Nieuwe parkeerstroken met waterdoorlatende verhardingen in de Eupenlaan

Vrijdag 19 juni gaf de gemeente Temse, RIOPACT en aannemer Verbruggen in de Eupenlaan de officiële start van de heraanleg van de voetpaden en de twee parkeerstroken, met de plaatsing van twee infoborden en de huis-aan-huisbedeling van een infofolder aan iedere bewoner. De werken zullen tot oktober duren.

De kasseien van de parkeerstroken in de Eupenlaan worden vervangen door grasbetontegels. Die zorgen voor een betere insijpeling van het regenwater en houden tegelijk het grondwater op peil.

“Elk jaar zal er per tien meter parkeerstrook maar liefst 27.000 liter water minder in de riool stromen”, aldus Griet Defloor van RioPact.

De voetpaden waren aan herstel toe. Niet-waterdoorlatende verharde parkeerstroken zorgen voor meer wateroverlast en warmere temperaturen omdat verharding warmte absorbeert en terug uitstraalt”, klinkt het bij schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Door waterdoorlatende verhardingen aan te brengen voorkomt men hogere temperaturen in verstedelijkte dorpscentra en kan men voor een betere waterregulering en -afvoer zorgen.”

Die grasbetontegels worden niet zomaar in de plaats gelegd.

“De grootste werken gebeuren in de ondergrond”, zegt Dries Soens van aannemer Verbruggen. “Het regenwater moet immers vlot kunnen infiltreren. Vooraf hebben we proeven gedaan om de waterdoorlatendheid van de ondergrond te testen. Daaruit bleek dat we de bestaande fundering volledig moesten uitgraven. Er is vervolgens een onderfundering van 20 centimeter aangelegd met poreuze lavasteen met daar bovenop draineerbuizen en fundering in gebroken beton. In normale omstandigheden moet het water volledig infiltreren. Enkel bij zeer zware stortbuien zal de drainageleiding moeten dienen om het overtollig water alsnog af te leiden naar de riolering.”

Griet Defloor (RIOPACT), werfleider Dries Soens (Verbruggen bvba) en schepen van Milieu Hugo Maes, bij het infobord (onder) en de reeds afgewerkte parkeerstroken in de Eupenlaan (boven).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *