De bouw van het Vita Scheldebad… in 5 minuten

TEMSE – Naar aanleiding van de bouw van het nieuwe Vita Scheldebad maakte Rudy Bredael van de Waaslandse Videoclub filmopnamen van het einde en de afbraak van het oude Scheldebad en de bouw van het nieuwe zwemcomplex.

Samen met Walter Dierick monteerde hij een kort filmpje over de bouwwerken van zowat vijf minuten.

Momenteel zijn de beide filmmakers een documentaire van 30 minuten aan het samenstellen over de werken. Die film zal te bekijken zijn tijdens de jaarlijkse filmavond van de Waaslandse Videoclub in november dit jaar in theaterzaal Roxy. Info hierover volgt later.

Succesvolle kerstmarkt niet zeker van de toekomst

Organisatie gaat zich de komende maanden bezinnen over het evenement op die locatie
TEMSE – De tweede editie van de kerstmarkt op de Markt, georganiseerd door tennisclub De Vallei, was net zoals vorig jaar een regelrecht succes. Door de nieuwe verplichte inrichting van de kerstmarkt was er zaterdagavond eigenlijk wel te weinig plaats voor de aanwezige fuifnummers.

“Vooral zondag kregen we meer bezoekers dan vorig jaar”, aldus organisator Nicolas Bolsens. “Mede dankzij de coverband en de aprés ski party met dj Kojak was er heel wat ambiance. Het aantal fuivers op zaterdag voor de avond met de live dj’s is vergelijkbaar met vorig jaar. Doordat we het podium verplicht moesten verplaatsen van aan café Rita naar de Markt zelf en daardoor ook een deel van de tenten een andere plaats moesten krijgen, was er eigenlijk wel te weinig plaats en stonden de bezoekers opeen gepakt.”

De exacte opbrengst van het evenement, dat ten goede komt aan U-Turn, is nog niet geweten.

“Zo een evenement organiseren kost handenvol geld”, stelt Nicolas. “Vooral de geluidsinstallatie en de tenten zijn de grote slokkoppen. De opbrengst voor de goede doel actie komt van het staangeld van de verenigingen en 10 procent op de verkoop van de bonnetjes. Zo zullen we tussen de 1000 en 2000 euro aan U-Turn kunnen schenken.

Wat de toekomst brengt voor de kerstmarkt moet nog bekeken worden.
Vorige week waren er een aantal discussiepunten met de gemeente.

“Als we volgend jaar doorgaan dan wil ik wel eerst een serieus gesprek met de gemeentelijke verantwoordelijken zodat we op dezelfde golflengte zitten”, klinkt het. “Maar dat bekijken we de komende maanden.”

Meer foto’s, klik hier

Lajos Van Peteghem met ‘zijn’ jazzband voor eigen publiek

TEMSE/DENDERMONDE – De New Orleans Train Jazzband uit Dendermonde bestaat 43 jaar. Temsenaar én leider van de band trombonist Lajos Van Peteghem was 55 jaar geleden medestichter van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van Honky Tonk Jazzclub in 1965. Hij is nu voorzitter van Jazz Centrum Vlaanderen gesticht in 2002 in Dendermonde. De band bracht onder een overweldigende belangstelling een aperitiefconcert in de feestzaal van het gemeentehuis.

De wortels van de New Orleans Train Jazzband (ontstaan in 1974 en al 38 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazz Klub liggen in Dendermode.

In deze 43 jaar is de gezellige muziek uit New Orleans de rode draad in hun repertoire. Swingnummers vervolledigen de setlist onder invloed van de Harlem-Blues-en-Jazzband-trombonist Clyde Bernhardt, waarmee de Train eind zeventiger en begin tachtiger jaren heeft opgetrokken. Ook de liefde voor de bigbandmuziek van enkele leden van de band is te merken.

De Train was te gast op jazzfestivals en kroegentochten in binnen- en buitenland en trad op in de meeste jazz- en jeugdclubs in de Lage Landen. De band genoot de eer ons land te vertegenwoordigen in het Belgisch Paviljoen op de vierjaarlijkse Wereldtentoonstellingen tussen 2008 en 2015.

Het bestaan van de band houdt een soort filosofie in, waarbij samen gezellig traditionele jazz en blues brengen veel belangrijker is dan het succes. Voor de bandleden is musiceren de ideale uitlaatklep, de stressbestrijder.

Meer foto’s, klik hier

The New Orleans Train Jazzband: Piano Guido Ros, Bass & zang Arnold De Schepper of Bart Robbrecht, Banjo & gitaar Bart Robbrecht, Drums Koen Van Peteghem, Trompet & zang Jean-Pierre Severens, Sax Danny Verleyen, Trombone & zang Lajos Van Peteghem

Schoolveldloop met 1200 lopertjes in sportcentrum Fernand Schuerman

TEMSE – Net zoals de voorbije jaren organiseerde de gemeentelijke Sportdienst in het sportcentrum Fernand Schuerman de scholenveldloop. Dit naar aanleiding van de Vlaamse Schoolveldloopweek

Zowat 1200 leerlingen van het tweede tot zesde leerjaar, van zowat alle basisscholen uit Groot-Temse waren op de afspraak. De eerste drie in alle reeksen, zowel bij de jongens als de meisjes, kregen een medaille en een naturaprijs. Ook het onderwijzend personeel, ouders en grootouders van de kinderen konden de loopschoenen aantrekken.

Meer foto’s, klik hier

De eerste drie in de reeksen van het tweede en derde studiejaar en de reeks van het onderwijzend personeel met de ouders, en de Jarige van de Dag samen met schepen van Sport Debby Vermeiren, schepen van Financiën Franky De Graeve (CD&V) en sportfunctionaris Erik Vermeulen
De eerste drie in elke reeks van het vierde tot en met het zesde leerjaar en de reeks van het onderwijzend personeel en ouders samen met schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V) (links) en sportfunctionaris Erik Vermeulen (rechts)

Duurzame Mobiliteitsdag een groot succes

TEMSE De Duurzame Mobiliteitsdag, een samenwerking van de gemeentelijke diensten Milieu en Mobiliteit en de politie, op zondag 10 september bracht heel wat bezoekers naar de Markt en de Zaat. Er waren standen en activiteiten voor jong en minder jong.
Veel bezoekers voor een rondleiding in het politiekantoor

Vooral een ritje met de politiemotor en een bezoek aan het politiekantoor, ondermeer in de cellen, de wapenkamer en bij de dienst recherche was bijzonder populair. De geïnteresseerden moesten dan ook heel wat geduld oefenen.

Op de Markt kwamen vooral de kinderen aan hun trekken met de gekker fietsen de springkastelen en het fietsparcours. Alhoewel ook de infostand van de politie met de fietsgraveerstand heel wat bezoekers kreeg.

Als alles meezit zou bij de politie op de Zaat volgend jaar opnieuw een heuse Verkeershappening op poten gezet worden. De laatste editie dateert ondertussen al van zowat 4 jaar geleden.

Meer foto’s, klik hier

Voorbereiding Temse in de Wolken: Brandweerpost Temse

TEMSE – De voorbereiding voor het jaarlijks grootste evenement in Temse, ‘In de Wolken’ is in volle gang.

Vandaag donderdag werd het podium geplaatst en het tentje waar de geluids – en lichttechnici alles op het hoofdpodium in goede banen zullen leiden.
Een ploegje van Brandweerpost Temse werd opgeroepen met een ladderwagen om een kabel te bevestigen tussen het podium en het bewuste tentje.

Meer foto’s, klik hier

Bellenman Gerard Vercauteren opnieuw actief

TEMSE/STEENDORP – Ter gelegenheid van Steendorp Zomert op zaterdag 12 augustus was bellenman Gerard Vercauteren voor het eerst sinds lange tijd weer aanwezig tijdens een evenement.

Hij mocht in samenwerking met de Antwerpse Snorrenclub de verkiezing van de Snor van Steendorp in goede banen leiden.
“Door hospitalitatie en chemobehandeling ben ik er lange tijd van tussenuit geweest”, vertelde Vercauteren aan het aanwezige publiek. “Ik moet het nog rustig aan doen maar langzaam maar zeker wil ik in de mate van het mogelijke toch mijn bellemanactiviteiten opnieuw opnemen. Daarbij zal ik voortaan wel enkel in eigen gemeente actief zijn. De bellemankampioenschappen in eigen land en het buitenland ga ik vanaf heden aan mij voorbij laten gaan.”

Dinsdag 15 augustus hoopt de bellenman even aanwezig te zijn tijdens de wielerwedstrijd ‘Grote Prijs burgemeester Luc de Ryck‘ op Temse-Velle.

Voor het eerst sinds lang was Gerard Vercauteren opnieuw aan de slag

Gecoro geeft negatief advies voor plannen steenbakkerij Steendorp

TEMSE/STEENDORP – Tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie legde Groen gemeenteraadslid Raf Cathoor enkele kritische vragen op tafel over de plannen rond de Steenbakkerijsite in Steendorp. Vooral over het advies van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro).

Aftredend schepen Freddy Verbeke (CD&V) verklapte dat de GECORO volledig negatief advies heeft gegeven voor de plannen. De komende weken zal het schepencollege één en ander bekijken en tijdens de eerste gemeenteraad na de vakantie op 28 augustus een standpunt innemen over de plannen. Het gemeentebestuur is trouwens niet verplicht om het advies van de GECORO te volgen.

De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening adviseert het college of de gemeenteraad inzake het ruimtelijk beleid van de gemeente.

De voornaamste taken van de Gecoro liggen op het vlak van planning: zo wordt de commissie verschillende malen geconsulteerd bij de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en bij de opmaak van de ruimtelijke uitvoeringsplannen. Ook bij de gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen verleent de gecoro advies. Tot slot kan de gecoro op vraag van de gemeente of uit eigen beweging adviezen geven over vergunningsaanvragen en verder over alle zaken die een link hebben met ruimtelijke ordening.

De voorbije maanden staken inwoners van Steendorp én Steendorp Leefruimte vzw nog een tandje bij met hun protest. Heel wat inwoners waren niet enkel aanwezig tijdens de maandelijkse gemeenteraad maar protesteerden ook vooraf aan de ingang van AC De Zaat.

Meer foto’s, klik hier

De voorbije maanden protesteerde Steendorp voor aanvang van de gemeenteraad tegen de plannen voor de steenbakkerij

 

Marathonradio MNM steunt ook Temsese studenten

TEMSE – Op zaterdag 17 juni trok het Rescue Team van Marathonradio MNM, het radiostation dat studenten steunt, door Vlaanderen.
Krista Tops werd geïnterviewd door presentator Tom De Cock

Men wou echt iedereen tijdens deze zware examenperiode helpen. Daarom legde presentator Tom De Cock een fluoroute in om iedereen te voorzien van de nodige fluostiften.

De Markt van Temse was één van de vele stopplaatsen. Via de liveuitzending deed men een oproep naar studenten om tegen 14.30 uur naar de Markt te komen. Op een mum van tijd waren tientallen Temsese studenten op de afspraak.

Toevallig kwam de papegaaienwandeling van Bert Van Gremberghe en Krista Tops voorbij tijdens het stopmoment van de radiozender op de Markt. Presentator Tom De Cock kon het dan ook niet laten om Krista even te aan de tand te voelen over het initiatief.

Meer foto’s, klik hier

Zeeman organiseerde recordpoging bellen blazen

TEMSE – De bekende textielketen Zeeman viert haar 50ste verjaardag. naast diverse commerciële actie’s organiseerde de retailer op zaterdag 3 juni om klokslag 14 uur een internationale recordpoging bellenblazen.

Dit deden ze door het grootst aantal mensen tegelijkertijd te laten bellen blazen aan de verschillende filialen, verspreid over zeven landen waar Zeeman actief is. Zowat 35 klanten gaven samen met het personeel het beste van zichzelf aan het filiaal in de August Wautersstraat.

Meer foto’s, klik hier

Zowat 35 klanten waren op de afspraak voor de recordpoging

Jaarlijks balletrecital in de Roxy

TEMSE – Scaldis, de balletschool uit Temse, organiseerde op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni 2017, samen met balletschool Vilain XIIII uit Bazel haar jaarlijks recital.

Wij gingen op vrijdagavond de sfeer opsnuiven in Theaterzaal Roxy. De balletschool staat onder leiding van leraar en bezieler Roland Helven. Dat zowel de leraar als de leerlingen presteren op hoog niveau blijkt uit het feit dat in de voorbije jaren verscheidene van de leerlingen succesvol auditie aflegden bij de Koninklijke balletschool van Antwerpen, hét balletinstituut van ons land.

Steendorp Leefruimte voerde weer actie

TEMSE/STEENDORP – Steendorp Leefruimte heeft maandag 29 mei opnieuw actie gevoerd tegen de plannen van het gemeentebestuur van Temse.

De gemeente wil op de site van de oude steenbakkerij een bedrijventerrein en woningen bouwen. Steendorp Leefruimte is het daar niet mee eens.  De vereniging protesteerde  ook maandagavond 29 mei aan de achteringang van AC De Zaat, voor aanvang van de maandelijkse gemeenteraad.

Meer foto’s, klik hier