Paul Geerts bezoekt expo ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’ in Gemeentemuseum

TEMSE – Naar aanleiding van de uitgave van twee luxe-edities van ‘Tazuur en Tazijn’ (= Suske en Wiske in Temse) loopt in het Gemeentemuseum van Temse – van 9 januari tot 28 februari – de expo ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’, een organisatie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur.

De tekenaar-scenarist, peetvader van Suske en Wiske, bezocht intussen de tentoonstelling en was aangenaam verrast over wat hij te zien kreeg: curiosa rond zijn leven en werk, met o.a. de covers van alle (126) Suske en Wiske-albums die hij tekende, alle tekeningen uit ‘Tazuur en Tazijn’ en 2 originele A3-bladzijden uit het album.

De expo in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, is vrij toegankelijk tot zondag 28 februari: zaterdag en zondag 14-18 u., zondag ook 10-12 u. Info: 03 771 02 55, 0497 64 41 77? 10 12 52, lut.com@me.com .

Paul Geerts (°Turnhout, 1937) geldt als de beste tekenaar-scenarist van zijn generatie. Uitverkoren door Willy Vandersteen, debuteerde hij met Suske en Wiske in 1972 met ‘De gekke gokker’. Hij werd de tweede vader van Suske en Wiske en slaagde erin de overname Vandersteen-Geerts geruisloos te laten verlopen. Bovendien stuwde hij de oplage geleidelijk van 100.000 naar 400.000 exemplaren. Op vraag van schepen Luc De Ryck, de huidige burgemeester van Temse, creëerde hij in 1990-1991 ‘Tazuur en Tazijn’, waarvan het verhaal zich volledig in Temse afspeelt. Toen hij in 2002, 65 jaar jong, de tekenpen neerlegde, had hij 126 albums gerealiseerd. Gevraagd naar het beste Suske en Wiske-album ooit, antwoordde Vandersteen niet met één van zijn eigen verhalen, maar met ‘De parel in de lotusbloem’ van… Paul Geerts.

Na zijn Suske en Wiske-periode ging hij zijn weg als tekenaar-schilder en bevestigde hij zijn groot en veelzijdig talent, in het bijzonder als portrettist en landschapsschilder. Geïnspireerd door zijn talrijke reizen naar Zuidoost-Aziatische landen creëerde hij een eigen (geïllustreerde) prozareeks, met in de hoofdrollen de Vietnamese kinderen Mo en Jade en het draakje Plakapong. Voor deze reeks werd hij onderscheiden met de prijs Strip en Educatie van de Vlaamse minister van Onderwijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *