jubileumjaar Sint-Amelberga feestelijk afgesloten met processie

TEMSE – Met een processiestoet heeft men zondag 25 september de feestelijkheden afgesloten ter herdenking van 1.250 jaar heilige Amelberga. De patroonheilige van de gemeente werd in 772 begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en wordt er twaalf eeuwen later nog altijd vereerd. Voor de viering van zondag waren zelfs twee bisschoppen te gast.

Mgr. Luc Van Looy, bisschop-emeritus van Gent, stapte mee in de processie. Zijn collega Lode Van Hecke, bisschop van Gent, sloot achteraf aan voor de pontificale eucharistieviering in de kerk, wegens slecht te been. Die viering was meteen het sluitstuk van een bijzonder jubileumjaar rond de figuur van Amelberga.

Daarnaast de actieve pastoors van de parochie alsook geboren Temsenaars die priester zijn gewijd (Z.E.H. Edward Janssens en Z.E.H. Manu Verhulst-tevens auteur van verschillende boeken – en E.H. Jef Van der Gucht, pasgewijd priester en nu canoniek recht studerend te Rome).

De processie en de eucharistieviering werden muzikaal ondersteund door Harmonie Orkest Temse, in aanwezigheid van Burgemeester en ere-burgemeester en een aantal schepenen.”

Ook vanuit Mater en Zandhoven, die net zoals Temse Amelberga als Patrones hebben, was er een afvaardiging aanwezig.

Belangrijk voor onze geloofsgemeenschap

Amelberga werd geboren in Lotharingen en was van adel. Ze groeide op in een klooster. Volgens de overlevering stak zij de Schelde over op de rug van een steur om te ontkomen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. Ze overleed in Temse in het jaar 772 en werd begraven in de door haar opgerichte kapel, waaruit later de dekenale kerk groeide en waar haar praalgraf nog altijd te zien is.

“Dit is belangrijk voor onze kerk en onze geloofsgemeenschap”, stelt pastoor-moderator Lambert Lwamba. ” Dankzij de Heilige Amelberga die hier het geloof verkondigd heeft. En van hieruit is het geloof verder gegroeid tot wat de parochie vandaag .”

Kerk gesticht

Amelberga wordt intussen al 1.250 jaar vereerd in Temse. Eeuwenlang werd haar naam gegeven aan talloze meisjes. In Temse zijn ook een straat en een school naar haar genoemd. Vandaag is er nog altijd een Sint-Amelbergagilde die ruim 400 leden telt.

Elk jaar wordt de zogenaamde ‘Wegom’ drie keer gewandeld. Het is een voetbedevaart van 23 km langsheen de grenzen van de vroegere parochie met 9 kapelletjes waarvan de oorsprong teruggaat tot de 11de eeuw.

“Wij geloven dat Amelberga hier de kerk gesticht heeft en die toegewijd heeft aan Oner Lieve Vrouw”, vetelt burgemeester Hugo Maes (CD&V) “En omdat we katholiek zijn opgevoed vieren we dat met dit kerkelijk gebeuren.”

Aan de processie namen zondag verschillende verenigingen deel waaronder uiteraard de Sint-Amelbergagilde zelf maar ook het Harmonieorkest Temse en vendeliers van KLJ Tielrode. Via De Zaat ging het richting Cauwerburg waar een kort gebedsmoment plaatsvond aan de Heilige Amelbergakapel. Bisschop Van Looy zegende er ook de Amelbergaschapulieren die achteraf op het einde van de viering werden uitgedeeld.

Meer foto’s, klik hier
Meer foto’s misviering , klik hier

Een gedachte over “jubileumjaar Sint-Amelberga feestelijk afgesloten met processie”

  1. Bedankt Kurt voor uw verslag, de mooie foto’s en het filmpje. Het was een mooie dag voor Temse. Je bent ook elk jaar op post tijdens de processie op Pinkstermaandag en dat wordt door onze gilde zeer gewaardeerd. Groeten, Patrick Pauwels namens de Sint-Amelbergagilde Temse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *