Huisarts Stephan opent de deuren van zijn praktijk voor docureeks ‘Dag Dokter’ op tv-zender Play4

TEMSE/TIELRODE –  In de nieuwe dagelijkse reeks Dag dokter volgt Play4 veertien huisartsen in precoronatijden. Ook dokter Stephan Heyman uit Tielrode is één van de huisartsen die in beeld komen.

“Op tv zie je altijd topdokters en specialisten, maar wij doen ook meer dan voorschriftjes schrijven” Dokter Stephan Heyman

Het programma volgt de dokters zowel bij hun consultaties en huisbezoeken als in hun privéomgeving. Van de dag die begint met het opstaan van de ene dokter, tot ’s avonds laat, wanneer een andere het licht uitdoet.

Passie

“De cases zijn soms banaal, maar minstens even vaak worden ze geconfronteerd met de bittere ernst van een zware ziekte of zelfs een overlijden. Ook de dokters zelf zijn zeer uiteenlopend: van een jonge dokter die net is afgestudeerd tot de ervaren meneer doktoor die geen afscheid kan en wil nemen van zijn passie”, klinkt het bij de zender.”

Eén van de 14 dokters is Stephan Heyman van Medisch Huis Roomakker aan de Burgemeester Achiel Heymanstraat in Tielrode.

Met zijn deelname wil dokter Heyman het huisartsenberoep in de kijker zetten. ”

Op televisie zie je altijd topdokters en specialisten. Het is ook niet slecht om eens het werk van de huisarts te tonen”, zegt dokter Heyman.

Kaf van het koren

Hij doet dat niet alleen voor de gewone kijker, maar ook voor de studenten geneeskunde.

“Op de universiteit heeft het beroep van huisarts soms een mindere naam. Mensen denken soms dat wij niet veel meer doen dan voorschriften uitschrijven, en voor erge dingen zijn er de specialisten.”

“Maar huisarts zijn is veel meer dan dat”, klinkt het. “Ook wij scholen ons uiteraard altijd bij”, zegt Heyman. “Het is vaak onze taak om bij de patiënten het kaf van het koren te scheiden en te kijken wie er naar de specialist moet verwezen worden. Het is ook onze job is om de specialistentaal te vertalen naar mensentaal.”

De dokter had er dus geen probleem mee om op televisie te komen. Maar ook de patiënten zagen er geen graten in om hun medische problemen met de wereld te delen. Slechts een klein deel wou liever niet in beeld. “Achteraf heb ik ook nog de montage kunnen bekijken en kon ik ingrijpen als ik vond dat er een probleem was met bijvoorbeeld het beroepsgeheim of de schending van de eerbaarheid.”

Zonder mondmasker

De opnames vonden eind 2019 plaats: voor de hele coronacrisis losbarstte dus, waardoor de dokter nog probleemloos zonder mondmasker en met een cameraploeg in zijn zog bij de mensen binnen kon. Of dat niet raar was, mensen van de televisie die altijd meelopen?

“Bij huisbezoeken ging er inderdaad steeds een cameraploeg mee, wat het geheel een beetje onnatuurlijk maakte. Maar in mijn praktijk waren er enkel discreet geplaatste computergestuurde camera’s, de crew zat in een andere kamer. Dat maakt het gegeven veel meer naturel.”

Dokter Heyman is op maandag 1 februari al in de eerste aflevering van Dag Dokter te zien. De reeks loopt van maandag tot en met donderdag rond 19.55 uur op Play4.

Dokter Stephan Heyman op huisbezoek – foto: (C) Play4 –

4 gedachtes over “Huisarts Stephan opent de deuren van zijn praktijk voor docureeks ‘Dag Dokter’ op tv-zender Play4”

 1. Super !!!Mag wel en het is hoogtijd onze huisartsen een welverdiende pluim toe te dienen.
  Al lang ben ik patiënte van Dokter Heyman en waardeer ten zeerste zijn inzet en kennis.Niets is hem te veel.
  Aanstaande maandag 1 februari op Play 4 zal ik met heel veel genoegen en dankbaarheid kijken naar onze Topdokter Meneer doktoor Stephan Heyman !!
  Hopelijk mag ik nog vele jaren genieten van zijn bezorgdheid,steun en goed advies
  Met oprechte en zeer groeten.
  Micheline

  1. Sorry kleine Correctie

   Super,mag wel ,het is hoogtijd onze huisartsen een wel verdiende pluim toe te dienen.
   Al lang ben ik patiënte van Dokter Heyman en waardeer ten zeerste zijn inzet en kennis. Niets is hem te veel.
   Aanstaande maandag 1 februari op Play 4 zal ik met heel veel genoegen en dankbaarheid kijken naar onze Topdokter Meneer doktoor Stephan Heyman , alsook naar de 13 andere huisartsen.
   Hopelijk mag ik nog vele jaren genieten van zijn bezorgdheid steun en goed advies.
   Met oprechte en zeer genegen groeten
   Micheline

 2. Vind het programma heel interessant, moest al eerder aangetoond worden op TV, eindelijk terug een belangstelling voor de zelfstandige huisartsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *