Schepen Hugo Maes (65) legt eed af als nieuwe burgemeester van Temse en krijgt alvast goede raad van zijn voorganger

Behoudt wel deel van zijn bevoegdheden als schepen

TEMSE – Maandagavond legde CD&V’er Hugo Maes (65) de eed af als nieuwe burgemeester van Temse. Hij vervangt zijn partijgenoot Luc De Ryck (72), die bijna dertig jaar als burgemeester, op woensdag 1 juni met pensioen gaat.

“Ik zie het als een bekroning van mijn carrière”, vertelde Maes aan Het Nieuwsblad. “Ik zit al 33 jaar in de politiek: ik ga niet zeggen dat ik voor mijn nieuwe functie sta te trillen op mijn benen, maar het is wel een uitdaging.”

Maes kijkt met veel respect op naar de huidige burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Ik heb veel geleerd van de burgemeester, maar ik ga vooral mezelf blijven”, vertelt Hugo Maes. “Luc heeft de gift van het woord, je moet maar aan zijn mouw schudden en er komt een speech uit. Dat is bij mij minder. (lachje) Grote veranderingen in het beleid gaan er niet komen, dat is grotendeels al vastgelegd aan het begin van deze bestuursperiode.”

Gentlemen’s agreement

Met zijn nieuwe functie krijgt Maes meer verantwoordelijkheid.

“Klopt, ik ga nu bijvoorbeeld het college leiden. Maar ik verwacht daar geen al te grote problemen, het overleg in deze ploeg loopt goed”, vertelt de nieuwe burgemeester. “Dat ik ook het aanspreekpunt word bij rampen en crisissen, zie ik als een grotere uitdaging. Maandagochtend hebben we al eens samengezeten om de procedures daarrond te overlopen. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en kan ik rekenen op de ervaring van onder meer de mensen van de hulpdiensten.”

Na de gemeenteraadsverkiezing in 2018 raakte bekend dat De Ryck tijdens de legislatuur zou stoppen.

“Maar we hadden geen datum afgesproken, het ging om een gentlemen’s agreement. Ik heb veel respect voor de burgemeester, dus heb het aan hem gelaten om daarover een beslissing te nemen. Begin dit jaar heeft hij me laten weten dat het zover was.”

De leeggekomen plaats van De Ryck in de gemeenteraad wordt ingenomen door Hilde Van De Voorde (CD&V). Debby Vermeiren (CD&V) wordt schepen in de plaats van Hugo Maes.

“Maar ik blijf bevoegd voor Patrimonium en Technische Dienst”, zegt Maes. “We zijn daarrond de lijnen aan het uitzetten voor de toekomst en we hebben veel projecten lopende: de bouw van het woonzorgcentrum en van het politiegebouw, de verhuis van de technische dienst,… Het zou voor haar moeilijk zijn om dat allemaal over te nemen. Bovendien heb ik dat opgestart en wil ik het graag ook afmaken.”

Sociaal bewogen

Luc De Ryck heeft het volste vertrouwen in zijn opvolger. “Schepen Maes maakt deel uit van het schepencollege sinds 1989, hij is dus zeer ervaren”, zegt de burgemeester. “Hij heeft een goed zicht op het geheel, te meer omdat hij de voorbije 33 jaar zeer uiteenlopende bevoegdheden heeft gehad. Een goede raad voor Hugo: blijf zoals je bent, met je eigen stijl, zeer toegankelijk, gelijk voor iedereen, sociaal bewogen, met een apart accent voor de mensen die de hulp het meest nodig hebben…”

Maandagavond legde de nieuwe burgemeester de eed af in de ambtswoning van Carina Van Cauter, de Gouverneur van Oost-Vlaanderen, in Gent. Dit in het bijzijn van heel wat familieleden, echtgenote, kinderen, schoonkinderen zussen en broers. Zelfs met zijn jongste kleinkind dat zo’n 6 weken oud is.

Meer foto’s van de eedaflegging, klik hier

Hugo Maes legde de eed af in de ambtswoning van gouverneur Carina Van Cauter
Gouverneur Carina Van Cauter met de nieuwbakken burgemeester en zijn familie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *