“We kunnen niet zomaar een punt zetten achter een dossier”

Bewoners Tielrode blijven met veel vragen zitten na gemeenteraad

TEMSE/TIELRODE – Willy Van Vaerenbergh, die als eerste burger ooit mocht spreken tijdens de Temsese gemeenteraad, brak gisteren een lans voor het gebied Roomacker in Tielrode en tegen de geplande verkaveling. Volgens de burger kan Tielrode de verkaveling niet aan.

Beste gemeente-raadsleden, beseft u hoe nauw deze plek de Tielrodenaren aan het hart ligt?
Willy Van Vaerenbergh

Het burgerinitiatief ‘Red de Roomacker’ verzamelde meer dan 1.000 handtekeningen en dat was meer dan voldoende om spreektijd af te dwingen tijdens de Temsese gemeenteraad. Willy Van Vaerenbergh zorgde voor het voor Temse historisch moment door als eerste burger het woord te voeren. Hij hield een helder pleidooi tegen de door een ontwikkelaar geplande verkaveling Roomacker in deelgemeente Tielrode, gelegen tussen Kerkstraat en Hofstraat.

“We hebben het mooiste vergezicht van heel het Waasland. We kunnen zelfs het Atomium zien vanop de Roomacker. Nu toch nog. Er is ook de waterproblematiek: bij hevige regenval overstromen de Kerkstraat en de Hofstraat. Een derde bezwaar is het te druk en gevaarlijk verkeer. Aan het schooltje is het al elke dag chaos. Er vielen al twee doden in het verkeer. En hoe mooi Kerk- en Hofstraat ook zijn, deze landelijke wegen zijn kapotgereden. Ten slotte gaat de verkaveling met 116 woningen de draagkracht van Tielrode te boven. De scholen zitten al vol en er zijn te weinig basisvoorzieningen voor 20 procent extra mensen in de dorpskern. Beste gemeenteraadsleden, beseft u hoe nauw deze plek de Tielrodenaren aan het hart ligt? Er is genoeg verkaveld. Maak van de Roomacker geen woonakker. Verwerp deze verkavelingsaanvraag en red de Roomacker”, klonk het op applaus onthaalde pleidooi van Willy Van Vaerenbergh.

Tweede opinie

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) erkende dat het dossier gevoelig ligt bij de bevolking. “Maar we kunnen niet zomaar een punt zetten achter een dossier. We zijn gebonden aan regels en opteren ervoor om de lopende procedure te volgen. Het openbaar onderzoek is beëindigd, de bezwaarschriften worden behandeld. Eens die verwerkt zijn, neemt de meerderheid van CD&V en N-VA een standpunt in. We zullen grote aandacht hebben voor de waterhuishouding en de mobiliteit, maar moeten ook rekening houden met de financiële gevolgen als de verkaveling niet wordt gerealiseerd”, voerde de burgemeester aan.

Zijn partijgenoten Anne Boeykens en Roger Troubleyn wonen zelf in Tielrode: zij schaarden zich gisteravond al aan de kant van de actievoerders, net als oppositiepartijen SP.A en Groen. Meerderheidspartij N-VA pleit voor een tweede opinie van een onafhankelijk studiebureau in verband met de waterproblematiek en de verkeersafwikkeling.

Meerderheidspartij N-VA pleit voor een tweede opinie van een onafhankelijk studiebureau in verband met de waterproblematiek en de verkeersafwikkeling.

Hoofdelijke stemming

“Vele inwoners van Tielrode en Temse maken zich terecht zorgen over de leefbaarheid van hun dorp en de kwaliteit van hun woonomgeving. Dat is zeker zo bij de verkavelingsaanvraag voor de Roomacker-helling en de aanpalende akkers in Tielrode”, aldus Bert Bauwelinck, fractieleider van SP.A/Groen. “Wij begrijpen dat het college eerst alle bezwaarschriften wil bekijken en pas daarna zal beslissen. Wij vinden echter dat we met alle gemeenteraadsleden wel een sterker signaal kunnen meegeven aan het college. Ze kunnen meteen kleur bekennen aan de mensen uit Tielrode die hier massaal zijn opgedaagd. Daarom vragen wij een hoofdelijke stemming (waarbij elk gemeenteraadslid mondeling zijn standpunt geeft red.) over de vraag: “Bent u voor of tegen de grootschalige verkavelingsaanvraag op de Roomacker in Tielrode?”

Daarna volgde een kort welles/nietes spelletje tussen Bauwelinck en de voorzitter van de gemeenteraad Koen de Jonghe (N-VA)

“Voor een hoofdelijke stemming moeten we de inhoud van het ganse dossier kennen”, repliceerde de voorzitter op de vraag van Bauwelinck.

“Als gemeenteraadslid heb ik het recht om een hoofdelijke stemming te vragen”, reageerde Bauwelinck.

“En ik heb het recht dat te weigeren”, klonk het bij de Jonghe.

Waarna hij het laatste woord gaf aan gemeentesecretaris Nele De Cleen:
“Omdat de gemeenteraad niet bevoegd is om te beslissen over de verkavelingsaanvraag kunnen we hier ook niet over stemmen.”

DSC_1675
Willy Van Vaerenbergh gaf een heldere uiteenzetting als eerste burger ooit op de gemeenteraad

3 gedachtes over ““We kunnen niet zomaar een punt zetten achter een dossier””

 1. Zoals we hier konden lezen,en als ik het goed begrepen heb is het verkavelingsdossier bijna rond.Als dat zo is al het niet zo simpel zijn om de verkaveling te niet te doen.

 2. Laat Tielrode zoals het is .
  De straten zijn veel te smal voor veel verkeer en dat is er nu al meer dan goed is .Ik ken Tielrode op mijn duimke . Ik ben er geboren en heb er 26jaar de streekkrant bedeeld soms met veel miserie in die boere straten sory zo noemde wij dat als de boeren op hun akkers moeten is het soms heel lastig want die straten zijn veel te smal .Een kamion of een grote tractor en er is al miserie om te passeren ;Laat staan daar nog zoveel huizen bij dat kan toch niet !!!

 3. als verbeeck en de ryck niet verdwijnen uit deze gemeente, zal ze nog meer vernietigd worden, ze is nu al zwaar vervallen: CDV stoeft met de zaat maar dat is een reservaat dat dient om de aandacht af te leiden van het ellendige verval in het centrum

  ik heb de boertigheid gehoord waarmee schepen verbeeck antwoordt op vragen en bezwaren, onvoorstelbaar hoe onprofessioneel en corrupt die vent is

  eigenlijk is het allemaal corruptie: vanaf er een bouwpromotor of projectontwikkelaar iets wil afbreken of volbouwen, krijgen ze van de ryck en verbeeck toestemming: denk aan het gedrocht dat ze nu bouwen op de kaai, aan de site wittock (afgeblazen door investeerder), de paardenpolder (verhinderd), huis van bunninghem sloor met de egyptische kamer!! (verhinderd), het huis op de kaai

  als die kerels niet verdwijnen is temse ten dode opgeschreven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *