Verkeerslichten aan parallelweg in Elversele om sluipverkeer naar N41 te ontmoedigen

TEMSE/ELVERSELE – Op de parallelweg van de N41 in Elversele worden vanaf woensdag 17 april verkeerslichten geplaatst. Het gaat om een test om het sluipverkeer te ontraden via die weg de file op de N41 te omzeilen. De proefopstelling zal na een maand geëvalueerd worden door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

De Nieuwe Steenweg (N41) tussen Sint-Niklaas en Dendermonde kampt structureel met druk verkeer en files. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Temse testen nu via of toeritdosering om de situatie te verbeteren. De lichten worden voor de eerste keer in werking gesteld tijdens de avondspits van woensdag 17 april tussen 15u30 en 18u30. Als de maatregel soelaas blijkt te brengen wordt deze behouden.

Structurele files

De N41 krijgt veel meer verkeer te verwerken dan de weg kan slikken.

“Dit is een structureel probleem dat nijpender is geworden door de werken op de N446 en de N17”, stelt Jef Schoenmaekers van AWV “Dit verkeer belandt immers op de N41 die dit in spitsmomenten niet kan verwerken. Dat zorgt dan weer voor files, sluipverkeer en overlast in woonstraten. Tegen de zomer moeten de werken op de N17 klaar zijn, de werken aan de N446 duren nog tot eind 2024.”

In tussentijd nemen AWV en de gemeente maatregelen om sluipverkeer tegen te gaan en om de doorstroming te bevorderen. Zo werd met politiecontroles en verkeersborden al eerder geprobeerd doorgaand verkeer uit de woonstraten te houden.

Nieuwe maatregel: toeritdosering

Na overleg met de gemeente Temse test Wegen & Verkeer op de parallelweg van de N41.

“Het gaat concreet om twee verkeerslichten die geplaatst worden voorbij de tunnel richting Hamme”, klinkt het. “De lichten regelen het verkeer dat de N41 wil oprijden en moeten zo doorgaand verkeer ontraden deze sluipweg te kiezen om de file op de N41 te omzeilen. Als de proefopstelling werkt moet het de leefbaarheid verbeteren en het verkeer op de N41 vlotter laten lopen omdat er geen constant invoegend verkeer is.”

“De verkeerslichten zullen enkel ingeschakeld worden tijdens de spitsuren. De eerste test gebeurde op woensdagavond 17 april tussen 15u30 en 18u30. De gemeente en het agentschap zullen de proefopstelling van nabij monitoren en bijsturen wanneer nodig. Na een maand volgt een eerste evaluatie.”

Beknopt artikel vanaf 18 april ook te lezen in het het lokale krantje: De Gazet van Temst. Vraag er naar bij uw lokale handelaar of horecazaak.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Temse testen nu via toeritdosering om de situatie aan de N41 te verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *