Fair Trade Avond met eregaste zuster Jeanne Devos kent talrijke opkomst

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de Trekkersgroep Temse Fairtrade Gemeente, in samenwerking met het lokaal bestuur, voor de achtste keer haar jaarlijkse FairTrade Avond in de feestzaal van het gemeentehuis. Hierbij gaat steeds de aandacht naar een mondiaal thema. Deze keer kwam zuster Jeanne Devos (88) als gastspreker.

“Het thema “Slavenhandel in huisarbeid in India en de wereld” vat heel goed haar levensdoel samen”, aldus Els Vercouteren van de Trekkersgroep. “De impact van haar werk kan niet onderschat worden. Jeanne ging vanavond in dialoog met Julie Hendrickx, haar nichtje en rechterhand. Julie is ambassadeur van de National Domestic Workers’ Movement (NDWM). Zelf van Indische afkomst volgt en steunt ze Jeanne heel gedreven in haar werk. Zij schreef het boek ‘Alsof de weg ons zocht”, dat vanavond ook te koop werd aangeboden.

Onvermoeibare inzet

De nieuwbakken schepen van Mondiale Betrekkingen Bert Van Geyt (Open VLD) mocht de vele aanwezigen welkom heten namens het lokaal bestuur waarna Els Vercouteren van de trekkersgroep het inleidende woord mocht brengen.

Schepen van Mondiale Betrekkingen Bart Van Geyt

“Dat we vanavond zo’n talrijke opkomst hebben, heeft vast en zeker te maken met de gastspreker.Jeanne Devos”, klinkt het. “Jeanne Devos ging in 1963 op haar 28ste naar India als missiezuster. Daar ging ze lesgeven in een school voor blinden en doven. Maar ze had meer in haar mars.”

“In 2011 keurde, mede door haar onvermoeibare inzet, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de Conventie 189 goed, een verdrag dat huishoudhulpen over de hele wereld officieel erkent als ‘werknemers’. Tot dan werd huisarbeid niet eens erkend als ‘arbeid’, dus het huispersoneel had geen rechten, geen statuut, geen minimumloon, in feite pure slavernij. Wat moeten wij spreken over India : zelfs in België wordt het huispersoneel pas sinds 23 mei dit jaar in de Welzijnswet beschermd.”

Jeanne Devos met haar nichtje Julie Hendrickx

Houten reus

Jeanne Devos werd voor haar werk daarom meermaals bekroond in binnen- en buitenland onder de vorm van talrijke onderscheidingen en prijzen die ze wereldwijd kreeg voor haar actieve inzet.

2002: International Gandhi Award
2005: nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede
2008: Harvard Leadership Prize
2012: 28ste Pridarshni Global Award in Mumbai
2020: Jeanne Devos plein te Leuven

Wereldwijd laat ze een serieus spoor achter door de Cosmogolem beelden die Koen Vanmechelen, kunstenaar , wereldwijd opricht. De CosmoGolem is een houten reus, vier meter hoog, en wereldwijd symbool voor mensenrechten. Het project wil kinderen helpen om hun eigen stem en identiteit te vinden. Het weerspiegelt hoop en geloof in de toekomst. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen kinderen in de reus hun wensen en hun dromen kwijt. Er staat ook zo een beeld in Kruibeke, vlakbij de veerdienst richting Hoboken.

Na het gastgesprek kon men nog vragen stellen en werden de aanwezigen vergast op drank en hapjes verzorgd door het team van Wereldwinkel Temse.

Voor de muzikale intermezzo’s zorgde Uwase. Zij is een jonge muzikante uit Brussel. Ze is zowel singer-songwriter als producer. Sinds haar kindertijd is ze al gepassioneerd door muziek. Na haar EP “Perfect Blue” gaf ze In juli nog een nieuwe EP uit “Pink Skies Ahead” wat je op alle digitale platformen kan vinden.
Uwase zingt in haar eentje pareltjes van muziek die zowel ontwapenend als innemend zijn.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *