75-jarigen geboren in Temse vierden samen feest

TEMSE – Zaterdag 14 oktober vierden de 75-jarigen, wonend in – of afkomstig uit – groot-Temse, feest in familierestaurant Skaldu aan de Oude Schelde in Weert. Burgemeester Hugo Maes kwam de jarigen feliciteren en hield een feestrede.

Het organisatiecomité bestaande uit Rita Heirbaut, Maria Naudts, Eric Jaspers en Tony Janssen zorgde voor een feestelijke ontvangst.

“We kozen voor dit restaurant omdat er in Temse niet zoveel mogelijkheden zijn om met een kleine 100 personen samen te feesten”, klonk het bij de organisatie. “We kozen deze locatie ook voor de goede prijs/kwaliteitverhouding.”

Het organisatiecomité bestaande uit Rita Heirbaut, Maria Naudts, Eric Jaspers en Tony Janssen samen met burgemeester Hugo Maes

In 2019 waren we met drie om het feest van de 70-jarigen te organiseren”, vertelt Rita Heirbaut. “Omdat de anderen afhaakten kon ik gelukkig enkele nieuwe vrijwilligers warm maken om samen dit feest voor de jarigen geboren in 1948 op poten te zetten.”

“Er waren 320 jarigen uitgenodigd waarvan er een 40- tal konden of wilden ingaan op de uitnodiging voor deze feestelijke samenkomst”, stelt Rita. “Samen met eventuele partner zijn we vandaag met 74 aanwezigen.”


Burgemeester Hugo Maes, (die trouwens vandaag exact 500 dagen burgemeester is) kwam de jarigen feliciteren met een feestrede.

“Het geboortejaar 1948 is geschiedkundig een bijzonder jaar”, klonk het bij de burgemeester. “Het is verleidelijk om daar nader in detail op in de gaan maar ik beperk mij tot wat lokale, nationale en internationale gebeurtenissen in jullie geboortejaar.”

“In 1948 lieten de naweeën van de tweede wereldoorlog zich nog voelen. De ‘koude oorlog’ tussen Amerika en de Sovjet-Unie was volop aan het gisten en Israël werd onafhankelijk. Het was een nieuw begin maar eigenlijk een voortzetting van het conflict tussen Joden en Palestijnen dat tot op de dag van vandaag verder duurt.”

“In België beleefde de emancipatie van de vrouw hoogdagen in 1948”, klonk het bij Hugo Maes. “Vrouwen kregen na stemrecht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen (sinds 1920 red.) ook stemrecht voor de parlements – en provincieraadsverkiezingen. Het wereldkampioenschap bij de profs werd gewonnen door Briek Schotte en Marc Sleen starte met de strip ‘De avonturen van dedektief Van Zwam’. Later dat jaar krijgt Nero de hoofdrol in de strips.”

Ook in Temse waren er 75 jaar geleden enkele opmerkelijke gebeurtenissen.

“Het ministerie van Openbare Werken legde de laatste hand aan een plan voor de nieuwe scheldebrug”, aldus Maes. “In 1949 volgde de eerste steenlegging. Er waren ook plannen in de maak voor de bouw van een sociale woonwijk in het hart van de Hollebeekwijk: Later de Tuinwijk, bekend als ‘Korea’.”

In 1948 legde men de laatste hand aan de plannen voor de Tuinwijk
(C) inventaris Onroerend Erfgoed

“De dekenale kerk kreeg nieuwe klokken nadat de Duitsers tijdens de oorlog de oude klokken geroofd hadden. Er was ook een hoogtepunt in het voetbal. KSV Temse werd kampioen in 1ste provinciale en zou voor de eerste keer aantreden in ‘Bevordering’.”

“De gemeenteraad in Temse bestond in 1948 uit 13 leden. De CVP had de volstrekte meerderheid met 9 zetels. De oppositie bestond uit 4 socialisten.De burgemeester was George Hebbinckhuys, eerste schepen, en later burgemeester, was Albert De Ryck, vader van ereburgemeester Luc De Ryck.”

“75 jaar is een cruciale leeftijd”, besloot de burgemeester. “Sommigen halen het niet, voor anderen is het de winter van het leven, voor weer anderen de herfst maar voor velen gelukkig de nazomer. Proficiat !!.”

Meer foto’s, klik hier

De 75-jarigen wonend – en afkomstig uit groot-Temse vierden samen feest
(C) Julien Heerwegh)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *