Korpschef Wim Pieteraerens verlaat politiezone Kruibeke-Temse

TEMSE – Wim Pieteraerens zal waarschijnlijk eind dit jaar de zone Kruibeke-Temse verlaten om korpschef te worden van politie Ninove. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De procedure loopt nog, maar hij is de enige kandidaat.

De reden voor zijn vertrek is de nakende opsplitsing van zijn eigen korps door de fusie van Kruibeke met Beveren. “We weten nog altijd niet wat er met Temse zal gebeuren, maar de kans lijkt klein dat er voor mij als korpschef nog een taak weggelegd zal zijn”, legt hij zijn beslissing uit.

Eind dit jaar moeten Kruibeke, Beveren en Zwijndrecht de fusieknoop definitief doorhakken. In Zwijndrecht is het nog koffiedik kijken, maar voor Beveren en Kruibeke lijkt het een uitgemaakte zaak. Deze gemeentefusie zal echter ook voor Temse verregaande gevolgen hebben. Hierdoor houdt de politiezone Kruibeke-Temse namelijk automatisch op te bestaan. Het grondgebied Kruibeke valt dan vanaf 1 januari 2025 onder de politiezone Waasland-Noord.

Politiezone Waasland

Bij een defusie van de politiezone moeten zowel het personeel als het materiaal netjes verdeeld worden. Temse zal van de huidige 123 manschappen nog 81 mensen overhouden. Er liggen dan verschillende mogelijkheden op tafel. Temse zou kunnen aansluiten bij Waasland-Noord, Sint-Niklaas of Hamme-Waasmunster. Een andere optie is als ééngemeentezone verder te gaan. Korpschef Wim Pieteraerens is voorstander van dit laatste.

“Weliswaar tijdelijk want ik geloof dat er op termijn best één grote politiezone komt waarvan het grondgebied gelijk loopt met dat van de Hulpverleningszone Waasland”, stelt hij.

Omdat het gemeentebestuur talmt met het nemen van een beslissing, heeft Pieteraerens voor zichzelf de knoop al doorgehakt. Hij stelde zich kandidaat voor de functie van korpschef in de zone Ninove.

“Er is nog geen beslissing genomen”, benadrukt hij. “Ik moet op 12 september voor de selectiecommissie verschijnen, maar ik ben wel de enige kandidaat. Indien positief zou ik op 1 januari aan de slag gaan. Ninove is 7 kilometer van mijn woonplaats en nu is het een enkele rit van 70 kilometer naar Temse. Maar dat is zeker niet doorslaggevend geweest.”

Bloedlijst

Volgens Pieteraerens is de kans bijzonder klein dat Temse als ééngemeentezone verder gaat en daarmee houdt de facto ook zijn eigen functie als korpschef op te bestaan. “Dit is niet de vlucht vooruit, maar de opportuniteit deed zich nu voor. Het is tegelijk met spijt in het hart want ik laat hier een fantastisch team achter. Voor mij in een functie als korpschef ligt hier echter geen toekomst meer.”

Pieteraerens hoopt voor zijn korps dat dat het tot een fusie komt met de zone Waasland-Noord.

“Want in dat geval blijft het personeel samen en kan ons commissariaat nog dienst doen als uitvalsbasis. Er moet dan geen ‘bloedlijst’ worden opgesteld van blijvers en vertrekkers.”

De finale keuze zal door het college van Temse moeten worden gemaakt en daar zijn de meningen verdeeld. CD&V zou meer naar de zone Waasland-Noord lonken terwijl N-VA meer affiniteit voelt met Sint-Niklaas. Daarbij speelt natuurlijk ook de politieke meerderheid in de betrokken gemeenten een belangrijke rol.

Wim Pieteraerens verlaat waarschijnlijk eind dit jaar de politiezone Kruibeke-Temse

Een gedachte over “Korpschef Wim Pieteraerens verlaat politiezone Kruibeke-Temse”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *