Kruibekenaren en Temsenaren dromen samen

Tweede luik van de campagne ‘Droom aan de stroom’ gaat vandaag maandag online.

TEMSE/KRUIBEKE – Vandaag maandag wordt het tweede luik van Droom aan de Stroom gelanceerd in Kruibeke en Temse. De twee buurgemeenten slaan daarvoor opnieuw de handen in elkaar. Deze keer delen bewoners hun werkgeluk met elkaar. “Werkgeluk is van groot belang voor ons allemaal”, zegt de Temsese schepen van Diversiteit Debby Vermeiren (CD&V).

Vorige week zetten Debby Vermeiren (Temse) en schepen van Sociale Zaken Filip Vercauteren (Kruibeke) een aantal inwoners van hun gemeenten in de bloemetjes.

Vanaf 25 september is immers het tweede luik van de campagne ‘Droom aan de stroom’ te zien op de sociale mediakanalen en websites van de gemeenten Temse en Kruibeke. Vienna, Adem, Eva, Christel, Hubert, Akram, Heyam en Fakiye vertellen daarin hun dromen over werkgeluk.

Gezamenlijke campagne

Schepen Filip Vercauteren: “In de Droom aan de stroomcampagne draait alles – uiteraard – om dromen. Want dromen hebben we allemaal. Het is eigen aan mensen. Ook de thema’s waarover de video’s gaan, vertrekken vanuit universele dingen die elk mens bezig houden: werkgeluk en het gezin.”

Niet toevallig werden de video’s gefilmd aan de Schelde, de stroom die Temse en Kruibeke met elkaar
verbindt.

De campagne is één van de acties die beide gemeenten ontwikkelden in het kader van Plan Samenleven. Dat is een reeks doelstellingen en acties, uitwerkt door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, om het samenleven in diversiteit – in de breedste zin van het woord – te bevorderen.

“Temse en Kruibeke hebben de krachten gebundeld in de uitvoering van acties binnen Plan Samenleven. We ervaren het als een extra troef om wederzijdse kennis en ervaringen met elkaar te kunnen uitwisselen”, zegt schepen Debby Vermeiren.

Droom aan de stroom Gesprekstafels

De campagne beperkt zich niet tot twee video’s. Op 1 oktober starten ook de Droom aan de stroom gesprekstafels. Dat zijn panelgesprekken over vooraf bepaalde thema’s die leven binnen de samenleving. De afgelopen weken stelden zo’n 40 mensen zich kandidaat om een paar keer per jaar hun stem te laten
horen over thema’s die hen nauw aan het hart liggen.

“We willen luisteren naar wat er leeft bij de mensen. Zowel voor Temse als voor Kruibeke is dat belangrijk. De input die we verzamelen tijdens de gesprekstafels nemen we mee bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning”, aldus Filip Vercauteren.

Een van de deelnemers is Heyam, die actief is als uitzendconsulente. De vrouw ontvluchtte vier jaar geleden de oorlog in Syrië en vestigde zich met haar man en drie kinderen in Temse.

De organisatie en deelnemers aan de Schelde, die alles verbindt. — © pvs


Positief in het leven

“Ik heb veel te danken aan België. We kregen onderdak en de mogelijkheid om ons leven hier op te bouwen. Ik hoop dat mijn verhaal mensen inspireert. Zo doe ik iets terug voor een land dat mij veel heeft gegeven”, vertelt ze.

Uit Kruibeke doet Vienna (34) haar verhaal uit de doeken. Ze was hoogzwanger in coronatijd en verloor plots haar werk en haar relatie liep op de klippen. Ze kroop uit een diep dal en sloeg een andere, spirituele weg in.

“Ik ben spirituele lifecoach geworden. Ik probeer positief in het leven te staan. Hopelijk kan ik met mijn verhaal steun geven aan mensen die in een gelijkaardige situatie zijn beland”, zegt ze. (Bron: HN-Pieter Van Hecke)

De deelnemers met Vienna (links) en Heyam (derde van rechts). 

Objectieve Kaaischuimers organiseerden ‘Bierige’ fietstocht richting Baasrode

Op 19 oktober biertasting in de Roxy van brouwerij De Koperen Markies

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde biervereniging De Objectieve Kaaischuimers een fietstocht voor de leden en sympathisanten. Begin en einde van de tocht lag bij Food & Drinks Kodouz aan de Krijgsbaan.

“Onze Bierige Fietstocht ging dit jaar richting Baasrode”, vertelt voorzitter Soames Maes. “Aan een rustig tempo fietsten we doorheen het Scheldeland. Het was een ideaal moment om opnieuw even bij te praten na een deugddoende vakantieperiode.”

In Baasrode was een bezoek gepland aan aan microbrouwerij Brouwkeet.

In Baasrode bracht men een bezoek aan microbrouwerij de Brouwkeet

Gezellig napraten

“Daar kregen we een korte toelichting over de brouwerij, vergezeld van vier degustaties en een klein hapje”, klinkt het.

“Nadien ging het opnieuw richting Temse via het veerpont van Puurs-Sint-Amands en Weert/Driegoten in Hamme.
Bij Kodouz konden de de deelnemers nadien gezellig napraten en genieten van een lekker avondmaal.”

De Objectieve Kaaischuimers organiseren regelmatig activiteiten om bieren en lokale brouwerijen in de kijker te plaatsen. Naast het bierfestival Temse Velle, elk jaar in juni, dat ondertussen een vaste waarde werd in ‘regionaal brierproefland’ organiseert men regelmatig biertastings.

Biertasting

Zo is er op donderdag 19 oktober een een biertasting van brouwerij De Koperen Markies in de artiestenfoyer van theaterzaal Roxy.

Brouwerij De Koperen Markies is een jong bedrijf dat evenwel kan vertrouwen op de jarenlange passie en brouwkennis van haar brouwers”, stelt de voorzitter. “De brouwerij streeft ernaar om zoveel mogelijk regionale kwaliteitsproducten, zoals Belgische hop, vruchten, bloemen en meer te verwerken.

Vorig jaar won de brouwerij de gouden prijs op het bierfestival Temse – Velle met haar Koperen Markies Rouge 7, Robijnrood, 7°C.

Meer info en tickets voor de biertasting kan via deze link

Vertrek en aankomst van de ‘Bierige‘ fietstocht was bij Food & Drinks Kodouz

Welzijnsvereniging Sleutelzorg doneert hulpmiddelen aan Marokko

TEMSE – Het Woon- en Leefteam van Welzijnsvereniging Sleutelzorg start een hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.

In de nacht van 8 op 9 september 2023 is Marokko geteisterd door een krachtige aardbeving. De nood aan medisch materiaal en hulpmiddelen voor de slachtoffers in Marokko heeft het woon- en leefteam van Welzijnsvereniging Sleutelzorg de handen in elkaar doen slaan.

“Het team kwam met het initiatief om een schenking te doen van niet meer gebruikte rolstoelen, rollators, krukken en wandelstokken”, aldus directeur Saskia Boons. “Met de verhuis naar Zorgcampus Temse in het vooruitzicht is het team tot de vaststelling gekomen dat er ruimte moet vrijgemaakt worden.”

Het Woon- en Leefteam heeft contact opgenomen met de organisatie Al Minara die de hulpmiddelen verzamelt en naar Marokko transporteert waar het kan gebruikt worden voor de slachtoffers in ziekenhuizen en bewoners in de getroffen gebieden.

van links naar rechts: Mimount, Abdel (medewerker Al Minara), en medewerkers Ann, Sofie en Nathalie.

Landelijke Gilde beleefde topeditie van Dag van de Landbouw

TIELRODE – Zondag 17 september organiseerde de Landelijke Gilde van Tielrode en Elversele samen met de lokale afdelingen van Ferm en KLJ de Dag van de Landbouw. Dit met ondermeer een gezinsfietstocht. Vertrek en aankomst was op het landbouwbedrijf van Kris Beck en Ilse David aan de Molenstraat in Tielrode.

“De gezinsfietstocht was zowat 25 kilometer lang en ging over landelijke wegen vanuit Tielrode richting Kruibeke om via enkele lussen terug te keren naar de startplaats”, vertelt ondervoorzitter Frans De Laet. “Onderweg was er ook een bedrijfsbezoek en kreeg men een pannenkoek aangeboden. Het was een topeditie met meer dan 300 deelnemers voor de fietstocht.

“Het was een topeditie”, klonk het bij Frans De Laet (2e van links)

Na de fietstocht was er gezellig samenzijn op het het landbouwbedrijf met Belgische gerechten, ondermeer stoofvlees en vol au vent, desserts en dranken. Ook niet deelnemers van de fietstocht waren welkom. Er was ook nog muzikale animatie van harmonie St-Cecilia Tielrode. Kinderen konden zich uitleven op een springkasteel.

Naast deelnemers uit Tielrode en Elversele waren er ook heel wat uit de omliggende steden en gemeenten.

Meer foto’s, klik hier

Harmonie St-Cecilia Tielrode zorgde voor muzikale animatie
Men kon ook genieten van Belgische gerechten

Veel volk voor Kleineige Feesten en loopwedstrijd Briqville Classic: “De combinatie is een succes”

STEENDORPDe feestelijkheden vonden plaats aan de Roomkouter in Steendorp en er was voor ieder wat wils. Doorlopend waren er infostanden te bezoeken van onder meer Oxfam en Natuurpunt. Voor de muziekliefhebbers waren er optredens van het duo Lejo & Herbert. Aan natuurliefhebbers werd een wandeling naar de kruitkamer van het Fort van Steendorp aangeboden. (lees verder onder de foto)


Sportievelingen namen dan weer in grote getale deel aan de Briqville Classic.

“We hadden 344 inschrijvingen, dat zijn er bijna honderd meer als vorig jaar”, klonk het bij de organisatie. Schepen van Sport Wim Van Rossem (Open VLD) liep zelf niet mee, maar gaf wel bij elke wedstrijd het startschot. “Met deze loopwedstrijd door Steendorp willen we de uitzonderlijke natuurlijke rijkdom van het dorp in kijker zetten”, vertelt hij. “De combinatie van de Briqville Classic en de Kleineige feesten is ook dit jaar weer een succes.”


Er werden verschillende loopwedstrijden aangeboden. De allerkleinsten kwamen om 14 uur aan de start voor de 400 meter en om 14.30 uur startte de 5 kilometer. Schepen Lieve Truyman was een van de 126 deelnemers voor deze laatste. Ze kwam na een half uur bezweet maar voldaan over de eindmeet.

“Ik ben recentelijk terug meer beginnen sporten. Deze wedstrijd was mijn doelstelling. Lopen is voor mij de ultieme ontspanning”, zegt ze.
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Schepen Lieve Truyman nam deel aan de 5 kilometer. — © pvs
Er kwam heel veel volk afgezakt naar de Roomkouter

Tweede opeenvolgende thuiszege voor SV Blauw Wit Temse met achttienkaraatslob van Meul

TEMSE – De manschappen van trainer Mariman blijven de ongeslagen reeks verder zetten. Nummer 41 staat nu al op het palmares van onze jonge club. Net als tegen Hamme-Zogge werd er met 3-2 gewonnen. Dante Meul wees de weg met een lobbal van iets voor de middenlijn over doelman Vijt in doel. Agbo tekende in een boeiende sportieve derby in blessuretijd voor het winnende doelpunt.

Blauw-Wit startte zonder de geschorste Maxim Van Hiel. Daardoor schoof Mathias Vermeire een rij achteruit en kwam Mathias Van Hoyweghen aan de aftrap(goeie wedstrijd trouwens). SVBW werd in de eerste helft grotendeels op de eigen helft gedrukt. Bazel trok meteen in de aanval. Op de vijfde minuut diende thuisdoelman Seghers een schot van Stuer te keren.

Even daarna werd Stuer in het straatje gestuurd door Segers. Robin duwde het gevaar in hoekschop. De derde bezoekende poging was wel raak. Een aanval langs Segers-Mariman wiens voorzet slecht ontzet werd door De Maeyer werd door Stuer in doel geprikt (0-1).

Temse herstelde geleidelijk aan het evenwicht. Op de 19e minuut knalde Verhelst een vrijschop op de paal en de rebound werd door Van Hoyweghen naast gekopt. De gelijkmaker kwam er twee minuten later. Op hoekschop van Schippers zette De Maeyer zijn schoonheidsfoutje van bij de opening recht en werkte centraal voor doel mooi af (1-1).

Het spel ging verder goed op en af. Seghers bokste een poging van Heyrman uit doel. Dante Meul drong daarna de rechthoek binnen maar het schot werd afgeblokt. Jonas Heuvinck probeerde het nadien met een schot uit de tweede lijn maar de poging zoefde naast. In het derde kwartier diende Seghers tweemaal gepast in te grijpen. Eerst op een poging van Madah en nadien ging Robbin goed plat op een lage voorzet van Stuer. Schoten van Meul en bezoeker Larchanché misten voor de rust de goede richting (1-1 ruststand).

Blauw-wit startte furieus na de rust. Er was nog maar net afgetrapt of Arne Verhelst bood net voor de middenlijn de bal aan Dante Meul. Die draaide zich om, zag doelman Vijt ver uit doel staan en maakte met een lobbal over de Bazelse doelman het mooiste doelpunt dat blauw-wit ooit scoorde.

Temse trok het laken verder naar zich toe. Op het uur werd een schot van Arno Weyn gestopt door Vijt die twee minuten later in de goede baan lag op een schot van John Agbo. Halfweg had de ingekomen Demeuricy van Bazel de gelijkmaker aan de voet maar de uitgekomen Seghers keerde de kans met de voeten.

Twintig minuten voor tijd kwam blauw-wit goed weg toen Mariman een voorzet van Madah naast kopte. Het slotkwartier bleef spannend verlopen. Eerst werd een buffelstoot van Demeuricy gekeerd door Seghers. Stuer probeerde het nadien vanop afstand. Seghers zuiverde met de hand de kans en Demeuricy kon de rebound niet prikken.

De ingekomen Diallo Mamoudou(Temse) trok daarna de bal voor doel waar Vijt het gevaar ontregelde voor Agbo. Bazel nette dan toch de verdiende gelijkmaker. Een hoekschop van Stuer die verlengd werd naar de tweede paal en De Bouw duwde de actie binnen (2-2).

In een boeiende slotfase redde Seghers met enige moeite eerst een poging van de ingekomen Nielandt. Bezoeker Verbert kopte een hoekschop van Stuer naast. Het venijn zat echter in de staart. Mathias Van Hoyweghen drong in de 92e minuut de kleine rechthoek binnen en zijn assist werd door Agbo tegen de touwen geknald (3-2).

Agbo bood kort voor tijd Van Hoyweghen ook een kans in de voet maar het schot keilde tegen de paal aan. Zo won blauw-wit met 3-2 tegen een favoriet met eindrondeambities. Met zeven op negen dwingt Temse nu co-leiderschap af.

*De kern : Seghers Robbin, Heuvinck Jonas, Van Hoyweghen Mathias, Meul Dante, Weyn Arno (76’ Vriesacker Jens), De Maeyer Laurens, Schippers Jeroen (52’ Diallo Mamoudou), Vermeire Mathias, Verhelst Arne, Ketels Ruben, Agbo John.

*Niet gespeeld : Luckx Jarne, Vercauteren Lennert.
*Gele kaarten : Weyn, De Maeyer, Ketels.
*Verslag : Benny Farezijn.

Opname opnieuw mogelijk in woonzorgcentrum De Reiger

TEMSE – Eind november verhuizen de eerste bewoners van het oude woonzorgcentrum De Reiger in Temse naar een nieuwbouw. Om de verhuis mogelijk te maken, nam het woonzorgcentrum tijdelijk geen nieuwe bewoners meer op. Door interne verschuivingen kan de welzijnsvereniging toch opnieuw bewoners opnemen in het oude woonzorgcentrum.

In mei 2022 nam de Raad van Bestuur van Welzijnsvereniging Sleutelzorg kennis van de beslissing van Lokaal Bestuur Temse om het aantal woongelegenheden op de campus in Temse aan te passen. Zo worden er in de nieuwbouw van De Reiger slechts 128 nieuwe woongelegenheden gecreëerd en wordt de huidige capaciteit van 154 afgebouwd met 26 woongelegenheden.

Om de verhuis van de eerste bewoners vanuit het oude woonzorgcentrum naar het nieuwe woonzorgcentrum mogelijk te maken, besliste de Raad van Bestuur in april om tijdelijk geen nieuwe bewoners op te nemen in het huidige gebouw.

“Aangezien het aantal bewoners ondertussen verminderde met 20 is het toch nog mogelijk om sneller dan voorzien opnieuw bewoners op te nemen in het huidige woonzorgcentrum”, stelt voorzitter Werner Maerevoet. “Opname voor permanent verblijf is vooral mogelijk in de afdeling voor beschermd wonen.”

De voorziene verhuisdatum naar het nieuwe woonzorgcentrum blijft voorzien voor eind november 2023.

Het is mogelijk om sneller dan voorzien opnieuw bewoners op te nemen in het huidige woonzorgcentrum
(foto:(C) Franky Polfliet)

Hennep geoogst op De Zaat om te verwerken tot grondstoffen in de bouw

TEMSE – In kader van World Cleanup Day werd zaterdag de industriële hennep geoogst die onlangs op een perceel aan park Den Esch, op de site De Zaat, gezaaid werd. Het gaat om een initiatief van C-Biotech, een onderdeel van de Cordeel Group uit Temse, dat hiervoor de krachten bundelde met het gemeentebestuur.

“De verduurzaming van de bouwsector én een antwoord helpen bieden op de materialen schaarste die er heerst”, zegt Frederik Verstraete van C-Biotech. “Industriële hennep is vooral gekend als een bron van vezels voor de textielsector maar kan ook als grondstof voor bouwmaterialen dienen.”

“Drie maanden geleden zaaiden we industriële hennep in op dit stukje grond”, stelt Ellen Ongena van het Team Duurzaamheid van het lokaal bestuur. “Ook al waren de weersomstandigheden bar, veel hitte, droogte en is de grond niet zo vruchtbaar. De planten groeiden uit tot drie meter hoog en capteerden in die periode tot 5 keer meer #CO2 dan eenzelfde hoeveelheid bomen.”

“De gemaaide planten worden nu verwerkt tot grondstoffen in de bouw”, klinkt het bij Ongena. “Dit sterk plantje helpt ons om de klimaatdoelstellingen te halen.”

Opnamen voor Play4 serie ‘Nonkels’ bij Tuincenter Van Buynder

TEMSE – De voorbije weken werden bij Tuincenter Van Buynder in de Hoogkamerstraat enkele opnamen ingeblikt voor het tweede seizoen van de Play4 serie ‘Nonkels’.

Nonkels is een Belgische dramedyserie van de zender Streamz en producent FBO. Dit met ondermeer acteurs Rik Verheye, Wim Willaert en Jelle De Beule De serie ging in première in 2022.

Nonkels is een komisch drama over oude ideeën en een nieuwe werkelijkheid, authentiek West-Vlaams en goedbedoeld koeterwaals, natuurlijke slijtsporen en slijtvast kunstgras.


“Vandaag dinsdag (19 september red.) was de derde en laatste opnamedag van het tweede seizoen van Nonkels in onze winkel”, vertelt zaakvoerder Johan Van Buynder. “De meeste opnamen gebeurden in een tuincentrum in Zele. Daarom zocht men een locatie in de buurt van Zele”.

“Voor de kassascènes, inkom en dierenafdeling bleek het bij ons de beste locatie om te filmen. Men filmt in totaal in drie verschillende tuincentra. Daarvoor bezocht men er meer dan tien om uit te kiezen. Onze zaak was één van de drie geselecteerden.”

“Het was echt een heel aangename ervaring”, klinkt het. “Een heel sympathiek team. Zowel de acteurs als de rest van de crew.”

De familie Van Buynder met een deel van de cast van de serie. O.m.: Jelle De Beule, Rik Verheye en Wim Opbrouck

Houtshop vierde 90-jarig bestaan met succesrijke retrokoers

TEMSE – Houtshop Van der Gucht in Temse blaast 90 kaarsjes uit en dat werd zondag gevierd met de retrokoers Grote Prijs Karel Van der Gucht. Een origineel evenement met een massale opkomst.

“Zowel op de fiets als aan de zijlijn zat de sfeer er al vanaf de eerste minuut goed in”, klinkt het bij de familie. Grootvader Karel Van der Gucht, die ook zijn 90ste verjaardag vierde en naar wie het evenement werd vernoemd, zag dat het goed was.


Klokslag 13 uur arriveerden de eerste van de 60 deelnemende retrorenners op het terrein van het bedrijf in vol ornaat. Aan glanzende fietsen en kleurige outfits geen gebrek. Ze misstonden niet op het terrein dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot een kermis uit vervlogen tijden.

Het feestvarken Karel Van der Gucht (90) mocht het startschot geven

Het startschot voor de wedstrijd werd gegeven door Karel Van der Gucht zelf. Na twee verkenningsronden barstte de koers los, onder luide aanmoediging van zowat 400 supporters. Na acht ronden kwam Belgisch kampioen retrowielrennen Filip Verrelst als eerste over de eindmeet.

Na de officiële prijsuitreiking mocht de familie Van der Gucht het podium op. De voltallige familie werd in de bloemetjes gezet en ontving uit de handen van kunstenaar Hilaire Smet een gepersonaliseerd kunstwerk.


Na de prijsuitreiking was het aan de Molteni’s om het feest écht op gang te brengen.

“Aan vreugde en ambiance was geen gebrek”, aldus de familie. Het olijke trio zorgde voor sfeer met een gepersonaliseerde setlist klassiekers met ietwat Houtshop-gerelateerde teksten. “Ik had me geen betere verjaardag kunnen voorstellen. Het was een schot in de roos”, zegt Karel.

Meer foto’s, klik hier

Na vijf jaar heeft Temse opnieuw oefenterrein voor leerling-bestuurders

TEMSE – Een gedeelte van het kerkplein van de Heilig Hartkerk Tussen de Sint-Amelbergalaan en de Rozenlaan doet vanaf heden dienst als oefenterrein voor beginnende bestuurders. “Het is van groot belang om de basismanoeuvres zoals parkeren met je voertuig goed te beheersen”, zegt lokaal kwb voorzitter Eddy Noens. “Hier kan dat in een rustige omgeving zonder druk verkeer.”

“Het verhaal van het oefenterrein in Temse is bijna zo oud dan de straat zelf”, klinkt het bij Noens. “En gelukkig hebben we dit met kwb in onze gemeente nooit losgelaten. Die onverdroten kwb-inzet maakt dat we vandaag hier staan voor de opening van een nieuw oefenterrein.”

Burgemeester Hugo Maes mocht officieel het lint doorknippen van het nieuwe oefenterrein

Het verhaal van een oefenterrein in Temse start in de jaren ‘80. Het begon toen op de bescheiden parking van het Gildenhuis van Tielrode. In de jaren ‘90 verhuisde het terrein naar de vroegere gemeenteschool in Elversele. Na enkele omzwervingen deed de parking van AC De Zaat nog dienst als oefenterrein toen ook daar in 2018 het verhaal eindigde omdat de ambities voor een kampeerplaats voorrang kreeg. Na vijf jaar afwezigheid vond de kwb (kristelijke werknemersbeweging) in samenwerking met het gemeentebestuur een nieuwe stek op de pakeerplaats van de Heilig Hartkerk.


Terug van weggeweest

Het nieuwe oefenterrein werd vrijdagavond letterlijk ingeluid door de klokken van de Heilig Hartkerk. “Door het niet aflatend doorzettingsvermogen van kwb, in combinatie met de ijver van burgemeester Hugo Maes (CD&V), kwam dit terrein op vrij korte termijn beschikbaar”, zegt Eddy Noens die spreekt namens alle kwb verenigingen in groot-Temse.

“We zijn terug van weggeweest en dat doet deugd.” Vanaf heden hebben beginnende bestuurders opnieuw een stek om hun manoeuvres te oefenen. “Het is van groot belang om die goed te beheersen”, vertelt de voorzitter. “Hier kunnen ze dat doen in alle rust, weg van het drukke verkeer.”


“Oefeningen instuderen op een afgesloten terrein volstaat niet, dat weten wij ook”, klinkt het. “Want de beginnende bestuurder heeft nood aan een goede en intense ‘begeleiding’. Vaardigheden die betrekking hebben op een veilig rijgedrag moeten ook aangeleerd worden. Vandaar dat we met kwb voorvechter blijven van de ‘vrije begeleiding’. Want die laat toe voldoende tijd uit te trekken om te oefenen, op tempo van de beginnende bestuurder en onder alle wisselende omstandigheden, met voldoende variatie in de oefenritten.”

Betaalbaar de baan op

Al sinds 1979 stimuleert kwb de vrije begeleiding van beginnende automobilisten. Onder het motto ‘een rijbewijs hoeft niet peperduur te zijn’ willen ze vooral jongeren op een betaalbare manier op de baan krijgen.

“Een rijbewijs is cruciaal, maar kost al snel 1.700 euro en niet iedereen heeft die middelen”, zegt nationaal Stafmedewerker Rijbewijs bij kwb Siegmund Hermans. “Met vrije begeleiding maken we het behalen van een rijbewijs haalbaar. Bovendien toont onderzoek aan dat vrije begeleiding even kwalitatief is als een doorgedreven opleiding door professionele instructeurs.”


Wie iemand wil leren rijden zal zelf vanaf 1 maart 2024 een attest moeten behalen.

“Onze organisatie biedt hiervoor vormingsmomenten aan. In deze cursus wordt de wegcode opgefrist en een stappenplan aangereikt aan de toekomstige begeleiders”, zegt Hermans.

Elversele heeft zijn eigen dialectwoordenboek

Auteur Luc Peleman noteerde eerste dialectwoorden in 1977

ELVERSELE – Voor een bomvolle St-Margrietkerk in Elversele organiseerde de Heemkundige Kring Braem de voorstelling van het dialectwoordenboek ‘Hondsmadollen met korenten gestoofd’, van de hand van Luc Peleman. Eregast was Jacques Van Keymeulen, emeritus hoogleraar UGent, die een aantal wetenswaardige dingen vertelde over dialect.

De St-Margrietkerk was volgelopen voor de boekvoorstelling.

“Ik heb mij altijd geïntrigeerd geweten door de wereld waarin mijn ouders en grootouders opgroeiden en de taal die daar bijhoorde. Mijn eerste dialectwoorden noteerde ik in 1977”, aldus Peleman.

‘Draa bollen’

Eregast was Jacques Van Keymeulen, emeritus hoogleraar UGent

“Ik was achttien in 1977 en de woordenschat van oudere dorpsgenoten had een ongewone aantrekkingskracht op mij”, vertelt Peleman. “De manier waarop Fons De Keyzer (°1924) bv. zei dat een ongeluk in het dorp heel wat commotie had veroorzaakt – “Da was dor ommest ne gjillen apsel mi da malleur” – vond ik toch wel bijzonder.”

“Idem voor de wijze waarop Irma Van de Vyver (°1905) – Irma bakkerin – terugblikte op de tijd dat ze in haar winkel ook ijs verkocht: “Ik was nie bieësteg azzek krim bestelden: draa bollen vur nen toeter, ne platten of ’n schelp”. Een derde en laatste voorbeeld: hoe Fieke Laget (°1901) mij vertelde dat de kinderen bang waren voor een vrouw in de buurt, maar dat ze nog veel banger waren voor haar echtgenoot Louis: “Ze wauren d’r loev af, mor as Lowie kwââm waure ze schuif”

Honderden interviews

In 1979 publiceerde Luc Peleman zijn eerste woordjes in het tijdschrift van heemkring Braem.

“54 Elverseelse dialectwoorden die schatplichtig waren aan het Frans, van ambetant tot zjuust. Drie maanden later volgde een tweede lijst, en zo was de trein vertrokken. Uiteindelijk verschenen er meer dan zestig bijdragen in ons heemkundig tijdschrift. Het idee om ze in boekvorm uit te geven lag voor de hand. Een boek heeft immers een langere levensduur, het is minder vluchtig dan een driemaandelijks tijdschrift en het heeft een hogere status.

“De meeste woorden doken op tijdens de honderden interviews die ik in mijn leven heb gedaan”, klinkt het. “Vermits die vaak werden opgenomen met een cassetterecorder, de laatste jaren met een dictafoontje, kon ik thuis alles herbeluisteren. Dat was niet alleen belangrijk voor de uitspraak, maar ook voor het achterhalen van de betekenis.”

Auteur Luc Peleman met het boek

“Vaak ook leverden die interviews fijne anekdotes op, die stuk voor stuk in dit boek zijn terechtgekomen.

“Toen ik in 1990 Margriet Smet alias Magriet van Brammekes (°1907) interviewde, polste ik voorzichtig naar de reden waarom zij en haar zussen en broers nooit getrouwd waren. Ze liet niet in haar kaarten kijken en beperkte zich tot het ietwat enigmatische zinnetje: “’t schip is aan de wal gebleven en de kinderen aan de reep”.

“Van de vele informanten die mij bewust of onbewust dialectwoorden bezorgden, heb ik er 90 opgelijst in dit woordenboek. Meer dan de helft van hen werd geboren voor 1920. Het zal u dan ook niet verbazen dat er ondertussen 79 van de 90 gestorven zijn.”

Elverseelse woorden

“Een tweede check-up gebeurde via de Werkgroep Elverseels Idioticon. Dat was een gezelschap van een tiental autochtone dialectsprekers aan wie ik alle geselecteerde woorden nog eens voorlegde. Dat leidde vaak tot geanimeerde discussies maar het liet ook toe om nuances te noteren die mij anders zouden ontsnapt zijn. Over een periode van 17 jaar hebben we uiteindelijk meer dan honderd keer samengezeten. Zeven van de tien compagnons van toen zijn ondertussen helaas overleden.”

Het overgrote deel van de 2.500 woorden die Luc Peleman voor dit boek selecteerde, waren ook in de omliggende dorpen bekend.

“Een beperking tot exclusief Elverseelse woorden zou geen woordenboek hebben opgeleverd”, stelt de auteur. “Hooguit een tiental ervan vonden we in geen enkele bron terug: bv. eigengerei (verwanten), flaasterken (fabeltje), kanechelen (treiteren), poelpen (een klotsend geluid maken), schietse (onenigheid), zattekenui (dronkaard).

“Dat dialectwoorden verdwijnen, is best wel jammer want we verliezen meteen ook de rijkdom van de nuance. Wie in de verf wil zetten dat iemand te veel drinkt, kon in Elversele kiezen tussen buizen, lampetten, tempelieren en toeteren. Voor afdokken (tegen je zin iets betalen) kon je kiezen uit afspetten, afbotten, duimen en lammeren”.

Een absolute uitschieter zijn de 71 verschillende scheldnamen die we hebben verzameld, soms grappig, soms cassant, soms ronduit beledigend: annewuiten, dzjoeben, galjaar, karotentrekker, krebbekeu, marteko, mutten, nietop, pikketijn, tantlafeir, wietewuiten, zibbedeus… Ze klinken exotisch, maar ze zijn wel degelijk van hier.”

Het boek ‘Hondsmadollen met korenten gestoofd’ kan nog altijd besteld worden door overschrijving van 35 EUR (eventueel +10 EUR verzendingskosten) op rek.nr. BE54 7376 0725 4597 van Heemkundige Kring Braem.

vlnr.: Davy De Rijbel (voorzitter Elversele in Beweging), Directeur Interwaas Bart Casier, schepen Lieve Truyman (N-VA), gemeenteraadslid Bert Bauwelinck (Tesamen), Hoogleraar Jacques Van Keymeulen, Luc Peleman, burgemeester Hugo Maes (CD&V), gemeenteraadslid Hilde Van de Voorde (CD&V)

Geert Mariman en Blauw Wit Temse winnen eerste keer in derde provinciale: “Die thuiswinst pakken tegen ex-ploeg geeft extra voldaan gevoel”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Na succesvolle footlunch van afgelopen weekend kan men ook komende zondag lekker smullen en wedstrijdje kijken.

TEMSE – Promovendus Blauw Wit Temse (BWT) heeft zijn eerste overwinning in derde provinciale beet. Liepen de mannen van Geert Mariman zich vorige week nog te pletter tegen de muur die FC Sint-Niklaas had opgetrokken, dan namen ze zondag in eigen huis overtuigend afstand van Hamme-Zogge.

Zo’n eerste thuiswedstrijd winnen geeft altijd een voldaan gevoel, en dan zeker tegen een ex-ploeg waarmee ik op het punt stond kampioen te spelen wanneer ik plots werd bedankt. Ook al voetbalt er uit die tijd nog maar één speler: aanvoerder Anas Sens. Of toch, er stond met Jonas Heuvinck nog een speler uit die tijd tussen de lijnen, maar hij speelt nu bij Blauw Wit en scoorde twee keer” glundert Geert Mariman.

T1 Geert Mariman
Blauw Wit Temse 2023-2024

Gezonde ambities

“Neen, wij gaan zeker niet te hoog van de toren blazen. Vorige week bij FC Sint-Niklaas hebben we al twee punten laten liggen. Toch hebben we ook, zij het wat minder uitgesproken, ambities. Gezonde ambities. De club wil vooruit, maar het bestuur blijft met de voeten op de grond. Blauw Wit Temse is een familiale club en we willen dat zo houden. Het is hier plezant werken. Weet dat ik met Dries Belon iemand als hulptrainer heb die vorig seizoen hoofdtrainer was bij SKN Sint-Niklaas B. Met zo iemand kunnen samenwerken is ook fantastisch.”
(Bron: HN/Dirk Van Bruysel)

Na de eerste thuisoverwinning tegen Hamme-Zogge staat er komende zondag weer een thuismatch met footlunch op het programma tegen SV Eendracht Bazel.

Footlunch van d’Hooghe Camere

“We kunnen tevreden terugblikken op onze eerste thuiswedstrijd en een footlunch met meer dan 70 eters en 185 enthousiaste toeschouwers”, klinkt het. “Alle deelnemers aan de footlunch waren vol lof over het lekkere eten en de leuke sfeer na de wedstrijd en alle toeschouwers konden genieten van een aangename voetbalthriller die ons meteen onze eerste driepunter van het seizoen opleverde tegen de gedoodverfde favoriet in onze reeks.”

“Voor de leuke topaffiche van komende zondag, waarbij we weer heel wat volk verwachten voorzien wij uiteraard opnieuw een fantastische footlunch”, stelt men bij Blauw Wit. “Ditmaal verzorgd door Gunther van restaurant d’Hooghe Camere. Snel reserveren, voor vrijdag 15 september, is de boodschap. Naast DJ Tommy zal ook DJ Kojak na de wedstrijd zorgen voor de muzikale noot en ambiance in onze Club45”.

Peter Nees was de eerste winnaar van een footlunch

Eerste winnaar

Afgelopen zondag kon men bij BWT ook de eerste winnaar van een Footlunch, geschonken door uw favoriete webkrant, verwelkomen. Peter Nees kon de beentjes onder tafel schuiven. “Het was bijzonder lekker, en de sfeer was heet gezellig”, vertelde Peter achteraf.”

Begin volgende maand kan men hier bij Editietemse.be weer een Footlunch winnen. Hou onze site en de sociale mediakanalen zeker in het oog.

vlnr: Jürgen Boel (commercieel verantwoordelijke BW), voorzitter Johan Boel,
winnaar Peter Nees, Kurt Vermeir (Editietemse)

Houtshop viert dubbele verjaardag: familiezaak én zoon van oprichter worden 90 jaar

Komende zondag retrokoers en randanimatie voor jubileumviering

TEMSE – Houtshop Van der Gucht in Temse viert komende zondag 17 september dubbel feest. Zowel het bedrijf als Karel Van der Gucht, de zoon van de oprichter, vieren hun 90ste verjaardag met de Grote Prijs Karel Van de Gucht, en daar mag iedereen van mee genieten.

“Er komt een retrokoers met een heleboel randanimatie”, vertelt vierde generatie Laetitia Van de Gucht. En dan te bedenken dat oprichter Prosper tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan een bom ontsnapte. De winkel had echter minder geluk…

Waar gevierd wordt, daar wordt ook hard gewerkt. Al 90 jaar lang is Houtshop Van der Gucht een begrip in Temse en ver daarbuiten. Ze hebben er de tand des tijds doorstaan door een niet aflatend doorzettingsvermogen, durf en een neus voor opportuniteiten, dat ingebakken zit in de genen van de Van der Guchts. Prosper Van der Gucht stichtte de zaak tijdens het interbellum, in 1933.

Begonnen als mandenmaker

“Mijn vader was eerst van plan een mandenmakerij op te richten”, vertelt Karel (90), de zoon van Prosper. “Hij kocht een magazijn in de Stationsstraat in Temse, naast de vroegere cinemazaal Roxy. In het magazijn lag nog een partij hout. Een vriend vertelde hem: probeer het door te verkopen aan schrijnwerkers in de streek. Op een mum van tijd was al het hout verkocht.”

Daar werd de kiem gelegd voor Houtshop Van der Gucht. (lees verder onder de foto)

De zaak bevond zich in de beginjaren in de Stationsstraat in het centrum van Temse (IF)

De eerste decennia was hout echter nog bijzaak. De hoofdzaak bleef mandenmaken. “Mijn vader had veel klanten in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Hij reisde destijds vaak naar daar. Toen ging dat nog allemaal met de boot”, klinkt het nostalgisch bij Karel. “Op 14 oktober 1944 werd de zaak getroffen door een Duitse V-bom. Dat was een enorme ravage. Die bommen waren eigenlijk bedoeld voor Antwerpen. Sommigen weken van hun koers af en jammer genoeg landde er één bij ons.”

“Mijn vader heeft toen veel geluk gehad, hij was net even naar de bank toen die bom viel. Onze magazijnier had minder geluk, hij overleefde de explosie niet.” In totaal kwamen er die dag negen mensen om het leven. Ook cinemazaal Roxy (nu theaterzaal Roxy) werd in de as gelegd. (lees verder onder de foto)

Een V-bom van de Duitsers richtte in 1944 een ware ravage aan

De familie bleef echter niet bij de pakken zitten en Houthandel Prosper Van der Gucht, zoals het toen nog heette, herrees uit zijn as. In 1973 kwam dan de nu 90-jarige Karel aan het roer van het bedrijf. Zijn neus voor opportuniteit heeft er mee voor gezorgd dat Houtshop Van de Gucht nu al aan zijn vierde generatie toe is. Zelf blijft hij bescheiden en spreekt hij van een dosis geluk.

Doe-het-zelfzaak als curiositeit

“Ik kon in de jaren zestig de grond kopen waar het bedrijf nu staat (Op de Kapelanielaan naast de N16, red.). Toen was er hier nog niets, er liepen alleen maar varkens en koeien”, vertelt hij. “We trokken weg uit het centrum omdat we wilden uitbreiden. De plannen lagen klaar voor een doe-het-zelfzaak. Dat was toen eigenlijk nog een curiositeit.” (Lees verder onder de foto)

In de jaren ‘70 startte de bouw van de huidige Houtshop Van der Gucht 
Dure Jean-Marie Pfaff

Op zondag 17 september blazen Houtshop Van der Gucht en Karel 90 kaarsjes uit en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Een stevig feestje bouwen is bedrijf trouwens niet vreemd.

“Vroeger hebben we voor een opendeurdag nog voetballer Ludo Coeck over de vloer gehad. Hij was toen verkleed als magazijnier en iedereen moest raden wie hij was”, vertelt Prosper. “Ik had het eerst aan Jean-Marie Pfaff gevraagd, maar die wou te veel geld. Ik heb snel de telefoon toegelegd.” (Lees verder onder de foto)

Ludo Coeck (derde van rechts) kwam nog langs voor een opendeurdag

Veel BV’s zullen er misschien niet zijn op zondag 17 september, maar iedereen is welkom om de verjaardag te komen meevieren.

“We houden de retrokoers Grote Prijs Karel Van der Gucht. In een lus van 2,5 kilometer in de TTS-zone wordt na tien toeren de strijd beslecht”, vertelt dochter Laetitia (29). “De prijzen worden overhandigd door niemand minder dan de Koning der Kermiskoersen Jan Bogaert. Daarnaast kunnen kinderen zonder scherm of virtual reality genieten van animatie uit de tijd van toen.”

De namiddag wordt afgesloten met een optreden van De Molteni’s, drie wielergekke entertainers die met hun meezingers elk feest op gang weten te brengen. “Al de opbrengsten van die dag gaan bovendien naar een goed doel”, besluit Laetitia.

Meer info: www.houtshop.be

De vier generaties van Houtshop Van der Gucht met rechts Karel (90). — © pvs

43ste editie van de Sleutelbraderij een groot succes. Unizo Temse en de Jan Bogaert Vrienden brachten wielerlegendes opnieuw samen.

TEMSE – Zoals altijd kwamen er ook dit jaar BV’s over de vloer. Oud-wielrenners en ploegmaten Eddy Planckaert en Jan Bogaert tekenden present. Een van de zestig standhouders, WTC Jan Bogaertvrienden, zamelde geld in voor Kom op tegen Kanker. Met een fietskoers op rollen brachten zij 1.500 euro in het laatje.

Zelfs Eddy Planckaert droeg zijn steentje bij en trok een sprint op de fiets. “Het was een geweldige dag”, klinkt het bij de organisatie. “We waren gezegend met goed weer. De opkomst was groot en iedereen had het naar zijn zin.”

De Sleutelbraderij wordt naar jaarlijkse traditie georganiseerd door middenstandsorganisatie Unizo. Naast een gezellige braderij, workshops en kinderanimatie stond er ook een ‘Koers op Rollen’ op het programma. Iedereen mocht een poging wagen en een sprintje trekken.

Elke keer probeert Unizo Temse een BV te strikken om langs te komen op de braderij.

Na onder meer enkel acteurs van FC De Kampioenen en Tom Waes waren dit jaar Eddy Planckaert en zijn familie, zoon Junior met vriendin en mama Christa, de BV’s van dienst op de Sleutelbraderij van Unizo in de Kouterstraat. Planckaert nam het zaterdagnamiddag in een partijtje ‘Koers op Rollen’, georganiseerd door WTC De Jan Bogaert Vrienden, op tegen zijn voormalige ploeggenoot Jan Bogaert. “Hij was één van de weinigen die me kon kloppen in de sprint”, aldus Planckaert.

Voor het voormalige wielercoryfee en tv-gezicht was het dan ook een leuk weerzien met zijn voormalige ploegmakker én sprintopponent Jan Bogaert: de beste wielrenner die Temse ooit heeft gekend.

Het werd een hartelijke ontmoeting. “Miljaar Jantje was ne rappe. Hij was één van de weinigen die me kon kloppen in de sprint, maar hij was ook ‘nen braven’. Misschien had hij zelfs nog meer uit zijn carrière kunnen halen”, aldus Planckaert.

Meer foto’s, klik hier