feria Elversele’. Dit jaar doet men dit opnieuw en gaat men nog een stapje verder voor het 900-jarig bestaan van het dorp. Dit met optredens, kermis, ambachtenmarkt, geschiedenis en cultuur.

De VZW Elversele in Beweging is een initiatief van Johan Baert, Jimmy De Caluwé, Kevin Verbelen, Peter Gillis en Davy De Rijbel. Het werd in 2022 opgericht en heeft tot doel de gemeenschap van Elversele dichter bij elkaar te brengen d.m.v. sociaal-culturele activiteiten die tevens een platform bieden aan de lokale verenigingen om hun activiteiten in de kijker te zetten.

Latijnse oorkonde

Na het spetterende succes van Féria Elversele vorig jaar, heeft het bestuur van de VZW Elversele in Beweging de smaak goed te pakken en organiseren ze dit jaar een 3-daagse versie van het feestweekend. Deze tweede editie van Féria staat in het teken van 900 jaar Elversele.

“Reden genoeg om er dit jaar een echt volksfeest van te maken. Voor de eerste keer in jaren brengen we opnieuw kermis naar Elversele”, maakt voorzitter Davy De Rijbel zich sterk.

De VZW werkt voor dit jubileum samen met de heemkundige kring Braem die heel wat geschiedkundige info kan aanleveren.

“Het oudste document waarin de naam Elversele opduikt – toen “heluercele” geschreven – is immers een Latijnse oorkonde uit 1123 waarbij een zekere Zeger van Munte een aantal bezittingen aan de Sint-Pietersabdij in Gent schonk”, stelt Luc Peleman van de heemkundige kring.

Deze akte werd honderden jaren lang bewaard in de Sint-Pietersabdij, vandaag bevindt ze zich in het Rijksarchief te Gent. Bij de getuigen die de akte ondertekenden, treffen we twee dorpsgenoten aan: Arnold en Hendrik van Elversele.

“Uiteraard bestaat Elversele veel langer, ook in de prehistorie woonden hier al mensen”, vertelt Peleman. “Maar dat we de naam zwart op wit aantreffen in een document van 900 jaar geleden, leek ons interessant genoeg om er even bij stil te staan.”

Programma

Ook dit jaar wordt er nauw samengewerkt met het Lokaal Bestuur Temse en de lokale verenigingen. Het 900-jarig jubileum was ook aanleiding om extra financiële steun te krijgen van Cera en Erfgoedcel Waasland.

Op vrijdagavond wordt het feestweekend officieel en plechtig geopend in de Sint-Margrietkerk door burgemeester Hugo Maes en schepen van cultuur en erfgoed, Lieve Truyman. Diezelfde avond organiseert de Elverseelse wielerclub Forza een fuif die wordt opgeluisterd door DJ Bushbeater.

Op zaterdag kunnen de kinderen hun beste rijkunsten demonstreren Wjdens een gocartrace die voor de allereerste keer wordt georganiseerd. Ook dit jaar houdt de Elverseelse hondenschool – Lucky Dog vzw – demonstraties en een workshop knopen leggen.

Middeleeuws kampleven

Reeds in de vroege namiddag worden de aanwezigen verwend met optredens van tal van artiesten. Gunther Levi bijt de spits af en ’s avonds
wordt het Elverseelse kerkplein in vuur en vlam gezet door The Vanco Brothers, De Nootoplossing, de Molteni’s en een DJ set van de POWER Brothers.

Op de derde dag van Féria Elversele worden heel wat diverse activiteiten aangeboden. Doorheen de dag kan men rondwandelen op een gezellige rommel-, ambachten- en landbouwmarkt.

“Voor deze feesteditie wordt eveneens samengewerkt met een re-enactment gezelschap dat doorheen de dag de bezoekers zal onderdompelen in het leven in Elversele 900 jaar geleden”, verklapt De Rijbel. “Proef van een middeleeuws kampleven doorheen het dorp en in de tuin van De Fortune met boog- en kruisboogschieten voor kinderen.”

Dialectwoordenboek

“Tussendoor kan je wachters tegen het lijf lopen die de bedelaar proberen te vangen en moet je zeker even langsgaan bij de goochelaar en de waarzegster! Voor dit 900-jarig jubileum kan je bij de muntslager bovendien je eigen Elverseelse munt laten slaan.”

De heemkundige kring Braem heeft deze 900ste verjaardag aangegrepen om een dialectwoordenboek uit te geven. Het boek, dat op zondagmiddag wordt voorgesteld in de Sint-Margrietkerk, bespreekt 2.500 dialectwoorden, verspreid over bijna 1.000 bladzijden. Leerlingen van de Priester Poppeschool
hebben tal van woorden een beeld gegeven met zelfgemaakte kunstwerkjes die eveneens worden tentoon gesteld in de Sint-Margrietkerk.

Sons of Sirius en de harmonie van Elversele luisteren zondag aansluitend het geheel muzikaal op. In de namiddag en avond worden eveneens nog spetterende optredens voorzien van Scotch No Soda, Rent to Rock en Private Label.

Meer info: https://elverseleinbeweging.be/feria

Gemeente gaat samen met privébedrijf vier trajectcontroles uitrollen

Niet enkel controle op snelheid maar ook tonnageverbod

TEMSE – Het lokaal bestuur gaat een samenwerking aan met het consortium TaaS voor de uitrol van verschillende trajectcontroles in groot-Temse. Dat werd maandagavond goedgekeurd op de gemeenteraad. In een eerste fase worden er vier trajecten geselecteerd. Bij twee zal er niet alleen op snelheid gecontroleerd worden maar wil men ook het negeren van het tonnageverbod beboeten.

TaaS is een samenwerkingsverband tussen twee softwarebedrijven en het verkeersbedrijf Trafiroad. Het consortium werkt onderntussen al met 23 steden en gemeenten samen voor het plaatsen en beheren van trajectcontroles. Ook het lokaal bestuur heeft nu ook een overeenkomst afgesloten. De privépartner voorziet het netwerk, de installatie, het ijken van de camera’s, de verwerkingssoftware, enz.

“Per overtreding die wordt vastgesteld gaat 24 euro naar het consortium”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Het resterende bedrag van de boete, tussen de 29 en 139 euro afhankelijk van de overtreding, gaat naar ons lokaal bestuur. Het geld kunnen we onder meer gebruiken om te investeren in verkeersveilige infrastructuur.”

Meer effect dan flitscamera

Het voorbije jaar werd het hele grondgebied ingedeeld in verschillende snelheidszones.

“Daarbij zijn op verschillende plaatsen ook snelheidsremmende maatregelen genomen want met alleen maar verkeersborden houden chauffeurs zich jammer genoeg niet aan de regels. Het is daarom dat we nu ook trajectcontroles uitrollen. Bij een vaste snelheidscamera houden bestuurders slechts even in maar met dit systeem moet men zich over een langer traject aan de maximumsnelheid houden. Met de bestaande technologie kan dit al vanaf 200 meter. Daarom willen we met deze samenwerking een mentaliteitswijziging bij de bevolking krijgen.”

Vier trajecten

In een eerste fase zijn nu vier trajecten geselecteerd. Het gaat om de Dorpstraat in Elversele, de Haasdonksesteenweg in Velle, de Hoogkamerstraat (kant centrum) en de Legen Heirweg-Cauwerburg.

“In Elversele en Velle zullen de camera’s ook controleren op vrachtwagens die het tonnageverbod negeren”, stelt de schepen. “Op de Velle is er namelijk veel sluipverkeer tussen de N70 en N16 en in Elversele proberen vrachtwagens een shortcut te nemen tussen de N41 en Waasmunster.”

Privacy verzekerd

Oppositiepartij Tesamen vindt de trajectcontroles een goede zaak op vlak van verkeersleefbaarheid maar fractieleider Bert Bauwelinck heeft het iets moeilijker als de camera’s ook ingezet worden voor andere doeleinden.

Volgens schepen Truyman zal dat enkel gebeuren als er zich criminele feiten voordoen.

“De politie mag de beelden gebruiken in het kader van ander onderzoek maar we gaan de camera’s niet inzetten om pakweg de gordeldracht te controleren”, legt ze uit. “De privacy is ook verzekerd want alle data wordt na 28 dagen verwijderd. Bestuurders zullen ook op voorhand gewaarschuwd en geïnformeerd worden met borden als ze een traject-controle naderen.”

Van in Elversele tot Cauwerburg komt er trajectcontrole. Weliswaar niet over de volledige lengte maar op bepaalde locaties.

Korpschef Wim Pieteraerens verlaat politiezone Kruibeke-Temse

TEMSE – Wim Pieteraerens zal waarschijnlijk eind dit jaar de zone Kruibeke-Temse verlaten om korpschef te worden van politie Ninove. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De procedure loopt nog, maar hij is de enige kandidaat.

De reden voor zijn vertrek is de nakende opsplitsing van zijn eigen korps door de fusie van Kruibeke met Beveren. “We weten nog altijd niet wat er met Temse zal gebeuren, maar de kans lijkt klein dat er voor mij als korpschef nog een taak weggelegd zal zijn”, legt hij zijn beslissing uit.

Eind dit jaar moeten Kruibeke, Beveren en Zwijndrecht de fusieknoop definitief doorhakken. In Zwijndrecht is het nog koffiedik kijken, maar voor Beveren en Kruibeke lijkt het een uitgemaakte zaak. Deze gemeentefusie zal echter ook voor Temse verregaande gevolgen hebben. Hierdoor houdt de politiezone Kruibeke-Temse namelijk automatisch op te bestaan. Het grondgebied Kruibeke valt dan vanaf 1 januari 2025 onder de politiezone Waasland-Noord.

Politiezone Waasland

Bij een defusie van de politiezone moeten zowel het personeel als het materiaal netjes verdeeld worden. Temse zal van de huidige 123 manschappen nog 81 mensen overhouden. Er liggen dan verschillende mogelijkheden op tafel. Temse zou kunnen aansluiten bij Waasland-Noord, Sint-Niklaas of Hamme-Waasmunster. Een andere optie is als ééngemeentezone verder te gaan. Korpschef Wim Pieteraerens is voorstander van dit laatste.

“Weliswaar tijdelijk want ik geloof dat er op termijn best één grote politiezone komt waarvan het grondgebied gelijk loopt met dat van de Hulpverleningszone Waasland”, stelt hij.

Omdat het gemeentebestuur talmt met het nemen van een beslissing, heeft Pieteraerens voor zichzelf de knoop al doorgehakt. Hij stelde zich kandidaat voor de functie van korpschef in de zone Ninove.

“Er is nog geen beslissing genomen”, benadrukt hij. “Ik moet op 12 september voor de selectiecommissie verschijnen, maar ik ben wel de enige kandidaat. Indien positief zou ik op 1 januari aan de slag gaan. Ninove is 7 kilometer van mijn woonplaats en nu is het een enkele rit van 70 kilometer naar Temse. Maar dat is zeker niet doorslaggevend geweest.”

Bloedlijst

Volgens Pieteraerens is de kans bijzonder klein dat Temse als ééngemeentezone verder gaat en daarmee houdt de facto ook zijn eigen functie als korpschef op te bestaan. “Dit is niet de vlucht vooruit, maar de opportuniteit deed zich nu voor. Het is tegelijk met spijt in het hart want ik laat hier een fantastisch team achter. Voor mij in een functie als korpschef ligt hier echter geen toekomst meer.”

Pieteraerens hoopt voor zijn korps dat dat het tot een fusie komt met de zone Waasland-Noord.

“Want in dat geval blijft het personeel samen en kan ons commissariaat nog dienst doen als uitvalsbasis. Er moet dan geen ‘bloedlijst’ worden opgesteld van blijvers en vertrekkers.”

De finale keuze zal door het college van Temse moeten worden gemaakt en daar zijn de meningen verdeeld. CD&V zou meer naar de zone Waasland-Noord lonken terwijl N-VA meer affiniteit voelt met Sint-Niklaas. Daarbij speelt natuurlijk ook de politieke meerderheid in de betrokken gemeenten een belangrijke rol.

Wim Pieteraerens verlaat waarschijnlijk eind dit jaar de politiezone Kruibeke-Temse

Organisatie tevreden met tweede editie Temse tussen de Torens

Mama’s Jasje en Les Truttes doen de Markt zondagavond ontploffen

TEMSE – De tweede editie van Temse tussen de Torens was een succes. De organisatie is bijzonder tevreden met het verloop en het bezoekersaantal. “Al zijn er een aantal werkpunten die geëvalueerd moeten worden voor de editie van volgend jaar”, stelt schepen van Toerisme Debby Vermeiren (CD&V)

Het evenement werd dit jaar uitgebreid naar de achterzijde van de kerk en de Kleine Kaai met kermisattracties en een zomerbar. Daar konden bezoekers meteen ook de mijnenveger Bernisse gaan bezoeken.

Het eerste hoogtepunt van deze editie was het optreden zaterdagavond van de band Dhont & The Hitmen. Zij zorgden, met dansbare eighties en nineties klassiekers, letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk tussen de torens.

“Het moeten niet altijd bekende namen zijn, ook onbekende groepen kunnen voor een fantastische muzikale show zorgen”, stelde een bezoeker.

Muzikale kunnen tonen

Temsenaar Samuel Goossens mocht daarvoor met zijn band Barley Mob & The Sailors de feesten muzikaal inzetten. Afsluiter zaterdagavond was de band ‘Moedertaal’. Zij brachten, zoals de naam het zegt, Nederlandstalige klassiekers, iets was ook bijzonder gesmaakt werd door de aanwezigen.

Na de optredens op de Markt zaterdag trokken heel wat bezoekers naar de zomerbar op de Kleine kaai. Daar zorgde een dj-booth voor dancehits tot 2 uur.

Zondagnamiddag was het aan de SpeGtband om hun muzikale kunnen te tonen. Zij zijn enkele moni’s van de speelpleinwerking die onlangs een band oprichtten.

Zij traden onlangs nog op tijdens SpeGtrock op het speelplein maar kregen nu een kans op het grote podium van Temse tussen de Torens. Heel wat ouders, grootouders en vrienden waren afgezakt om het derde optreden van de SpeGtband, onder leiding van zangeres Siska Van Damme, trouwens een kleindochter van burgemeester Hugo Maes, mee te maken.

Nadien was er de band ‘Chouchou Est La’, afkomstig uit Moerzeke-Kastel. Deze zomer stonden zij ook op de Parkfeesten.

Extra organisatietalent aantrekken ?

Maar de grootste belangstelling tijdens het feestweekend was er zondagavond voor Mama’s Jasje en Les Truttes. Zij zorgden er voor dat de Markt afgeladen vol stond.

De organisatie is dan ook tevreden met deze tweede editie

“Ik ben heel tevreden met de publieke opkomst en de bands die zich volledig gaven”, stelt schepen van Toerisme Debby Vermeiren. “Ook de vele helpende handen van onze vrijwillgers, leden van een aantal lokale verenigingen, mogen ook zeker in de kijker geplaatst worden. Zij zorgden er mee voor dat alles in goede banen werd geleid.”

“Ook mede-organisator Bert Rooman moet ik zeker een pluim geven”, vertelt de schepen “Hij was het kloppend hart van onze organisatie die nog altijd maar uit drie personen bestaat: Bert Rooman, Carine Smet voor de administratie en ikzelf. Misschien moet ik hier een oproep doen om, naar volgend jaar toe, extra organisatietalent aan te trekken.”

Werkpunten evalueren

“Ik was zondagmiddag bijzonder onder de indruk van de SpeGtband, enkele moni’s van de speelpleinwerking. Zij zorgden voor een kippenvelmoment. We zagen ze, samen met vele familieleden, zelf genieten van hun optreden. Het was indrukwekkend.”

“En dan natuurlijk de grote namen op zondagavond, Mama’s Jasje en Les Truttes, dat zijn publiekstrekkers die Temse nodig heeft om uit het dak te gaan”, klinkt het. “Uiteindelijk is het weer ook meegevallen. De regen die voorspeld was op zondagavond is weggeblazen door de waanzinnige afsluitende optredens. De komende weken gaan we deze tweede editie evalueren en bekijken welke werkpunten we moeten aanpakken naar volgend jaar toe.”

Meer foto’s zaterdag, klik hier
Meer foto’s zondag, klik hier

Dhont & The Hitmen zorgde zaterdagavond voor een eerste hoogtepunt van de feesten
Les Truttes zorgde zondagavond voor een waanzinnige afsluiter

Mijnenveger Bernisse opnieuw op de terugweg naar thuishaven

TEMSE – Na een succesvol weekend met heel veel bezoekers is de mijnenveger Bernisse maandagochtend opnieuw vertrokken in Temse. Het afscheid was geen vaarwel maar wel tot weerziens. “We houden contact”, klonk het bij de commandant aan Eddy Van Grevelinge, voorzitter van erfgoedvereniging Op Stoapel.

“Met het bezoek van de mijnenveger zijn Temse en Hellevloetsluis (de thuishaven van het schip red.) één grote familie geworden”, glunderde Eddy Van Grevelinge. ” We voelen ons verbonden en hopelijk wordt er ooit nog een vervolg gebreid aan dit bezoek.”

“We zijn bijzonder tevreden met het bezoekersaantal afgelopen weekend”, klinkt het. “Zaterdag meer dan 400 bezoekers, maar de bezichtiging lag wel een uur stil door een fikse regenbui. Ook zondag kregen we een plens water over ons heen maar dan kwamen toch meer dan 1200 geïnteresseerden langs op het schip. Op een bepaalde moment moest men de telling stoppen dus bijna 2000 mensen brachten dit weekend een bezoek aan het schip. We zijn bijzonder tevreden.”

De Bernisse is een mijnenveger die 70 jaar geleden werd gebouwd op de Boelwerf. Ter gelegenheid van de verjaardag lag het aangemeerd in Temse en kon men het afgelopen weekend gaan bezichtigen.

Meer foto’s, klik hier

Mijnenveger Bernisse is terug (even) thuis

Schip en zijn bemanning feestelijk onthaald aan de Kleine Kaai

TEMSE – De Bernisse, een mijnenveger die 70 jaar geleden werd gebouwd op de Boelwerf, is terug thuis. Iedereen zal dit varend monument op dit weekend gratis kunnen bezoeken aan de Wilfordkaai. Streetband De Strooien Hoedjes zorgde voor een muzikaal en feestelijk welkom.

In 1953 werd op de Boelwerf de basis gelegd van de mijnenveger Bernisse. Dit schip maakte na de Tweede Wereldoorlog de kusten van de Noordzee vrij van dieptemijnen. De Bernisse is een houten schip, niet magnetisch zodat het geen mijnen aantrekt en het enige schip van het MSC-type dat nog in de vaart is in Europa.

Laaiend enthousiast

Na meer dan 40 jaar dienst werd het schip in 1997 doorverkocht aan een Nederlandse groep met ex-marineleden. Dankzij de Stichting tot behoud van AMS 60 Bernisse kon het unieke schip gerestaureerd en bewaard blijven.

Het schip vertrok donderdag uit zijn thuishaven Hellevoetsluis (NL) naar zijn bouwplaats Temse. Tussendoor was er stop in Stellendam en Terneuzen. Vrijdagnamiddag rond 17 uur kwam de Bernisse aan in bouwplaats Temse. Aan de Kleine Kaai werd het schip en zijn bemanning verwelkomd door een laaiend enthousiaste menigte onder leiding van burgemeester Hugo Maes, schepenen, gemeenteraadsleden, voorzitter Eddy Van Grevelinge en leden van erfgoedvereniging Op Stoapel. Streetband De Strooien Hoedjes zorgden voor een feestelijk en muzikaal onthaal.

De Strooien Hoedjes zorgden voor een muzikaal welkom

Ondermeer belleman Bart Heynderickx, en Hugo Van Britsom van Op Stoapel maakten de trip mee vanuit de ligplaats van het schip.

Dubbele inspanning

Na het aanmeren ging het in stoet naar AC De Zaat waar de bemanning van de Bernisse een warm welkom kreeg.

Er waren speechen van schepen van Erfgoed Lieve Truyman (N-VA) , gedeputeerde Leentje Grillaert van de provincie oost-Vlaanderen, voorzitter Op Stoapel Eddy Van Grevelinge en het slotwoord was voor schepen van Feestelijkheden en Toerisme Debby Vermeiren (CD&V)

“We hebben heel hard gewerkt om de Bernisse dit weekend naar Temse te kunnen krijgen”, stelt voorzitter van Op Stoapel Eddy Van Grevelinge. “We hadden ook heel wat stress omdat het schip drie weken geleden stuk was en het er naar uitzag dat het niet naar Temse zou kunnen komen. Daarom hebben we met onze vereniging nog een dubbele inspanning geleverd. Maar het is allemaal in orde gekomen.”

“Voor ons is het zware werk nu achter de rug. De bemanning zal de bezoekers komend weekend rondleiden op het schip. Wij staan enkel met een stand voor het schip op de Kleine Kaai.”

Zaterdag en zondag zijn er doorlopend, van 10-17 u., gratis rondleidingen door de bemanning van de Bernisse. Aan de kade zijn er infostandjes rond scheepserfgoed.

Meer foto’s, klik hier

Gezellige drukte voor laatste beiaardconcert

TEMSE – Gezellige drukte voor het laatste beiaardconcert van deze zomer op de Markt. Deze keer mocht de Brassband St-Cecilia Steendorp de pannnen van het dak spelen.

Het concert was trouwens een opwarmer voor het concert dat de brassband brengt komende zaterdag 26 augustus om 11.30 uur in het Leopoldpark in Oostende, vlakbij het casino Kursaal.

Meer foto’s, klik hier

Komend weekend gratis muziekfestival Temse tussen de Torens op twee locaties

Ook Zomerbar met DJ-booth op de Kleine Kaai

TEMSE – Dit weekend organiseert het lokaal bestuur in samenwerking met enkele sponsors en een aantal lokale verenigingen het gratis muziekfestival Temse tussen de Torens. Voor deze tweede editie is er niet enkel wat te doen op de Markt met optredens en kermis maar breidt men de feestsite uit met een zomerbar op de Kleine Kaai.

“Het programma op zaterdag op de Markt start om 19 uur. Dit met uit eigen Temse ‘Barley Mob & The Sailors’ gevolgd door de sensatie van 2023: Dhont & the Hitmen, met jaren ’90 hits de relevatie van 2023 in onze eigen taal: de band ‘Moedertaal’.

Op zondag beginnen de optredens op de Markt om 15 uur met onze eigen Spegt-Band, gevolgd door Chouchou est La, die ook op de Parkconcerten het beste van zichzelf gaven. Om 19 uur staat Peter Van Laet en Mama’s Jasje op het podium.

Creatieve mix

“Zij waren dit jaar nog de centrale gast op de Nekka-Nacht. Hits als ‘Als De Dag Van Toen’, ‘Teken Van Leven’, ‘Zo Ver Weg’ ‘Laat Me Alleen’ en ‘Het Is Over’ staan in het collectief geheugen gegrift en mogen gerust meegezongen worden”, stelt Bert Rooman.

“Voor het afsluiten van onze tweede editie rekenen we om 21.30 uur op het enthousiasme van Les Truttes”, stelt Rooman. “Les Truttes wordt vaak gekopieerd, nooit geëvenaard. De creatieve mix van muziek en spektakel, met de nodige dosis humor, maakt hen onnavolgbaar en uniek. Elk optreden is een theatraal totaalspektakel dat niemand onberoerd laat. Covers brengen is één ding; ze met dezelfde energie en overgave spelen als Les Truttes is vrijwel ongezien.”

Afgesloten terrein

Op de kleine Kaai wordt zowel zaterdag en zondag vanaf 14 uur een Zomerbar ingericht. Dit ook voor de bezoekers van de mijnenveger Bernisse die daar een gans weekend te bezichtigen is. Zaterdagavond is er een DJ-booth tussen 22 en 02 uur.

“Het principe is dat we er daar een afgesloten terrein van gaan maken met één ingang”, vertelt Bert Rooman. “De zomerbar wordt deels ingekleed met medewerking van brouwerij Lindemans. We maken er iets gezellig van naar het voorbeeld van de zomerbar Koer Bonjour op de speelplaats van school de Klimroos destijds. De catering aan de zomerbar zal verzorgd worden door taverne-restaurant Kaai 22.”

Naast de optredens en de Zomerbar is er het ganse weekend ook kermis.

Aan de achterzijde van de kerk komt: Kindermolen, trampoline, eendjeskraam, schietkraam en suikerspin. Op de Kleine Kaai, naast de zomerbar, aan de gevel van de Bloemmolens, komt een lunapark.

Op zaterdag zal het carnavalscomité langskomen met Reus Gerard Den Belleman die dan zijn 5e verjaardag viert.
Net zoals vorig jaar zullen weer een aantal verenigingen hun steentje bijdragen om de toog te bemannen: Scouts & Gidsen Temse, carnavalvereniging de Oeteldonkers, Volley Team Temse, Handbalclub Atila Temse en KV De Fuivers.

Kiezen voor stabiliteit

Vorig jaar was de eerste editie van het evenement de opvolger voor Temse in de Wolken dat jarenlang de Wilfordkaai in vuur en vlam zette.

“Het is stilaan wel duidelijk dat Temse in de Wolken niet meer zal terugkomen”, vertelt Rooman. “Tenzij in één of ander hoedanigheid met een ander bestuur die een deal kan maken met de eigenaar die de kaai heeft opgekocht en die ter beschikking wil stellen voor het evenement. Anders zal dit niet meer lukken.”

“Het is ook zo dat het gebouw dat we nu gebruiken voor de organisatie en de artiesten, het oud gemeentehuis, altijd van de gemeente zal blijven. Daar kunnen we altijd beroep op doen. Op de Wilfordkaai maakten wij gebruik van het Molenhuis, maar dat staat te koop en kan volgend jaar verkocht zijn. Nu kunnen we op een losse ondergrond verder bouwen en kiezen voor de stabiliteit.”

Veilige zone

“Na de eerste editie vorig jaar proberen we nu in de breedte wat te groeien”, klinkt het. “Vorig jaar waren er wat technische mankementen met het geluid. Daarom deden we met de geluidsfirma die dit jaar komt onderzoek en beslisten we om het podium langs de kant van de fontein te plaatsen. Zo kan men makkelijker rekening houden met de terugslag van de gevels aan de overzijde.”

“En omdat we vorig jaar merkten dat het terrein niet rolstoeltoegankelijk was”, stelt Rooman “Nu zal men met een rolstoel de feestsite opkomen langs de zijde van restaurant de Sonne. We gaan ook een veilige zone met nadarhekken voorzien boven aan de trappen voor minder mobiele mensen. Die kan men dan bereiken via de ingang waar vorig jaar de toiletwagen stond.”

De verantwoordelijken van de organisatie: vlnr.: Carine Smet, Bert Rooman
en schepen van Feestelijkheden Debby Vermeiren (CD&V)
Net zoals vorig jaar zullen weer een aantal verenigingen hun steentje bijdragen om de toog te bemannen: Scouts & Gidsen Temse, carnavalvereniging de Oeteldonkers, Volley Team Temse, Handbalclub Attila Temse en KV De Fuivers.

Mijnenveger Bernisse – gebouwd op de Boelwerf – komend weekend te bezichtigen aan de Wilfordkaai

TEMSE – De Bernisse, een mijnenveger die 70 jaar geleden werd gebouwd op de Boelwerf, komt terug naar Temse. Iedereen zal dit varend monument op zaterdag 26 en zondag 27 augustus gratis kunnen bezoeken aan de Wilfordkaai.

Bezoek de mijnenveger Bernisse

In 1953 werd op de Boelwerf de basis gelegd van de mijnenveger Bernisse. Dit schip maakte na de Tweede Wereldoorlog de kusten van de Noordzee vrij van dieptemijnen. De Bernisse is een houten schip, niet magnetisch zodat het geen mijnen aantrekt en het enige schip van het MSC-type dat nog in de vaart is in Europa.

Na meer dan 40 jaar dienst werd het schip in 1997 doorverkocht aan een Nederlandse groep met ex-marineleden. Dankzij de Stichting tot behoud van AMS 60 Bernisse kon het unieke schip gerestaureerd en bewaard blijven.

Rondleidingen

De Bernisse viert dit jaar zijn 70ste verjaardag en Temse viert mee:

Zo ligt het schip zaterdag en zondag aangemeerd aan de Wilfordkaai en zijn er doorlopend van 10-17 u. gratis rondleidingen door de bemanning. Aan de kade zijn er infostandjes rond scheepserfgoed.

Op de kleine Kaai wordt er zowel zaterdag als zondag ook een zomerbar ingericht waar bezoekers aan het schip een drankje kunnen nuttigen of een snack eten.

Op vrijdag 25 augustus komt de Bernisse vanuit Nederland richting Temse gevaren. Wie de mijnenveger op het water wil zien, kan omstreeks 13 uur inschepen aan de aanlegsteiger op de Wilfordkaai voor een Schelderondvaart met Rivertours, die de Bernisse zal ophalen in Antwerpen.

Als konvooi varen beide schepen dan terug richting Temse, waar ze vermoedelijk aankomen rond 17 uur. Tickets en info: www.rivertours.be.

Het evenement ’70 jaar Bernisse’ is een organisatie van erfgoedvereniging Op Stoapel vzw en Lokaal Bestuur Temse met steun van de Provincie
Oost-Vlaanderen.

Het schip de Bernisse is komend weekend te bezichtigen aan de Wilfordkaai

Nieuwe muziekband ‘agemaarbekendband’ speelde succesvolle tryout in ’t JOC

Band wil volgende zomer op de beiaardconcerten spelen

TEMSE – Temse is een nieuwe rockband rijker. Tijdens de zomerbar ‘Bartist’ in JOC De Nartist speelde de gloednieuwe band ‘agemaarbekendband’ een tryout. De aanwezigen waren in de wolken met het optreden.

Na het stoppen van Babydry, de vorige band waar ik lid van was, besliste ik samen met gitarist Patrick om op zoek te gaan naar muzikanten om een nieuwe groep op te richten”, vertelt initiatiefnemer Davy Van Overschelde. “Zo kwamen we terecht bij Wieza Koenen, waarvan ik niet wist dat zij kon zingen. En Mark, een familielid van mij die toevallig gitaar speelt. En zo is de band ontstaan, we zijn met vier leden uit Temse en Lokeren, waarvan ikzelf de drums bespeel, Mark Huyghe en Patrick Decae gitaar en Wieza Koenen zangeres en basgitaar.”

“De naam van onze band is ontstaan in een zotte bui”, klinkt het.

De ‘agemaarbekendband‘ speelt rockmuziek van de jaren ’60 tot de jaren ’90.

“Het is een bewuste keuze die we samen gemaakt hebben om rockcovers te brengen”, stelt Davy. “Zo brengen we nummers van ondermeer de Rolling Stones, Elvis Presley, Metalica enzoverder. Het is niet onze bedoeling om grote festivals te doen maar in de buurt, vooral in Temse en Lokeren te spelen op zomerbars, de braderij in Temse en misschien de Parkfeesten, of de beiaardconcerten. We zijn allemaal al een dagje ouder en we doen het puur voor het amusement.”

De ‘agemaarbekendband’ met Mark Huyghe, Wieza Koenen, Davy Van Overschelde en Patrick Decae

Blauw-Wit Temse begint aan nieuw avontuur in 3de provinciale

Club heeft ambitie om komende seizoen in de top 5 te eindigen

TEMSE – Op zaterdag 2 september begint voetbalclub SV Blauw-Wit Temse (BW) aan een nieuw avontuur in derde provinciale E. Dit met een uitwedstrijd tegen FC Sint-Niklaas. De eerste thuismatch in de Schoolstraat is op zondag 10 september tegen Hamme-Zogge.

BW heeft de ambitie om komend seizoen in de top 5 van de rangschikking te eindigen. Vorige zaterdag werden de spelers, zowel van het eerste elftal als de B-ploeg voorgesteld in de thuishaven van de club: Club 45.

Voorzitter Johan Boel mocht de aanwezigen welkom heten op de derde ploegvoorstelling in de prille geschiedenis van de club.

“Als bestuur hebben we de ambitie om in de top 5 van de rangschikking het komende seizoen af te sluiten”, zegt voorzitter Johan Boel.

“Wanneer wij in 2021 voor het eerst onze ploeg voorstelden hielden wij onze club nog boven het doopvont”, stelt Johan Boel. “In de twee jaren die intussen verstreken zijn heeft onze jonge club echter al een heus groeiproces doorlopen. Een proces dat met de nodige groeipijnen en turbulenties toch heel wat in beweging heeft gezet.”

Gezonde honger

Vorig jaar heeft onze sportieve staf en de spelersgroep met de titel in 4de provinciale E de kers op de taart gezet van een fenomenaal seizoen”, klinkt het. “Bovendien werd het een erezaak voor onze spelers om het seizoen ook af te sluiten zonder verlieswedstrijd en zelfs nu na reeds enkele beker- en oefenmatchen telkens tegen ploegen uit 2de provinciale zijn ze er nog steeds in geslaagd dit ook te bestendigen. Als ik de statistieken goed heb bijgehouden zijn ze intussen reeds 36 wedstrijden ongeslagen.”

(Update) Ondertussen is, sinds zondag, de club al 37 wedstrijden ongeslagen na een gelijkspel in de Beker van Oost-Vlaanderen tegen 1e provincialer SK Munkzwalm.

“Dat scherpt natuurlijk de verwachtingen aan bij het brede publiek bij aanvang van de nieuwe competitie”, stelt de voorzitter. “Als bestuur hebben we de ambitie om in mei volgend jaar in de top 5 van de rangschikking het komende seizoen af te sluiten, maar als ik de spelersgroep persoonlijk spreek merk ik een gezonde honger en een aspiratie die toch nog iets verder reikt dan dat.”

“Belangrijk evenwel is dat onze club, naast het sportieve luik, ook structureel gegroeid is en enorme stappen heeft gezet. Niet voor niks hebben we de Club45 als locatie gekozen voor deze ploegvoorstelling want deze infrastructuur is voor de werking van onze club van primordiaal belang. Elke thuiswedstrijd organiseren wij een footlunch die niet alleen op financieel vlak van groot belang is, maar tegelijk ook de beleving veel groter maakt en voor de nodige sfeer zorgt”.

Doorgroeimogelijkheden

De oorspronkelijke visie van de club bij de start drie jaar geleden was om bij de samenstelling van de spelersgroep zoveel mogelijk mensen uit Temse en de omliggende gemeenten te betrekken.

“Dit om zo de lokale verankering te versterken en de betrokkenheid met de supporters, de achterban en onze sponsors te vergroten”, stelt Johan Boel. “Ik ben dan ook fier om vast te stellen dat onze inspanningen op dat vlak zijn vruchten afwerpt en er voor gezorgd heeft dat van onze huidige spelersgroep van onze A- en B-ploeg momenteel 45 procent in Temse wonen, van Temse afkomstig zijn of hun opleiding genoten hebben of nog gespeeld hebben bij het voormalige KSV Temse, de huidige VAT of Lokeren Temse.”

“En als we de omliggende gemeenten er bij tellen komen we aan een percentage van net geen 91 procent. Bovendien hebben we ook als streefdoel gesteld om jongere spelers doorgroeimogelijkheden en speelkansen te bieden. Ook op dat vlak hebben we aandacht besteed bij het aantrekken van nieuwe spelers en ben ik blij dat op dit moment 28,57% van onze volledige spelersgroep jonger is dan 23 jaar.”

Shirtsponsors

“Ook voor onze footlunches hebben we voor het komende seizoen resoluut gekozen voor cateraars uit onze eigen gemeente om op die manier de lokale zelfstandigen een duwtje in de rug te geven en ook weer de lokale verankering te versterken.”

Na drie jaar in het zelfde shirt gespeeld te hebben werden werden ook nieuwe shirts voorgesteld.

“Bij de keuze van onze nieuwe uitrusting werden onze sponsors nauw betrokken. Ik ben onze shirtsponsors dan ook enorm dankbaar voor hun betrokkenheid en financiële steun aan onze club”, klinkt het. “Zonder hun substantiële bijdrage zou de werking van onze club onmogelijk zijn. Daarom dank aan onze hoofdsponsor AVIA Belgomine, Frituur Bengies, Drankencentrale Hinderdael-The Wine Barn, Verzekeringen Johan Boel en Tennis- en padelclub De Vallei. Voor het eerst hebben we ook een shirtsponsor voor onze B-ploeg, advocaat Hans Deneyer.”

Nieuw LED scorebord

Naast onze nieuwe shirts ben ik ook heel fier dat ik nog een bijkomende primeur kan bekend maken”, schetst de voorzitter. “Binnen enkele weken zal het oude scorebord dat reeds enkele jaren defect is plaats zal moeten wijken voor een gloednieuw scorebord met LED-verlichting van 7,5 vierkante meter. Hiermee zullen we niet alleen de scores kunnen vertonen maar ook een bijkomend platform bieden aan onze sponsors om hun naambekendheid of acties aan ons publiek te tonen.”

Meer foto’s, klik hier
Bekijk hier de voetbalkalender van BW Temse ’23-’24

vlnr.: Jürgen Boel, Margino De Kerf, VZ Johan Boel en Michiel Moens

Epibrators winnen Spirit Muziekquiz 2023

TEMSE – Naar aanleiding van het evenement Temse tussen de Torens, dat volgend weekend gepland staat, organiseerde de culturele vereniging Spirit in samenwerking met het lokaal bestuur voor de elfde keer een muziekquiz. Om organisatorische redenen werd het event een week vroeger gepland dan de voorbije jaren.

De muziekquiz richtte zich tot het breedste publiek en bestond uit 10 reeksen van 12 songs, samengesteld door Dany De Bock, en een extra reeks van 10 die wordt samengesteld en gepresenteerd door Ere-burgemeester Luc De Ryck. Die reeks had als thema ‘dieren’.


Net zoals de voorbije jaren was er ook een Rode Draad doorheen de quiz. Het gemeenschappelijke thema daar was zangeres Madonna, zij werd vorige week 65.

De muziekquiz, met deelname van 20 ploegen, werd gewonnen door de ‘Epibrators’ (128p.) met twee punten verschil voor Interstellar Overdrive’ (126p.). Zij wonnen de quiz de voorbije jaren al regelmatig. Derde werden ‘Greatest Tits‘ met 123 punten.

Ook de ploeg ‘De Leste’, die rode lantaarn werd en dus als laatste eindigde met 62 punten kregen een prijs maar zij wilden niet op de foto.

De winnaars van de quiz: de ‘Epibrators, met 128 punten, met in het midden Spirit voorzitter Raoul De Graeve
Interstellar Overdrive werd tweede met 126 punten
De bronzen medaille was voor Greatest Tits met 123 punten

Wijkcomité Sompershoek organiseerde barbecue voor de buurtbewoners

Buurtcomité hoopt dat de wijkactiviteiten meer bewoners aanzet om deel te nemen

TEMSE – Het wijkcomité Sompershoek organiseerde voor de eerste keer een barbecue voor de buurtbewoners. Het comité werd begin dit jaar opgericht op initiatief van Paul Van Mele en Wilfried Van Eyck.

Met het comité wil men in de wijk, gelegen tussen de Hoogkamerstraat en de Pieter Dierckxlaan, leuke activiteiten op poten zetten.

“Onze rommelmarkt op 7 mei was spijtig genoeg in het water gevallen door de hevige regenbuien maar voor de eerste editie van onze bbq hebben we meer geluk’, glundert Paul Van Mele. “Een 40-tal bewoners schreven zich in, wat een goede opkomst is, aangezien er een aantal nog in vakantie waren of anderen dingen gepland hadden. We hopen dat deze bbq meer bewoners zal aanzetten om volgend jaar zich ook in te schrijven.”

“We hopen dat deze wijkbbq meer bewoners zal aanzetten om volgend jaar deel te nemen”, zegt Paul Van Mele.

“Het is ook zo dat bewoners ook vrienden of familie mogen uitnodigen, maar het is toch de bedoeling dat het merendeel van de deelnemers in onze wijk woont. zoadat we er telkens een gezellig samenzijn van kunnen maken voor de buurt”, klinkt het. “Met onze activiteiten willen we de Sompershoekwijk nieuw leven in te blazen, dit door verschillende activiteiten te organiseren die heel wat buurtbewoners aanspreken.”Meer foto’s, klik hier

OPROEP. vzw Elversele in Beweging organiseert Gocart Race tijdens Feria 2023 voor kids van 7-16 jaar

Kinderen kunnen hun beste rijkunsten demonstreren

ELVERSELE – Tijdens het eerste weekend van September organiseert Elversele in Beweging vzw de tweede editie van Feria Elversele. Dit jaar zorgt men voor een 3-daagse versie van het feestweekend.

Deze tweede editie van Féria staat in het teken van 900 jaar Elversele. Op zaterdag organiseert men voor de eerste keer een gocart race voor kids van 7 tot 16 jaar in drie leeftijdscategorieën.

“Op zaterdag 2 september kunnen de kinderen hun beste rijkunsten demonstreren tijdens een gocartrace die voor de allereerste keer wordt georganiseerd in Elversele”, vertelt voorzitter Davy De Rijbel. “Deelnemers leggen per categorie een behendigheidsparcours af van zowat 250 meter. Het wordt een
spannende gocart tijdrace. Men moet hindernissen ontwijken, de obstakels overwinnen en de beste tijd pakken. De deelnemer met de snelste tijd valt in de prijzen.”

“Op de flyer staat dat men kan inschrijven tot 20 augustus maar daar zit wel wat marge op.”

Er zijn 3 categorieën:

Categorie A: 7 tot 10 jaar (°2016 – 2013)
Categorie B: 11 tot 13 jaar (°2012 – 2010)
Categorie C: 14 tot 16 jaar (°2009 – 2007)

Per per categorie zijn er prijzen voor:

Snelste tijd
– Originaliteitsprijs
– Pechvogel

Meer info en inschrijving: www.elverseleinbeweging.be, via deze link