Mijnenveger Bernisse – gebouwd op de Boelwerf – komend weekend te bezichtigen aan de Wilfordkaai

TEMSE – De Bernisse, een mijnenveger die 70 jaar geleden werd gebouwd op de Boelwerf, komt terug naar Temse. Iedereen zal dit varend monument op zaterdag 26 en zondag 27 augustus gratis kunnen bezoeken aan de Wilfordkaai.

Bezoek de mijnenveger Bernisse

In 1953 werd op de Boelwerf de basis gelegd van de mijnenveger Bernisse. Dit schip maakte na de Tweede Wereldoorlog de kusten van de Noordzee vrij van dieptemijnen. De Bernisse is een houten schip, niet magnetisch zodat het geen mijnen aantrekt en het enige schip van het MSC-type dat nog in de vaart is in Europa.

Na meer dan 40 jaar dienst werd het schip in 1997 doorverkocht aan een Nederlandse groep met ex-marineleden. Dankzij de Stichting tot behoud van AMS 60 Bernisse kon het unieke schip gerestaureerd en bewaard blijven.

Rondleidingen

De Bernisse viert dit jaar zijn 70ste verjaardag en Temse viert mee:

Zo ligt het schip zaterdag en zondag aangemeerd aan de Wilfordkaai en zijn er doorlopend van 10-17 u. gratis rondleidingen door de bemanning. Aan de kade zijn er infostandjes rond scheepserfgoed.

Op de kleine Kaai wordt er zowel zaterdag als zondag ook een zomerbar ingericht waar bezoekers aan het schip een drankje kunnen nuttigen of een snack eten.

Op vrijdag 25 augustus komt de Bernisse vanuit Nederland richting Temse gevaren. Wie de mijnenveger op het water wil zien, kan omstreeks 13 uur inschepen aan de aanlegsteiger op de Wilfordkaai voor een Schelderondvaart met Rivertours, die de Bernisse zal ophalen in Antwerpen.

Als konvooi varen beide schepen dan terug richting Temse, waar ze vermoedelijk aankomen rond 17 uur. Tickets en info: www.rivertours.be.

Het evenement ’70 jaar Bernisse’ is een organisatie van erfgoedvereniging Op Stoapel vzw en Lokaal Bestuur Temse met steun van de Provincie
Oost-Vlaanderen.

Het schip de Bernisse is komend weekend te bezichtigen aan de Wilfordkaai

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *