Burgemeester Luc De Ryck (72) neemt na 30 jaar afscheid van zijn sjerp: “Het klopt dat ik een slechte delegeerder ben, maar het resultaat was er wel”

TEMSE – Op 1 juni heeft Temse een nieuwe burgemeester. Een aanpassing, want de oude zit er al sinds 1993. Luc De Ryck (72) gaat met pensioen en kan nu eindelijk in zijn omvangrijke archief orde op zaken stellen, nadat hij dat in Temse heeft gedaan.

De Ryck (CD&V) is een recordbreker: Hij is voor Temse het langs zetelende gemeenteraadslid (meer dan 39 jaar) en de langs zetelende burgemeester (non-stop sinds 1993), én haalde in 2006 het hoogste aantal voorkeurstemmen: 3.567. , Hij is volgens vriend en vijand ook de hardst werkende burgemeester.

“Da’s een verslaving, Ik heb altijd gezegd: ik ben verliefd op en verslaafd aan Temse’, vertelde hij in zijn afscheidsinterview in Het Nieuwsblad

Voor de burgemeester is het moeilijk een hoogtepunt uit zijn carrière te halen. De herbestemming van de Boelwerfsite kiest hij dan maar. Het gemeentebestuur huist sinds 2006 in het voormalige administratieve gebouw van de scheepswerf, ernaast liggen 900 woongelegenheden en 60 bedrijven.

“De verdwijning van de Boelwerf is het verdriet van Temse. Een scheefgeslagen nagel in het hart van elke Temsenaar. Ik zat op het kabinet van Miet Smet toen men vroeg of ik wou meewerken aan de afbouw van de Boelwerf. Ik heb radicaal geweigerd. Je voelde die laatste jaren dat het niet houdbaar was, maar om mee te helpen aan de uitvaart, ik vond dat ethisch niet kunnen.”

Verzoener

Als je oudgedienden en collega’s vraagt naar zijn grootste realisaties, gaat het vaak over zijn vele culturele verwezenlijkingen. Onder zijn beleid werd Temse een stripgemeente, en er kwamen jaarlijkse kaaifeesten, bijvoorbeeld. “Maar het is altijd groepswerk. Al wat er kwam, kwam er dankzij mijn collega’s en de administratie.” (Lees verder onder de afbeelding)

De burgemeester, een stripliefhebber, staat ook in drie strips getekend, waaronder De Plasticjager van Jommeke. — © if


Volgens sommige collega’s had De Ryck echter graag zelf de touwtjes in handen. “Ah. (monkellachje) Wat we zelf doen, doen we beter. Door zelf de regie te doen en te zien wie je mee laat werken, heb je relatieve garantie van succes. Het klopt dat ik een slechte delegeerder was. Maar het resultaat was er wel.” De Ryck wou wel steeds dat de coalitie goed draaide. “Ik ben altijd een verzoener geweest, cement tussen de bakstenen. Ik deed niet aan partijpolitiek.” (Lees verder onder de foto)

Met zijn dochter Nele voor de viering van de 100ste verjaardag van de Internationale Vliegweek voor Watervliegtuigen. — © if

De Temsenaar is niet snel tevreden. De Ryck is bijvoorbeeld blij met de nieuwe toeristische Wilfordkaai, die onder meer dankzij toenmalig minister Kris Peeters sinds 2009 verlost is van de loskade van Belgomin en de bijhorende zandhopen en kranen. Maar veel Temsenaren vinden het spijtig dat veel mooie, oude gebouwen aan de kaai zijn gesloopt voor appartementen.

“We hadden allemaal veel liever de kaai zoals vroeger, maar dat was niet realistisch. Je moest eens praten met de eigenaars. Een van de mooiste gebouwen was hotel Scaldis, waar nu café De kaailopers is. Uitbater Jos Temmerman zei mij toenertijd: dat was allemaal koterij, uitgeleefd, niets meer mee te doen. Niet dat ik met alle gebouwen gelukkig ben, maar veel is verbouwd voor onze tijd, toen erfgoed minder belangrijk was.”

De eerste campagnefoto van De Ryck in 1982. — © if

In 1982 werd De Ryck schepen. Hij is uit desinteresse nooit verder gegaan dan de lokale verkiezingen, op een uitstap na als kabinetsmedewerker van staatssecreatris en later minister Miet Smet. “Politiek heb je in je of niet. Eigenlijk komt het er op neer dat je bekommerd moet zijn om de mensen. Da’s een verschil met nu. Men houdt steeds meer rekening met de letter van de wet en kijkt te weinig naar de mens zelf. Wij probeerden nog mensen te helpen door in de geest van de wet te werken.”

Geen memoires

“Ik blik terug met grote voldoening op mijn carrière. Het eerste wat ik nu ga doen is het regelen van mijn omvangrijk archief, vooral bestaande uit Temsese relikwieën en aanverwanten. Verder laat ik alles op mij afkomen.” Gaat veelschrijver Luc niet nog een boek of twee maken? “Dat vraagt iedereen mij. Memoires, ik denk niet dat ik dat ga schrijven. Wat ik eerder ga doen zijn korte bijdrages voor uitgaves. Een mengeling van journalistiek en geschiedenis. Want uiteindelijk ben ik begonnen in de journalistiek, zo is mijn kennis van Temse gegroeid en kwam ik tot het besluit dat er in Temse veel meer zit dan eruit komt. Ik had toen twee mogelijkheden: op de tribune zitten en roepen hoe het moet. Of zelf in de politiek gaan.”

Nu hij vindt dat hij “zeer veel” uit Temse heeft uitgehaald, is het tijd om te stoppen. Op 1 juni neemt partijgenoot Hugo Maes de sjerp over.

Maandag 30 mei om 19.30 uur wordt de laatste gemeenteraad met Luc De Ryck als burgemeester. Na afloop wordt hij gehuldigd door collega-schepenen en raadsleden.
Live te volgen in de raadszaal op de zesde verdieping van AC de Zaat of via de livestream op het You-Tube-kanaal van de gemeente,
via deze link

Met zijn dochter Nele tijdens de viering van de 100ste verjaardag van de Internationale Vliegweek voor Watervliegtuigen
Luc De Ryck op de zesde verdieping van AC De Zaat met op de achtergrond de torens van de O.L.V.-kerk en het oud-gemeentehuis (foto: HN/Tom Nuytemans)

2 gedachtes over “Burgemeester Luc De Ryck (72) neemt na 30 jaar afscheid van zijn sjerp: “Het klopt dat ik een slechte delegeerder ben, maar het resultaat was er wel””

  1. Beste burgervader ooit. Blij dat in gans zijn legislatuur met hem mogen werken heb. Temse verliest een monument!

  2. Beste burgervader ooit. Blij dat ik gans zijn legislatuur met hem mogen werken heb. Temse verliest een monument!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *