Jubilerende KV De Oeteldonkers drijven dit jaar de spot met gemeentepolitiek

STEENDORP – Komende zaterdag mag men in Steendorp het carnavalsseizoen van groot-Temse aftrappen. Eén van de groepen die voor het eerst naar buiten komt dit seizoen zijn de jubilerende KV De Oeteldonkers.

“In 1997 is onze groep lid geworden van FEN-Vlaanderen (Federatie Europese Narren red.), dit onder de naam KV De Oeteldonkers, dus exact 22 jaar (2×11) geleden. Een jubileum dus want in carnavalmiddens is 11 een magisch getal.” aldus voorzitter Edwin De Saegher.

“Het is niet helemaal duidelijk wanneer onze groep juist is ontstaan aangezien de groep in het begin een beetje als naamloze groep heeft deelgenomen aan stoeten. Het was onder impuls van Mirella De Pauw, Steven De Rycke en Robby Batens dat de groep werd opgericht in Steendorp.”

In 2004 nam Edwin De Saegher het voorzitterschap over van Steven De Rycke.

“Van bij het ontstaan van de groep is de groep een begrip geweest in Groot-Temse en behaalde we bijna elk jaar een top-5 plaats in de stoet te Temse met als hoogtepunt in 2009 toen we de stoet wonnen met onze vlinderwagen”, klinkt het. “Ons ledenaantal was altijd eerder laag omdat we met deze groep echt wel willen houden aan een vriendengroep. Als voorzitter durf ik zeggen dat wij toch op verschillende gebieden toch vaak een pionier zijn geweest. Zo waren wij de groep die als eerst kwam met een praalwagen waar alle groepsleden op zaten en zo een deel uitmaakte van de wagen.”

“Omdat ik zelf een technische opleiding heb genoten durfde wij het ook als eerste aan om met heuse mechanieken als liften en veren uit te pakken op onze wagens.”

Ook naast de stoeten zijn de leden heuse carnavalisten.

“We vieren vaak tot in de vroege uurtjes, het gebeurd wel vaker dat wij het feest afsluiten. Ook tijdens de kroegentochten op maandag werken we vaak als groep met een thema, ook daar zijn we als eerste met een duwkar gekomen om het thema meer uitstraling te geven. Nu lopen er al vaak meerdere van deze karretjes mee.”

Wat het thema voor 2019 betreft hebben de Oeteldonkers een primeur.

“Voor zover ik mij herinner is er nooit een groep geweest in groot-Temse met een thema die de spot drijft met de gemeentepolitiek”, stelt de Saegher. “Ons thema voor dit jaar “Vlotjes naar den 1ste ondanks de woelige verkiezingszee”, geeft een ludieke kijk op de hele verkiezingssoap van afgelopen verkiezingen. Onze themalied bestaat zelfs uit twee versies, eentje voor Groot-Temse en een tweede met betrekking op Kruibeke (Rupelmonde).

Onze groep had in het verleden ook al drie prinsen in zijn rangen. De eerste Fons I (Alphonse De Rycke) in Steendorp, dit was wel voor het onstaan van de groep maar Fons was lange tijd lid van onze groep. Ikzelf werd in 2011 prins van Rupelmonde en dit jaar hebben we met Cindy Goossens, de Prins Ambassadeur van Willebroek in onze rangen.”

Wie KV De Oeteldonkers wil spotten dit jaar kan dat in Steendorp, Rupelmonde, Elversele, Temse, Stekene en Willebroek.

Info: KV De Oeteldonkers @Facebook
Meer info over Steendorp carnaval: www.ordevandebaksteen.be

De Oeteldonkers in 2018
De Oeteldonkers in 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *