Kunsttapijt met skyline van Temse op plein AC De Zaat van 26 februari t/m 1 maart

Naar aanleiding van zilveren jubileum Wase Vijverwinkel
TEMSE/SINT-NIKLAAS – De Wase Vijverwinkel, een begrip op internationaal niveau voor het leggen van bloementapijten, is aan zijn 25ste verjaardag toe, een goede reden, vond stichter-zaakvoerder Koen Vondenbusch, om met een bijzonder project uit te pakken. En dat gebeurt van dinsdag 26 februari tot vrijdag 1 maart. Dan wordt op het Frans Boelplein, dat is vóór de hoofdtoegang tot AC De Zaat, een kunsttapijt aangelegd dat de alom bekende skyline van Temse voorstelt. Het gemeentebestuur, dat het uitzonderlijke initiatief toejuicht, verleent zijn medewerking.

Dat de viering van het zilveren jubileum van De Wase Vijverwinkel in Temse plaatsvindt, is geen toeval. De zaakvoerder woont al jaren in de scheldegemeente.

Flowers From Belguim
De jubilaris bouwde een uitzonderlijke reputatie op op de markt van vijvers en aquaria, maar geniet bovenal internationale faam voor het leggen van bloementapijten. Het creëren van bloementapijten en andere creaties binnen de wereld van ‘ephemeral art’ (kortstondige, vluchtige kunst) heeft ertoe geleid dat deze werkzaamheid een volwaardige kunstvorm is geworden. Daarom werd deze tak van het bedrijf begin dit jaar afgesplitst en wordt intussen gewerkt onder een nieuwe vlag, met name ‘Flowers from Belgium’.

Het tapijt op het Frans Boelplein heeft een grootte van 8 bij 5 m, met als thema: de beroemde skyline van Temse, uiteraard met een knipoog naar 25 jaar Wase Vijverwinkel. Graag hadden de realisatoren het kunstwerk gecreëerd met bloemen (anjers), maar het jaargetijde laat het niet toe, vandaar dat gekozen werd voor natuurlijk gekleurde schorsen en divese steensoorten.

Praktisch:
Opbouw: dinsdag 26 februari, vanaf 8 u.
Duurtijd: 4 tot 6 u.
Werkwijze: het tapijt wordt vooraf geprint op een speciale doek, zodat geen krijt of verf nodig is. De print wordt vastgelegd met rolgazon. Eens alle materialen voorbereid, wordt begonnen met het schilderen op de print. Het kunsttapijt groeit langzaam tot zijn ware pracht.
Opdrachtgevers: Gemeentebestuur Temse en BVBA De Wase Vijverwinkel
Uitvoerder: GCV Flowers from Belgium

Koen Vondenbusch met burgemeester Luc De Ryck en Toerisme Temse-voorzitter Rita Heerwegh

Klik hieronder verder


Koen Vondenbusch’ passie voor bloementapijten
Koen Vondenbusch (°Sint-Niklaas, 1963) is stichter-zaakvoerder van De Wase Vijverwinkel in Sint-Niklaas, maar woont in Temse.

Z’n passie voor bloementapijten begon in 1994 met zijn eerste tapijt op de Grote Markt in Brussel. Het bleef niet bij Brussel: spoedig volgden Leuven, Zaventem, Seneffe, Gent, Genk, Sint-Niklaas, Zottegem… Meer en meer kwamen ook aanvragen uit het buitenland: Japan, China, India, Israël, Mexico en verscheidene Europese landen. Naast deze klassieke tapijten werkte hij ook mee aan Corpus Christi-tapijten, die om religieuze redenen worden aangelegd: om de processie over te laten gaan (traditie in Zuid-Europa en Zuid-Amerika). Zijn bedrijf geniet mondiale faam.

Het bloementapijt heeft zich in de loop der jaren verheven tot een exclusief exportproduct van België. De knowhow om zulke (soms hele grote) projecten (tot 2.000 m²) te verwezenlijken in een tijdsspanne van enkele uren, is net de moeilijkheid waar Koen heeft mee leren werken.

Na jaren onder de vlag van De Wase Vijverwinkel te hebben gewerkt, was de tijd gekomen om het team zijn eigen onafhankelijke weg te laten bewandelen, vandaar dat eerder dit jaar de organisatie ‘Flowers from Belgium’ is opgericht. Het team heeft tot doel – als ambassadeur van de Belgische bloementapijten – de bloementapijten verder te promoten, maar tegelijk elke vorm van ‘floral art’ (bloemenkunst) te beoefenen. Ook op dat vlak kan men bogen op een rijke ervaring (cf. Gentse Floraliën, mall Waasland Shopping Center…). Het lijdt geen twijfel: ook ‘Flowers from Belgium’ wordt internationaal een begrip.

Wat maakt een bloementapijt zo speciaal? De snelheid waarmee zulk’n kunstwerk tot stand komt, is indrukwekkend. Maar wat een tapijt zo magisch maakt, is de vergankelijkheid, de vluchtigheid van het bestaan, internationaal bekend als ‘Ephemeral Art’: het is er maar even en dan nooit meer…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *