Komend weekend drie dagen feest in Elversele

Tweede editie Feria in het teken van 900-jarig bestaan Elversele

ELVERSELE – De vzw Elversele in Beweging organiseerde vorig jaar de vernieuwde Dorpsfeesten onder de noemer: ‘Feria Elversele’. Dit jaar doet men dit opnieuw en gaat men nog een stapje verder voor het 900-jarig bestaan van het dorp. Dit met optredens, kermis, ambachtenmarkt, geschiedenis en cultuur.

De VZW Elversele in Beweging is een initiatief van Johan Baert, Jimmy De Caluwé, Kevin Verbelen, Peter Gillis en Davy De Rijbel. Het werd in 2022 opgericht en heeft tot doel de gemeenschap van Elversele dichter bij elkaar te brengen d.m.v. sociaal-culturele activiteiten die tevens een platform bieden aan de lokale verenigingen om hun activiteiten in de kijker te zetten.

Latijnse oorkonde

Na het spetterende succes van Féria Elversele vorig jaar, heeft het bestuur van de VZW Elversele in Beweging de smaak goed te pakken en organiseren ze dit jaar een 3-daagse versie van het feestweekend. Deze tweede editie van Féria staat in het teken van 900 jaar Elversele.

“Reden genoeg om er dit jaar een echt volksfeest van te maken. Voor de eerste keer in jaren brengen we opnieuw kermis naar Elversele”, maakt voorzitter Davy De Rijbel zich sterk.

De VZW werkt voor dit jubileum samen met de heemkundige kring Braem die heel wat geschiedkundige info kan aanleveren.

“Het oudste document waarin de naam Elversele opduikt – toen “heluercele” geschreven – is immers een Latijnse oorkonde uit 1123 waarbij een zekere Zeger van Munte een aantal bezittingen aan de Sint-Pietersabdij in Gent schonk”, stelt Luc Peleman van de heemkundige kring.

Deze akte werd honderden jaren lang bewaard in de Sint-Pietersabdij, vandaag bevindt ze zich in het Rijksarchief te Gent. Bij de getuigen die de akte ondertekenden, treffen we twee dorpsgenoten aan: Arnold en Hendrik van Elversele.

“Uiteraard bestaat Elversele veel langer, ook in de prehistorie woonden hier al mensen”, vertelt Peleman. “Maar dat we de naam zwart op wit aantreffen in een document van 900 jaar geleden, leek ons interessant genoeg om er even bij stil te staan.”

Programma

Ook dit jaar wordt er nauw samengewerkt met het Lokaal Bestuur Temse en de lokale verenigingen. Het 900-jarig jubileum was ook aanleiding om extra financiële steun te krijgen van Cera en Erfgoedcel Waasland.

Op vrijdagavond wordt het feestweekend officieel en plechtig geopend in de Sint-Margrietkerk door burgemeester Hugo Maes en schepen van cultuur en erfgoed, Lieve Truyman. Diezelfde avond organiseert de Elverseelse wielerclub Forza een fuif die wordt opgeluisterd door DJ Bushbeater.

Op zaterdag kunnen de kinderen hun beste rijkunsten demonstreren Wjdens een gocartrace die voor de allereerste keer wordt georganiseerd. Ook dit jaar houdt de Elverseelse hondenschool – Lucky Dog vzw – demonstraties en een workshop knopen leggen.

Middeleeuws kampleven

Reeds in de vroege namiddag worden de aanwezigen verwend met optredens van tal van artiesten. Gunther Levi bijt de spits af en ’s avonds
wordt het Elverseelse kerkplein in vuur en vlam gezet door The Vanco Brothers, De Nootoplossing, de Molteni’s en een DJ set van de POWER Brothers.

Op de derde dag van Féria Elversele worden heel wat diverse activiteiten aangeboden. Doorheen de dag kan men rondwandelen op een gezellige rommel-, ambachten- en landbouwmarkt.

“Voor deze feesteditie wordt eveneens samengewerkt met een re-enactment gezelschap dat doorheen de dag de bezoekers zal onderdompelen in het leven in Elversele 900 jaar geleden”, verklapt De Rijbel. “Proef van een middeleeuws kampleven doorheen het dorp en in de tuin van De Fortune met boog- en kruisboogschieten voor kinderen.”

Dialectwoordenboek

“Tussendoor kan je wachters tegen het lijf lopen die de bedelaar proberen te vangen en moet je zeker even langsgaan bij de goochelaar en de waarzegster! Voor dit 900-jarig jubileum kan je bij de muntslager bovendien je eigen Elverseelse munt laten slaan.”

De heemkundige kring Braem heeft deze 900ste verjaardag aangegrepen om een dialectwoordenboek uit te geven. Het boek, dat op zondagmiddag wordt voorgesteld in de Sint-Margrietkerk, bespreekt 2.500 dialectwoorden, verspreid over bijna 1.000 bladzijden. Leerlingen van de Priester Poppeschool
hebben tal van woorden een beeld gegeven met zelfgemaakte kunstwerkjes die eveneens worden tentoon gesteld in de Sint-Margrietkerk.

Sons of Sirius en de harmonie van Elversele luisteren zondag aansluitend het geheel muzikaal op. In de namiddag en avond worden eveneens nog spetterende optredens voorzien van Scotch No Soda, Rent to Rock en Private Label.

Meer info: https://elverseleinbeweging.be/feria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *