Mijnenveger Bernisse is terug (even) thuis

Schip en zijn bemanning feestelijk onthaald aan de Kleine Kaai

TEMSE – De Bernisse, een mijnenveger die 70 jaar geleden werd gebouwd op de Boelwerf, is terug thuis. Iedereen zal dit varend monument op dit weekend gratis kunnen bezoeken aan de Wilfordkaai. Streetband De Strooien Hoedjes zorgde voor een muzikaal en feestelijk welkom.

In 1953 werd op de Boelwerf de basis gelegd van de mijnenveger Bernisse. Dit schip maakte na de Tweede Wereldoorlog de kusten van de Noordzee vrij van dieptemijnen. De Bernisse is een houten schip, niet magnetisch zodat het geen mijnen aantrekt en het enige schip van het MSC-type dat nog in de vaart is in Europa.

Laaiend enthousiast

Na meer dan 40 jaar dienst werd het schip in 1997 doorverkocht aan een Nederlandse groep met ex-marineleden. Dankzij de Stichting tot behoud van AMS 60 Bernisse kon het unieke schip gerestaureerd en bewaard blijven.

Het schip vertrok donderdag uit zijn thuishaven Hellevoetsluis (NL) naar zijn bouwplaats Temse. Tussendoor was er stop in Stellendam en Terneuzen. Vrijdagnamiddag rond 17 uur kwam de Bernisse aan in bouwplaats Temse. Aan de Kleine Kaai werd het schip en zijn bemanning verwelkomd door een laaiend enthousiaste menigte onder leiding van burgemeester Hugo Maes, schepenen, gemeenteraadsleden, voorzitter Eddy Van Grevelinge en leden van erfgoedvereniging Op Stoapel. Streetband De Strooien Hoedjes zorgden voor een feestelijk en muzikaal onthaal.

De Strooien Hoedjes zorgden voor een muzikaal welkom

Ondermeer belleman Bart Heynderickx, en Hugo Van Britsom van Op Stoapel maakten de trip mee vanuit de ligplaats van het schip.

Dubbele inspanning

Na het aanmeren ging het in stoet naar AC De Zaat waar de bemanning van de Bernisse een warm welkom kreeg.

Er waren speechen van schepen van Erfgoed Lieve Truyman (N-VA) , gedeputeerde Leentje Grillaert van de provincie oost-Vlaanderen, voorzitter Op Stoapel Eddy Van Grevelinge en het slotwoord was voor schepen van Feestelijkheden en Toerisme Debby Vermeiren (CD&V)

“We hebben heel hard gewerkt om de Bernisse dit weekend naar Temse te kunnen krijgen”, stelt voorzitter van Op Stoapel Eddy Van Grevelinge. “We hadden ook heel wat stress omdat het schip drie weken geleden stuk was en het er naar uitzag dat het niet naar Temse zou kunnen komen. Daarom hebben we met onze vereniging nog een dubbele inspanning geleverd. Maar het is allemaal in orde gekomen.”

“Voor ons is het zware werk nu achter de rug. De bemanning zal de bezoekers komend weekend rondleiden op het schip. Wij staan enkel met een stand voor het schip op de Kleine Kaai.”

Zaterdag en zondag zijn er doorlopend, van 10-17 u., gratis rondleidingen door de bemanning van de Bernisse. Aan de kade zijn er infostandjes rond scheepserfgoed.

Meer foto’s, klik hier

Een gedachte over “Mijnenveger Bernisse is terug (even) thuis”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *