POLITIE. Inbraak in gebouwen volwassenenonderwijs Focus

TEMSE –  Onbekenden hebben ingebroken in de gebouwen van het centrum voor volwassenenonderwijs Focus in de Schoolstraat in Temse.

De deur van het secretariaat werd geforceerd en de burelen werden doorzocht. Er werd een laptop gestolen. De feiten werden dinsdag vastgesteld. Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend naar de zaak.

(Foto: (C) Shutterstock)

Nieuw intergemeentelijk politiereglement goedgekeurd.

Vanaf 1 april ook GAS-boetes voor verkeer en snelheid

TEMSE – Op de gemeenteraad van 1 maart keurde de gemeente Temse het nieuw intergemeentelijk politiereglement goed. Opvallend hierbij is de toevoeging van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voor verkeer (stilstaan en parkeren) en snelheid (snelheidsovertredingen 30 en 50 km/u).

“Zo kan de gemeente kort op de bal spelen bij fenomenen die zich voordoen in de gemeente” Politiecommissaris Katty De Bruyn

Tijdens de gemeenteraad van februari werd het nieuw intergemeentelijk politiereglement goedgekeurd waarin ook de aanpassingen van het GAS-reglement werden opgenomen. Het nieuwe politiereglement, dat in


gaat op 1 april 2021, is van toepassing voor de politiezone Temse-Kruibeke.

GAS-reglement

“Het nieuwe politiereglement zal dus ook van toepssing zijn in Kruibeke wat hiervoor niet het geval was”, schetst commissaris Katty De Bruyn. “Dat was niet makkelijk voor onze ploegen op de baan die rekening moesten houden dat in de ene gemeente alles kon en in de andere niks.”

“Een aantal overtredingen zijn nu ook in een GAS-reglement gestoken omdat de capaciteit van het Parket beperkt is”, aldus De Bruyn. “Zo kan de gemeente kort op de bal spelen bij fenomenen die zich voordoen in de gemeente.”

Tijdens de commissiezitting Algemeen Beleid van 24 februari werd een overzicht gegeven van de aanpassingen die werden doorgevoerd. Een belangrijke nieuwigheid in het reglement is de toevoeging van gemeentelijke administratieve sancties voor verkeer (stilstaan en parkeren) en snelheid (snelheidsovertredingen 30 en 50 km/u).

Centrum en dorpskernen leefbaarder

Hiermee maakt het gemeentebestuur werk van de vooropgestelde doelstellingen die in het meerjarenplan werden opgenomen, waarbij wordt ingezet op het bestrijden van kleine criminaliteit en overlast, zowel preventief als repressief. Concreet betekent dit dat de gemeente zelf hinderlijk en foutief stilstaan en parkeren kan bestraffen met een GAS-boete, alsook het bestraffen van snelheidsovertredingen.

Deze aanpassingen sluiten tevens aan bij de implementatie van de snelheidsregimes (zone 30 en 50) en het nieuwe parkeerbeleid die in het mobiliteitsplan in 2020 werden opgenomen. Een ambitieus plan waarmee de gemeente Temse haar centrum en de dorpskernen van de deelgemeenten de komende jaren leefbaarder en verkeersluwer wil maken.

“Bij de uitwerking van het parkeerbeleid werd rekening gehouden met de veelvuldige vragen en suggesties die we hebben gekregen van bewoners en handelaars.” aldus, schepen van mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Opbrengsten voor verkeersveiligheid

De gemeente wil voluit inzetten op de veiligheid van haar inwoners en investeert daarom in een gloednieuw flitstoestel dat de politie in staat stelt om op eender welke locatie de snelheidsovertreders te vatten.

“Het oude toestel had beperkingen en kon niet worden ingezet op specifieke locaties, zoals bijvoorbeeld op de ventwegen naast de N41 in Elversele”, aldus commissaris De Bruyn.

N-VA fractieleider, Davy De Rijbel, benadrukte dat flitsacties op die locatie, alsook in de dorpskern van Elversele, dringend nodig zijn.

“Fietsers die gebruik maken van het tunneltje onder de N41, riskeren hun leven door de talrijke snelheidsduivels die over de ventwegen zoeven. Het wordt hoog tijd dat zo’n roekeloos rijgedrag aan banden wordt gelegd”, aldus het raadslid.

Vanaf het moment dat het nieuwe intergemeentelijk politiereglement in werking treedt, zullen de inkomsten van de GAS-boetes rechtstreeks kunnen worden ingezet voor de verkeersveiligheid van Temse.

Het volledige reglement kan men binnenkort checken op de websites van de gemeente en de politie.

Afgelopen weekend 18 PV’s uitgeschreven voor negeren avondklok

TEMSE – Afgelopen weekend werden er door de politiezone extra controles gehouden inzake verkeer en toezicht op de naleving van de corona maatregelen.

Er werden 81 ademtesten afgenomen van bestuurders. Twee bestuurders legden een positieve ademtest af. Een 53-jarige man uit Temse diende zijn rijbewijs onmiddellijk af te geven voor 15 dagen De man had 1,56 promille alcohol in zijn bloed.

Een 25 jarige man uit Sint Niklaas legde een positieve speekseltest af. De man reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Eén persoon werd betrapt op het bezit van lachgas.

Er werden nog 14 andere overtredingen vastgesteld: zoals geen drager van het rijbewijs, voertuig niet gekeurd, niet dragen veiligheidsgordel,..
Er werden ook 18 COVID PV’s uitgeschreven voor het negeren van de avondklok.

233 wagens geflitst tijdens Verkeersveilige Dag

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke-Temse nam voor de 25ste keer deel aan de Verkeersveilige Dag. Dit ging ook gepaard met snelheids – en alcoholcontroles.

Er werden extra snelheidscontroles gehouden met onderschepping in de Krijgsbaan, Hogenakkerstraat, Houtbriel in Temse en op de Nieuwe Baan in Kruibeke. Er werden in totaal 1588 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan werden er 233 geflitst.

25ste Verkeersveilige Dag

25 bestuurders diende een ademtest af te leggen. Hiervan had één bestuurder iets teveel alcohol in zijn bloed, zijn rijbewijs werd voor 3 uren ingehouden.
Er was één voertuig niet verzekerd en werd inbeslaggenomen. Er werd ook 1 bestuurder betrapt met de gsm in de hand achter het stuur.

COVID overtredingen

In een schuur in Kruibeke werden zeven personen samen betrapt. Ze waren de verjaardag van één van hen aan het vieren. Alle aanwezigen kregen een proces verbaal en ze werden naar huis gestuurd.

Foto: (C) Shutterstock

POLITIE. Chauffeur geflitst aan 100 km/p.u waar 50 toegelaten is

TEMSE – De afgelopen week deed de politiezone Kruibeke/Temse snelheidscontroles op zeven locaties. Er werden in totaal meer dan 2300 voertuigen gecontroleerd.

Daarvan hield 15 procent zich niet aan de maximumsnelheid. In de Doornstraat en Beekstraat in Temse en de Dorpstraat in Elversele was dat zelfs meer dan een kwart van de bestuurders. In de Beekstraat reed een bestuurder meer dan het dubbele van de toegestane 50 km/u.

Foto: (C) Shutterstock

POLITIE. Bromfietser lichtgewond, fietser lichtgewond

Bromfietser lichtgewond

Op het kruispunt van de Cauwerburg met de Orlaylaan in Temse zijn zaterdagnamiddag een auto en een bromfietser in aanrijding gekomen. De 17-jarige bromfietser uit Temse werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

Fietsster lichtgewond na aanrijding

Op de Nieuwe Baan in Kruibeke kwam het maandagochtend tot een aanrijding tussen een auto en een fietsster. De 51-jarige fietsster uit Temse raakte lichtgewond en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

Foto: (C) Shutterstock

POLITIE. Snelheidscontroles met heel wat overtredingen

17.7 procent rijdt te snel

Deze week deed de politiezone Kruibeke-Temse verschillende snelheidscontroles.

In totaal werden er 3166 voertuigen gecontroleerd. 17,7 procent reed te snel. Het grootste percentage overtredingen werd vastgesteld in de Doornstraat en de Beekstraat in Temse. Daar werd respectievelijk 27,0 en 41,4 procent geflitst.

De hoogste snelheden werden in de Houtbriel en de Hogenakkerstraat geregistreerd. Er reden drie personen meer dan 90 km/u waar maximaal 50 km/u toegestaan is.

Aan de onbemande camera op de Scheldebrug op de N16 reden de afgelopen week 54 voertuigen te snel.

Foto: Shutterstock

POLITIE. Samenscholing in woning met flessen lachgas

Agressieve overtreder coronamaatregelen opgesloten in de cel

TEMSE – Vrijdagavond werden in de Oeverstraat in Temse vier personen samen in een woning aangetroffen. Slechts één van hen was op dat adres ingeschreven.

Er werd voor elk van hen een covid-pv opgemaakt wegens samenscholing. In de woning stonden ook twee flessen lachgas, deze werden in beslag genomen.

Eén persoon reageerde bijzonder agressief naar de politie en werd van zijn vrijheid beroofd wegens weerspannigheid en het verstoren van de openbare orde.

POLITIE. Inbraken, wagen in gracht

Geld gestolen bij inbraken

In de Hollebeek in Temse werd donderdagavond ingebroken. Er werd een raam ingeslagen om de woning binnen te geraken. De woning werd volledig doorzocht. Er werd geld gestolen.

Ook in de Filips de Stoutelaan in Kruibeke werd er ingebroken. Daar werd geld en parfum gestolen.

Bestuurster verliest controle over het stuur, wagen in de gracht

Vrijdagochtend is een bestuurster in de Kerkstraat in Kruibeke de controle over haar voertuig verloren in een bocht die onder water stond. De wagen kwam in de gracht terecht. Twee inzittenden raakten lichtgewond. Het voertuig werd door de takeldienst uit de gracht gehaald.

POLITIE. 8.5 procent te snel, bestuurder onder invloed van drugs

8,5 procent rijdt te snel

De afgelopen dagen deed de politiezone Kruibeke/Temse meerdere snelheidscontroles op zes locaties.

Er werden in totaal 1816 voertuigen gecontroleerd. 8.5% werd geflitst.

In de Hogenakkerstraat en Molenstraat reed meer dan 15% te snel. In de Hogenakkerstraat waren er twee personen die zelfs meer dan 90 km/u reden.
De onbemande camera op de Scheldebrug op de N16 in Temse registreerde de afgelopen week 54 voertuigen die te snel reden.

Bestuurder onder invloed van drugs

In de Oeverstraat in Temse werd woensdagavond 27 januari een voertuig gecontroleerd.

De bestuurder legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Zowel de bestuurder als de passagier hadden drugs op zak.

POLITIE. diefstal bij inbraak, fietser lichtgewond

Geld en juwelen gestolen bij inbraak

Donderdag 21 januari werd er in de Narcissenlaan in Temse in een appartement ingebroken. Er werd geld en juwelen gestolen.

Fietsster lichtgewond na aanrijding

In de Orlaylaan in Temse gebeurde vrijdagvoormiddag 22 januari een aanrijding tussen een auto en een fietsster. De 46-jarige fietsster uit Temse werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

POLITIE. Chauffeur zonder rijbewijs rijdt rond met niet ingeschreven voertuig

Auto niet verzekerd, bestuurder zonder rijbewijs

Vrijdagavond 15 januari controleerde de politie in de Hoogkamerstraat in Temse een wagen waarop een nummerplaat van een ander voertuig hing. De wagen bleek wel verzekerd maar niet ingeschreven. De bestuurder kon geen rijbewijs voorleggen.

In ’t Foort in Temse werd een man tegengehouden die wou vluchten voor een politiecontrole. De man bleek cannabis in zijn bezit te hebben.

Inbraak

In de Hoogkamerstraat in Temse werd afgelopen weekend ingebroken in een opslagplaats. Er werd gereedschap gestolen.

(C) Shutterstock

POLITIE. Bestuurders vluchten, fietsers ten val, inbraken en bestuurders met rijverbod tegengehouden

Bestuurders vluchten voor politiecontrole tijdens nachtklok

Zaterdagnacht 9 januari is in Leie in Temse een voertuig op de vlucht geslagen toen een politiepatrouille de bestuurder aanmaande te stoppen.

De bestuurder reed aan een onaangepaste snelheid weg. Uiteindelijk werd de 30-jarige man uit Temse bij hem thuis aangetroffen. Aanvankelijk ontkende hij dat hij de bestuurder was, maar nadien bekende hij dit toch. De man had geen geldige reden om zich tijdens de nachtklok op de baan te begeven. Hij blies alarm bij een alcoholtest. Hij had 0.55 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd drie uur ingehouden. Er werd PV opgemaakt voor het niet naleven van de nachtklok, alcohol in het verkeer, het negeren van een bevel en onverantwoord rijgedrag.

Ook in de Gebroeders Van Raemdonckstraat vluchtte zaterdagnacht een voertuig toen een politiepatrouille hem wou doen te stoppen.

De patrouille zette de achtervolging in en zag even later het voertuig een oprit oprijden en de bestuurder een woning binnenlopen. De 40-jarige man uit Temse ontkende evenwel dat hij met zijn voertuig op pad geweest was. Ook hier werd PV opgemaakt voor het niet naleven van de nachtklok en onverantwoord rijgedrag.

Fietsers ten val op gladde wegdek

Zaterdagvoormiddag kwam in de Frank Van Dyckelaan in Temse een fietsster ten val. Ze ging op het gladde wegdek onderuit in een bocht. De 37-jarige vrouw uit Antwerpen werd lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

In de Hofstraat in Kruibeke kwam zondagvoormiddag een fietser ten val op het ijzige wegdek. De 58-jarige man uit Kruibeke werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Inbraken

In de Bosweg in Temse werd zondag een inbraak vastgesteld. Er was een deur opengebroken, maar op het eerste zicht leek er niets gestolen. In de Burggravestraat in Temse was er een poging tot inbraak. Men raakte de woning niet binnen maar er was lichte schade aan de deur.

 

Bestuurders met rijverbod tegengehouden

Maandagnamiddag 11 januari werd bij een politiecontrole in Kruibeke een bestuurder gecontroleerd die een rijverbod bleek te hebben. Op de 21-jarige man zijn auto werd een wielklem geplaatst. In de auto vond men een fles lachgas en een mes. Deze werden in beslag genomen.

Ook bij een verkeerscontrole in de Sint-Amelbergalaan in Temse werd een bestuurder tegengehouden die een rijverbod had.