Primeur voor de regio: Agenten van politiezone krijgen bodycams

Na de vakantie start de plaatsing van nieuwe digitale camera’s in het straatbeeld

TEMSE/KRUIBEKE – De agenten van politiezone Kruibeke-Temse krijgen vanaf 1 augustus bodycams op hun werkkledij. Dat zijn kleine cameraatjes die ze op de borst dragen. Wanneer een interventie riskant wordt, kunnen agenten kiezen om die aan te zetten. Ook de regels voor cameragebruik in de politiezone worden aangepast.

Het dossier voor het plaatsen van camera’s op het openbaar domein sleept in Temse ondertussen al twee jaar aan door procedurekwesties.

Bewijslast

“De bedoeling is de verouderde analoge camera’s te vervangen door digitale exemplaren die ook uitgerust zijn met infrarood om ’s nachts te filmen”, vertelt korpschef Wim Pieteraerens. “Er komen ook een hele reeks camera’s bij. Ze zullen aangesloten zijn op een videowall maar dat betekent niet dat we alles zullen zien. We hebben immers niet het personeel om continu de camerabeelden te berkijken. Ze zijn vooral bedoeld om als bewijslast te kunnen gebruiken.”

“Dat het dossier zo lang heeft geduurd, is voornamelijk te wijten aan de complexiteit, de techniciteit en de snelle evolutie”, stelde burgemeester Luc De Ryck tijdens de gemeenteraad van juni. “Door de geavanceerde materie moesten wij meermaals beroep doen op externe specialisten. Daarbovenop kwam dan nog het coronavirus.”
“We waren er inderdaad al lang mee bezig en we weten allemaal dat het in Temse meer dan nodig is”, aldus gemeenteraadslid Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) “Er zijn voor – en nadelen aan verbonden maar met onze fractie vragen we ons af of de vertraging in het dossier enkel met de uitbraak van het coronavirus te maken heeft.”

“De principiële toestemming voor het gebruik van camera’s in alle vormen door de politiezone was een moeilijk dossier.”, stelt Bert Bauwelinck (Tesamen) “Zeker in het gebruik van de bodycams gaan interventies van de politie geobjectiveerd worden.”

Stroomversnelling

De plaatsing van de eerste van de 33 camera’s start na de vakantie.

“De camera’s zullen achtereenvolgens geplaatst worden en niet zoals eerder beslist gefaseerd”, aldus Luc De Ryck. “We durven hopen dat we met deze camera’s waar iedereen toch naar uitgekeken heeft en voor gepleit heeft, dat we een zeer belangrijke stroomversnelling kunnen realiseren ten bate van onze eigen gemeenschap”, besloot Luc De Ryck.

Het college besliste in zitting van 22 juni over de toewijzing van de camera’s: de opdracht is toegewezen aan het gespecialiseerde bedrijf R.T.S. uit Ieper voor een bedrag van 289.406,81 euro. De plaatsing van de eerste reeks camera’s is voorzien in de herfst.

In een eerste fase wordt de doorgang van de Schoolstraat – Kouterstraat en August Wautersstraat (inclusief OCMW en zwembad) aangepakt.

Nadien is de omgeving van het JOC en sportcentrum Fernard Schuerman aan de beurt en als laatste worden ook in de industriezone TTS en KMO zone De Zaat camera’s voorzien. Er worden ook mobiele camera’s aangekocht die tijdelijk op een locatie geplaatst kunnen worden in geval van overlast.

Nieuwe mobiele foodtruck moet voor extra inkomsten zorgen voor carnavalsvereniging

TEMSE/STEENDORP – Carnavalsvereniging KV Bepikt & Bestolen uit Steendorp heeft een nieuwe mobiele foodtruck en cocktailbar. Met de opbrengst ervan wil men de financiële put dempen die ontstond door de coronacrisis.

De vereniging ontpopte zich de voorbije jaren, op korte tijd, tot één van de topgroepen in het Waasland.

“Maar de coronacrisis speelt ook ons parten”, vertelt voorzitter Gino De Lamper. “Doordat bijna alle carnavalsstoeten afgelast werden hadden we geen inkomsten. En onze praalwagen van dit jaar staat nog steeds te koop. Wellicht durven potentiële kopers geen risico nemen. Het is nog niet zeker dat de carnavalsstoeten volgend jaar kunnen doorgaan. In totaal spreken we hier toch over een verlies van zowat 8000 euro.”

Om toch wat geld in het laatje te brengen kwam men op het idee om met een nieuwe foodtruck annex cocktailbar naar buiten te komen.

“We willen deze inderdaad iets nieuws proberen”, klinkt het bij De Lamper. “ Hopelijk lukt het want als dit nieuw project niet lukt, zullen we spijtig genoeg de handdoek in de ring moeten gooien.”

Het nieuwe eetkraam zal voor het eerst naar buiten komen op zaterdag 25 juli.

“Dan staan we op het dijkpad tegenover de oude steenbakkerij in Steendorp”, stelt de voorzitter. “We kregen een vergunning van de gemeente en uiteraard zal alles coronaproof gebeuren. De dag daarop stellen we onze foodtruck op aan de vijver van de Nutriciavissers, langsheen de N16 in Bornem, voor onze eerste viswedstrijd.”

De foodtruck zal ook gehuurd kunnen worden door verenigingen. “Inclusief een voortent en tafels en stoelen, dat is allemaal in de prijs inbegrepen”, besluit de voorzitter.

Meer info: ‘KV Bepikt & Bestolen’ @Facebook

“Als dit nieuw project niet lukt, zullen we spijtig genoeg de handdoek in de ring moeten gooien”, klinkt het bij voorzitter Gino De Lamper (links) en ondervoorzitter Glenys Goossens
KV Bepikt & Bestolen heeft zowat 40 leden.

Nieuw: 300ste album van Jef Nys’ stripheld

Jommeke en De Plasticjagers in Temse

TEMSE – Jommeke viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. De stripheld van Jef Nys, van wie 60 miljoen albums zijn verkocht, behoort al jaren tot de allerpopulairste strips in Vlaanderen. In de feestzaal van het gemeentehuis werd het 300ste album voorgesteld.
De Plasticjagers

Op 23 juni verscheen het 300ste album in de reeks: ‘De Plasticjagers’. Het verhaal speelt in op de actualiteitsproblematiek van de milieuverontreiniging (in het bijzonder plastiek) en situeert zich deels in Temse. Burgemeester Luc De Ryck komt er – net als in het Suske en Wiske-album ‘Tazuur en Tazijn – in voor.
De persvoorstelling had als eregaste de weduwe van Jef Nys. Drie sprekers voerden het woord:

*   burgemeester Luc De Ryck weidde uit over de bijzondere band tussen Jef Nys   & Jommeke en Temse

*   Wim Verheije, CEO Standaard Uitgeverij, belichtte de betekenis van ‘65 jaar Jommeke’

*   Dirk Poppe, managing director DEME, gaf toelichting bij het ophefmakende DEME-project: de zelfvarende plastiekvanger op de Schelde (in Temse)

Het album is verkrijgbaar in de boekenwinkels.

DEME zet zelfvarende plastiekvanger in op de Schelde aan de Temse-bruggen
Eind vorig jaar installeerde DEME Environmental Contractors, de milieutak van DEME, een plastiekvanger op de Schelde in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Een combinatie van een vaste en mobiele installatie zal een jaar worden getest om afval uit het water op te vangen.
Om het toenemende probleem van vervuiling van rivieren aan te pakken, slaat de Vlaamse Waterweg de handen in mekaar met de bedrijfswereld om het concept van afvalvangers te testen op de Schelde.

Na een oproep van de Vlaamse Waterweg bij bedrijven om een innovatief voorstel in te dienen, heeft DEME een project voorgesteld om afval op te vangen ter hoogte van de Scheldebruggen in Temse. De testopstelling van DEME bestaat uit een vaste installatie, die passief drijvend en zwevend afval uit het water opvangt, en een mobiel systeem, dat actief grotere stukken afval verzamelt.

De testfase startte in februari en loopt i.s.m. de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur en Bosbeheer.

V.l.n.r. Dirk Poppe (DEME), burgemeester Luc De Ryck, Jo Berckmans (echtgenote Jef Nys), Wim Verheije (Standaard Uitgeverij) en Jommeke in hoogst eigen persoon.

 

Boom in brand in Scheldepark

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een brand aan een boom in het Scheldepark.

De brand situeerde zich aan het voetbalpleintje langs de zijde van de Rik De Rycklaan. Een holle boom had vuur gevat. De brandweer neutraliseerde de brand en kon erger voorkomen.
Wat de oorzaak is van de brand is voorlopig niet bekend. De mogelijkheid bestaat dat het vuur ontstaan is door een weggegooide sigarettenpeuk.

Meer foto’s, klik hier

Spookbootje dobbert op de Schelde

TEMSE – Vrijdagnamiddag 26 juni werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een spookbootje op de Schelde.

Een bootje tolde zonder bestuurder rond in het midden van de schelde ter hoogte van de horecazaken aan de Wilfordkaai.

Dankzij de medewerking van een eigenaar van een boot die aangemeerd lag aan de site de Zaat kon de brandweer het bootje kapen en tot aan de aanlegsteiger slepen.

Wellicht was de eigenaar van het bootje een terrasje gaan doen en had hij de sleutel in het contact laten zitten waardoor de boot op onverklaarbare wijze een eigen leven begon te leiden.

Meer foto(s, klik hier

Brandweerpost Temse kon het bootje naar de aanlegsteiger leiden

AZ Nikolaas bouwt nieuwe polikliniek in Temse

Huidige polikliniek blijft operationeel tot de verhuis naar de nieuwbouw

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Volgend jaar starten de werken voor de bouw van een nieuwe polikliniek in Temse. De huidige polikliniek blijft zonder onderbreking operationeel tot de verhuis naar de nieuwbouw in 2022.

Eind vorig jaar maakte het Gemeentebestuur van Temse zijn toekomstplannen bekend voor de OCMW-site aan de Gasthuisstraat, waar nu kliniek De Pelikaan, WZC De Reiger, de OCMW-administratie en de serviceflats gevestigd zijn. Het masterplan voorziet:

– de sloping en nieuwbouw van WZC De Reiger – die werken zijn in uitvoering,

– de nieuwbouw van lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje en een ondergrondse parking (150 parkeerplaatsen),

– de afbraak van de rechtervleugel van De Pelikaan,

– een nieuwe polikliniek.

Afbraak van rechtervleugel

Een aanvullende studie die begin 2020 uitgevoerd werd, onderzocht de meest geschikte inplantingsplaats van de polikliniek in het masterplan van de zorgsite tussen de Gasthuisstraat en de Kouterstraat. Met als belangrijke voorwaarde voor het gemeentebestuur dat de dienstverlening zonder onderbreking, of tijdelijke hervestiging, moest worden verdergezet.
Het Gemeentebestuur en AZ Nikolaas zijn het nu eens geworden over de oplossing.

“De polikliniek blijft op de huidige campus, maar de piste van een verbouwing binnen De Pelikaan wordt verlaten”, klinkt het bij schepen Hugo Maes, die namens het gemeentebestuur de regie in handen heeft. “De polikliniek zal onderdak vinden in een nieuw op te richten gebouw langsheen de Gasthuisstraat, tussen de kliniek en het OCMW-gebouw.”

“Na voltooiing van de polikliniek zal een deel van het oude ziekenhuis De Reiger gesloopt worden. Het gaat om de rechtervleugel. Naast de polikliniek komt zo plaats vrij. Die kan ofwel bebouwd worden of braak blijven liggen. Verder wordt ook voorzien in een nieuwe doorsteek naar de Kouterstraat voor voetgangers en fietsers.”

“Deze nieuwbouw voor de polikliniek is een sleutelelement in de opwaardering van het centrum en meerbepaald de site van het OCMW”, aldus burgemeester Luc De Ryck. “Het is bovendien gelegen rechtover het ISA-project dat volgend jaar in gang schiet.”

Dicht bij de patiënt

” Het is zo dat wij vanuit AZ Nikolaas de visie hanteren dat wij in het verleden een belangrijke concentratie van onze acute dienstverlening doorgevoerd hebben, voornamelijk geconcentreerd op de hoofdcampus in Sint-Niklaas”, stelt algemeen directeur Koen Van den Brouck.

“Dezer dagen is dit een economische en medische noodzaak om dit op deze manier te organiseren. Maar we vonden het van heel groot belang dat er voldoende uitgebouwde dienstverlening in de vorm van poliklinieken zo dicht mogelijk bij de patiënt.”

“In Temse zijn we in 2016 gestopt met alle hospitalisatieactiviteiten maar hebben we wel altijd een polikliniek behouden. Eentje die goed draait want er zijn hier 20 verschillende artsendisciplines die op weekdagen consultatie houden, en op jaarbasis zowat 25 000 patiënten aantrekken. Dit bewijst voor ons dat het belangrijk is om lokaal gezondheidszorg aan te bieden.”

“Zelfs al zit het acute en meer technologische gedeelte van onze gezondheidszorg op de hoofdcampus in Sint-Niklaas. De ambitie om in Temse te blijven was al enige jaren aanwezig. Dit jaar gaan we een ontwerper aanstellen en de werken zouden dan volgend jaar van start moeten gaan. De verhuis van de huidige polikliniek naar de nieuwbouw zou dan eind 2022 een feit moeten zijn.”

Dienstverlening op lange termijn

“AZ Nikolaas zal 2,5 tot 3 miljoen euro investeren in een nieuwbouw (2 bouwlagen, totaal 1.100 m²), die voor artsen en medewerkers een aangename werkplek zal creëren, met voldoende uitbreidingsmogelijkheden naar de toekomst toe.”

“Het gemeentebestuur steunt het project ten volle: het verleent een langdurig recht van opstal en voorziet de nodige parkeermogelijkheden voor artsen en patiënten in de onmiddellijke omgeving van de polikliniek”, vertelt burgemeester Luc De Ryck. “AZ Nikolaas en het gemeentebestuur verzekeren hiermee op lange termijn een laagdrempelige en kwalitatieve poliklinische dienstverlening voor de bevolking van Temse.”

“Het gemeentebestuur steunt het project ten volle: het verleent een langdurig recht van opstal”, aldus burgemeester Luc De Ryck. vlnr. Koen Neve, Facilitair directeur AZ Nikolaas, Algemeen directeur AZ Nikolaas Stefan Van den Brouck, burgemeester Luc De Ryck, schepen Hugo Maes

 

Een simulatie van de nieuwbouw van de polikliniek
Op heel lange termijn (de volgende legislatuur) zou de zorgcampus aan de Gasthuisstraat er zo uitzien met rechts onderaan de nieuwe polikliniek

 

Feest in de Scheldevallei nodigt je uit om te wandelen

TEMSE – HOOGTIJ, het eendaagse evenement boordevol activiteiten op of langs het water dat vorig jaar nog 10.000 mensen op de been kreeg, zal dit jaar de ganse zomer lang doorgaan onder de vorm van eenn heuse wandelcampagne.

De meer dan twintig organiserende gemeenten en verenigingen nodigen iedereen uit om de Scheldevallei te verkennen aan de hand van leuke wandelroutes. Wie ‘mee stroomt met de langste golf’ kan bovendien mooie prijzen winnen. Sinds 21 juni vind je de HOOGTIJ de wandelingen op www.hoogtijscheldevallei.be.

Klimaatverandering

Tientallen routes langs de Schelde, de Durme en de Rupel brengen je langs de mooiste natuurplekjes en nieuwe picknicklocaties, met leuke weetjes onderweg. Leve de Scheldevallei Met het evenement wordt de bijzondere rol die onze rivieren en het Sigmaplan spelen in de klimaatverandering in de kijker gezet, een thema waar LIFE Sparc hard aan werkt. Het Europese project LIFE Sparc koos acht gebieden van het Sigmaplan uit die sneller worden ontwikkeld als klimaatbuffer. De rivier krijgt meer ruimte en kostbare getijdennatuur wordt hersteld. HOOGTIJ steunt daarnaast ook de ambitie van Rivierpark Scheldevallei: de Scheldestreek verder ontwikkelen als trekpleister vol unieke natuur en erfgoed. Wie weet spreken we over een aantal jaar over ‘Nationaal Park
Scheldevallei’?

Stroom mee met de langste golf

Ook al gaat iedereen deze zomer door Covid-19 alleen of met een beperkte groep op pad, je bent niet écht alleen: Samen vormen we een lange golf tussen Antwerpen en Gent.

Wie langs het water op pad is, wordt uitgenodigd om mee te stromen met ‘De Langste Golf’ door een filmpje te maken.

Stuur jouw golfbeweging door via messenger (facebook.com/lifeSPARC) of via e-mail (lise@rlsd.be) en maak kans op een leuke prijs. Samen zullen alle filmpjes één lange golf langs het water vormen en zijn we toch – een beetje – verbonden.

 

 

POLITIE. Bromfietser lichtgewond, dronken fietser

Bromfietser lichtgewond na aanrijding

In de Gentstraat in Tielrode gebeurde zaterdagavond 20 juni een aanrijding tussen een bromfiets en een personenwagen. De bromfietser raakte lichtgewond en legde een positieve ademtest af. Hij had 1.61 promille alcohol in zijn bloed. Zijn bromfiets werd voor 15 dagen ingehouden.

Dronken fietser

Zondagavond 21 juni merkte de politie in de Gelaagstraat in Steendorp een fietser op zonder licht, terwijl het al donker was. Men probeerde deze tegen te houden maar de man met elektrische fiets reed door. Even later kon deze toch worden gestopt. De man had te veel gedronken, hij had 1.86 promille alcohol in zijn bloed.

De Kotfeesten, alternatief voor geannuleerde Parkfeesten

TEMSE – Het coronavirus gooide roet in de muziekzomer van JOC De Nartist. De Parkfeesten werden geannuleerd, maar daardoor liet men zich niet ontmoedigen.

“Daarom presenteren we nu een prachtig alternatief met de De Kotfeesten”, vertelt Liana, beroepskracht van JOC De Nartist. “Wij plaatsen lokaal talent op zotte locaties in Temse om live een optreden te geven. Aangezien er geen groot publiek mag zijn, zenden wij deze optredens live uit via Facebook. Zo kan iedereen toch nog een muzikale zomer beleven.”

Meeluisteren en meekijken kan elke woensdag van juli om 20 uur
via https://www.facebook.com/Kot-feesten-Temse-104590661250497/

“De eerste artiesten voor de Kotfeesten op 1 juli zijn Barley Mob and the Sailors. Voor deze lokale helden is Basisschool De Klimroos bekend terrein. Ze speelde hier al op KOER BONJOUR en zullen van daaruit jullie tuin, terras of living vullen met gezellige melodieën”, klinkt het.

“Zoals bij de Parkfeesten Temse voorzien we ook tijdens de KOTfeesten muziek voor jong en oud. Daarom is onze tweede Kotfeesten op woensdag 8 juli gevuld met Drum and Bass van High Rollerz events vanuit The Hub – Business Center . Dus nodig je bubbel uit en geniet van de zalige beats waar je je ook mag bevinden”, stelt Liana.

“De derde Kotfeesten op 15 juli is gevuld met lokaal rocktalent. Abyss Box zal jullie verwennen met stevige gitaren vanuit het Natuurhuis Steendorp.”

“De voorlaatste KotFeesten hebben we iets speciaals in petto, vrouwelijk geweld met talent. Vanuit een living in Steendorp hebben we een streepje poëzie van Fauve met vervolgens heerlijke covers van Julie.”

Met de laatste Kotfeesten op 29 juli eindigen we in schoonheid en een dik feest.”, glundert Liana. “We hebben niet alleen een vette locatie maar een een top line-up. Vanuit Vita Scheldebad streamen we de partybeats van Redback – Dj Tommy en BadYes tot in ieders kot.”

Nieuwe parkeerstroken met waterdoorlatende verhardingen in de Eupenlaan

Vrijdag 19 juni gaf de gemeente Temse, RIOPACT en aannemer Verbruggen in de Eupenlaan de officiële start van de heraanleg van de voetpaden en de twee parkeerstroken, met de plaatsing van twee infoborden en de huis-aan-huisbedeling van een infofolder aan iedere bewoner. De werken zullen tot oktober duren.

De kasseien van de parkeerstroken in de Eupenlaan worden vervangen door grasbetontegels. Die zorgen voor een betere insijpeling van het regenwater en houden tegelijk het grondwater op peil.

“Elk jaar zal er per tien meter parkeerstrook maar liefst 27.000 liter water minder in de riool stromen”, aldus Griet Defloor van RioPact.

De voetpaden waren aan herstel toe. Niet-waterdoorlatende verharde parkeerstroken zorgen voor meer wateroverlast en warmere temperaturen omdat verharding warmte absorbeert en terug uitstraalt”, klinkt het bij schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Door waterdoorlatende verhardingen aan te brengen voorkomt men hogere temperaturen in verstedelijkte dorpscentra en kan men voor een betere waterregulering en -afvoer zorgen.”

Die grasbetontegels worden niet zomaar in de plaats gelegd.

“De grootste werken gebeuren in de ondergrond”, zegt Dries Soens van aannemer Verbruggen. “Het regenwater moet immers vlot kunnen infiltreren. Vooraf hebben we proeven gedaan om de waterdoorlatendheid van de ondergrond te testen. Daaruit bleek dat we de bestaande fundering volledig moesten uitgraven. Er is vervolgens een onderfundering van 20 centimeter aangelegd met poreuze lavasteen met daar bovenop draineerbuizen en fundering in gebroken beton. In normale omstandigheden moet het water volledig infiltreren. Enkel bij zeer zware stortbuien zal de drainageleiding moeten dienen om het overtollig water alsnog af te leiden naar de riolering.”

Griet Defloor (RIOPACT), werfleider Dries Soens (Verbruggen bvba) en schepen van Milieu Hugo Maes, bij het infobord (onder) en de reeds afgewerkte parkeerstroken in de Eupenlaan (boven).

De Vlaamse Waterweg voert herstellingen uit aan onderkant oude scheldebrug

TEMSE – Van 22 juni tot en met 22 augustus voert waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv de nodige herstellingen uit aan de onderkant van de oude Scheldebrug Bornem-Temse (kant Temse) ter hoogte van het landhoofd.
Voor de werken wordt de Wilfordkaai afgesloten aan de Rik De Rycklaan

Het gaat om betonherstellingen en conserveringswerken. De werken kaderen in het structureel onderhoud van de brug dat momenteel loopt.

Tijdens de werken wordt de Wilfordkaai ter hoogte van de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. AVIA Belgomine blijft bereikbaar via de Rik De Rijcklaan. De betaalparking langs de Wilfordkaai blijft bereikbaar via de Nijsstraat. Fietsers en voetgangers zullen wel kunnen passeren. Voor hen voorziet De Vlaamse Waterweg nv een veilige doorgang.

In het najaar (september-oktober) zal ook de onderkant van het voormalige fietspad kant Bornem worden aangepakt. De hinder zal minimaal zijn.

Meerderheid bewoners Kleine Dweersstraat wil geen harde knip

TEMSE – Gemeentebestuur brengt nieuwe vrachtwagenknip aan in kleine Dweersstraat. Personenwagens en tweewielers kunnen tussen de straat en de industriezone TTS nog altijd passeren.

Naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken in de Kleine Dweerstraat (2018-2019) was het de bedoeling om een harde knip te voorzien tussen de Schoenstraat, in de industriezone TTS, en de Kleine Dweersstraat. Deze knip stond er in de periode juli – augustus 2019.

“De reacties hierover bij de buurt waren zeer gemengd”, stelt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Dit is doorgesproken op een buurtvergadering begin september 2019, er is toen tot een overeenkomst gemaakt dat de knip enkel van toepassing is voor vrachtwagens en dat personenwagens en fietsers erdoor mogen rijden.”

Extra versmalling

Er werd vervolgens een wegversmalling uitgewerkt door middel van een metalen bak.

“Gaandeweg stelde we vast dat deze metalen bak door vrachtwagenchauffeurs verschoven werd waardoor zij vlotjes konden doorrijden”, vertelt de schepen. “Er is dan gekozen voor gerecycleerde rubber paaltjes die een zone moesten afbakenen voor de fietsers en de auto’s, maar dit werd fout gelezen door de autobestuurders waardoor zij de zone gebruikten voor de fietsers. Uiteindelijk zijn de diensten bij de huidige opstelling uitgekomen waarbij er wordt gewerkt met een extra versmalling, duidelijke voorrangsregels voor auto en fietsers.”

Het verbod voor vrachtwagens en wegversmalling staat duidelijk gesignaleerd voordat men de Kleine Dweersstraat in rijdt.

Rustig verblijfsgebied

“Ook nu met de nieuwe opstelling moeten we vaststellen dat vrachtwagens de verkeersborden NIET lezen en er nog steeds trachten door te rijden, met alle gevolgen van dien”, oppert Truyman.

“De meest optimale oplossing is en blijft om een harde knip te realiseren voor al het gemotoriseerd verkeer. Door die ingreep kan ervoor gezorgd worden dat het woongebied Kleine Dweersstraat en Stripfigurenwijk het karakter krijgt van een rustig verblijfsgebied waar sluipverkeer van en naar het industriegebied geen kans krijgt en waardoor de snelheid in de straat naar beneden gaat. Dit alles komt ten goede aan de veiligheid van de bewoners.

“Wie van Temse naar Sint-Niklaas wenst te rijden en omgekeerd dient hiervoor het hoger wegennet te gebruiken zoals de N16. Deze wegen zijn daarvoor ingericht.”

In overleg met buurt is er momenteel de voorkeur gegeven aan een vrachtwagenknip tussen de Schoenstraat en de Kleine Dweersstraat.

 

In overleg met de buurtbewoners bleef de knip voor vrachtvervoer tussen de Schoenstraat en de Kleine Dweersstraat in voege

“Zitten er bommen in de brug van Temse ?”

Raadselachtig wist-je-datje over de Temsebrug

TEMSE – Kunsthistoricus en journalist Koen De Vos doorkruiste voor ‘Canvas Curiosa’ Vlaanderen en omstreken om straffe weetjes en raadselachtige topics uit onze geschiedenis te verzamelen. Elke woensdagmiddag post Koen een nieuw filmpje op het YouTube-kanaal van Canvas. In het eerste filmpje heeft hij het over de Temsebrug.
Journalist Koen De Vos ((C) Canvas)

“We hebben zeven afleveringen van telkens tien minuten ingeblikt. Er stonden nog meer afleveringen op stapel, maar daar stak corona een stokje voor”, vertelt Koen. “Een van de onderwerpen, waarmee ik al een tijdje rondliep, is de oorspronkelijke brug van Temse. Die werd gebouwd door de enige echte Gustave Eiffel en vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat op zich is al een sterk verhaal, maar tijdens mijn research stootte ik op informatie over mogelijke explosieven onder de brug.”

“Het zijn net die raadselachtige wist-je-datjes waarnaar ik op zoek ging voor onze nieuwste Canvas Curiosa-reeks. Ik wil aantonen dat geschiedenis meer is dan enkel wat jaartallen onthouden. Ik hoop dat de kijkers het spannend vinden. Het was alleszins niet saai om te maken en dat is nog zacht uitgedrukt. Zeker als je aan een katrol onder een brug bengelt waar misschien explosieven liggen.”

Laatste frietkot van de gemeente krijgt tweede leven in Wallonië

Bouwproject op de site nog niet voor morgen

TEMSE – Het allerlaatste frietkot van Temse is sinds maandag echt weg. De barak op de parking in de Consciencestraat, waar vroeger Frituur den Bengie in gevestigd was, werd met speciaal vervoer opgehaald en krijgt een tweede leven. Er doen al langer geruchten de ronde dat de parking plaats zal maken voor een bouwproject.

Stuk geschiedenis

“Het is een dubbel gevoel”, zegt uitbater Bengie Stuer, die eind februari verhuisde naar een veel groter pand in de Kasteelstraat. “Aan de ene kant heb ik met de krop in de keel toegekeken hoe het kot werd weggehaald, ik heb er tenslotte vijftien jaar lang mijn zaak open gehouden. Aan de andere kant ben ik wel blij dat de frituur blijft bestaan, en dat het niet wordt afgebroken.”

Het frietkot krijgt in Doornik een tweede leven als, jawel, frietkot.

Met de verhuis verdwijnt ook een stuk geschiedenis van het plein. Want Marc Stuer, de vader van Bengie, begon in de Consciensestraat in 1980 zijn eerste mobiele frituur. Het lapje grond is nu leeg.

Tuinhuisje

Er doen in Temse al langer geruchten de ronde dat er appartementen in de plaats komen maar das nog niet voor morgen.

“Er zijn inderdaad enkele geïnteresseerden om op die locatie een project te realiseren”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Van Rossen (Open VLD). “En we moeten daar eerlijk in zijn, dat is niet om daar een tuinhuisje te plaatsen. De parking is gemeentelijke eigendom. Dus wie op die site iets wil doen moet bij de gemeente aankloppen. Er waren ondertussen al enkele verkennende gesprekken maar er is nog niks concreet.”

Voorlopig zal de gemeente de vrijgekomen ruimte invullen met parkeervakken.

Klik hier voor meer foto’s

 

Raf Weymans, Leo Moortgat en Laura Van Raemdonck, laureaten fotowedstrijd ‘Verborgen Parels’ van Toerisme Temse

TEMSE – Toerisme Temse organiseerde dit jaar voor de tweede maal een toeristische fotowedstrijd onder het motto ‘Temse door het oog van de fotograaf’. Dit jaar luidde het thema ‘Verborgen Parels’.

Het was de bedoeling de prijsuitreiking te laten plaatsvinden t.g.v. de opening van het toeristisch seizoen in maart, maar gezien de feestzitting ingevolge corona geen doorgang vond, werd de prijsuitreiking in beperkte kring gehouden in AC De Zaat.

Voor de wedstrijd werden 111 inzendingen genoteerd. De jury werd voorgezeten door Lucille Feremans, internationale autoriteit inzake fotografie. Burgemeester Luc De Ryck en voorzitter Rita Heerwegh reikten de prijzen uit. Elke laureaat ontving 2 pakketten: boeken en streekproducten én een diploma.

De bekroonde foto’s zijn stuk voor stuk ‘verborgen parels’. De laureaten (alle drie van Temse) en hun onderwerp:

1. Raf Weymans: de toegangspoort (bij mistig weer) tot het Scheldepark, restant                                  van het voormalige kasteeldomein van Janssens de Varebeke

2. Leo Moortgat: een arenavormige constructie in de Roomkouter (Steendorp)

3. Laura Van Raemdonck: vissershuisjes in de Schauselbroekpolder

Ook 14 genomineerden ontvingen een diploma en streekproducten.
Ingevolge corona wordt dit jaar geen fototentoonstelling georganiseerd.
Volgend jaar vindt een nieuwe editie plaats.

Bekijk de foto-top 3 op onze Facebookpagina’s

Zittend v.l.n.r. Leo Moortgat, Raf Weymans en Laura Van Raemdonck, staand: voorzitter Rita Heerwegh, burgemeester Luc De Ryck en toerismefunctionaris Lore Baeck.