Stalen spoorbrug over de Kasteelstraat wordt vervangen

TEMSE – De Vlaamse Waterweg plant in samenwerking met Infrabel volgend jaar de vervanging van de bestaande bovenbouw van de spoorbrug over de Kasteelstraat. De stalen brug wordt vervangen door een betonnen exemplaar. De werken zullen wellicht gebeuren tijdens het verlengde Paasweekend.

De bestaande bovenbouw van de brug bestaat uit twee stalen brugdekken, van bouwjaar 1954, waarvan één nog steeds in gebruik is als spoordek en één voormalig spoordek nog enkel dienst doet als dienstpaddek. Beide brugdekken zijn onderhevig aan een vergevorderde vorm van corrosie en aan vervanging toe.

De nieuwe bovenbouw bestaat eveneens uit twee brugdekken, één spoordek en één dienstpaddek, opgebouwd uit voorgespannen beton. Hier zullen voornamelijk communicatiekabels voor Infrabel komen te liggen. Tevens wordt de onderbouw van de spoorbrug gedeeltelijk vernieuwd. De betonnen kroonbalken van de bestaande landhoofden worden vervangen door gelijkaardige, nieuwe betonnen kroonbalken.

De werkzaamheden voor de vervanging van de brugdekken is op dit moment voorzien van 7 tot en met 10 april 2023. Dit is een verlengd Paasweekend.

Tijdens deze periode zal er geen verkeer mogelijk zijn ter hoogte van de spoorbrug in de Kasteelstraat. Een omleiding zal dan ook voorzien worden. Het lokaal bestuur besliste wel dat de Rik De Rycklaan tijdens de duur van de werken niet afgesloten mag worden.

De stalen spoorbrug wordt vervangen door een betonnen exemplaar
(foto’s: (C) Vlaamse Waterweg)
3D-visualisatie van de nieuwe toestand. Het rode volume onder de brugdekken stelt het vrije ruimteprofiel voor autoverkeer voor. Ten behoeve van de duidelijkheid werden de borstweringen niet weergegeven.

Een gedachte over “Stalen spoorbrug over de Kasteelstraat wordt vervangen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *