WERELD DEMENTIE DAG: Huize Vincent organiseerde 1ste familiedag voor demente bewoners

Activiteiten in de cafetaria en open deur in de reminiscentiekamer

TIELRODE – Zaterdagmiddag 17 september organiseerde woonzorgcentrum Vincent in Tielrode een familiedag voor personen met dementie. Dit naar aanleiding van de Wereld Dementie Dag.

Voor de gelegenheid was er ook opendeur in de reminiscentiekamer. Een ruimte vol oude meubels en voorwerpen waar demente bewoners terecht kunnen voor het ophalen van herinneringen.

“We organiseren de familiedag in het kader van de Wereld Dementie Dag op 21 september waarin het thema ‘samen op pad’ centraal staat”, stelt algemeen directeur Koen Van Wauwe. “Met deze activiteit willen we een bijdrage leveren aan bevorderen van een positieve beeldvorming, aantoonbaar maken dat personen met dementie veel meer zijn dan de ziekte en dat, ondanks deze ziekte, er echt wel kwaliteit van leven kan zijn.”

Ruimte om te ontspannen

Reminiscentie stelt ouderen in staat om op een bewuste manier over hun jeugdjaren te praten. Dit is niet voor iedereen geschikt en het kan nodig zijn dat je als begeleider de gesprekken meer of minder stuurt. Meerdere bewoners genieten van het ophalen van herinneringen en kiezen er steevast voor om in de reminiscentie ruimte te vertoeven.

Het is een ruimte vol met oude voorwerpen die herinneringen oproepen aan vroeger. Het is bedoeld als een ruimte om te ontspannen. Het is een huiselijke en herkenbare sfeer waar ze in kunnen komen zitten en waarin ook reminiscentie activiteiten georganiseerd zullen worden

“Deze ruimte was enige tijd geleden nog een ergolokaal met witte muren zonder enige inrichting”, vertelt hoofdverpleegkundige David Van Goethem van de afdeling dove en dementerende bewoners. “Met de inzet van heel wat mensen hebben we dan getracht om van het lokaal een leefruimte te maken zoals de bewoners dat vroeger in hun eigen woning gekend hebben. “Met ondermeer een living en een eetkamer.”

Oude krantenknipsels

“We zijn begonnen met de muren te behangen met retrobehang dat verwijst naar de jaren ’50, ’60. Daarna plaatsten we oude meubels die we kregen van sympathisanten van ons woonzorgcentrum. Of op de kop konden tikken via de sociale media. Het is nog steeds een ‘work in progress’ want af en toe kunnen we nog dingen bijplaatsen.”

“In deze ruimte kunnen de demente bewoners de rust vinden en worden er ook activiteiten georganiseerd waarbij bijvoorbeeld koffie gedronken wordt uit een oud servies of waarbij oude krantenknipsels worden besproken. Waarbij bewoners hun verhaal kwijt kunnen over zaken die zij vroeger hebben meegemaakt.”

” Er wordt ook oude muziek gespeeld met de bedoeling dat zij zich hier thuis voelen en niet op de kamer zitten maar in een knusse omgeving die men vroeger thuis ook altijd gewend was. Dat is de sfeer die proberen te creëren in deze reminiscentiekamer.”

Tijdens deze 1ste familiedag waren er heel wat activiteiten op poten gezet in de cafetaria.

De bewoners konden meezingen met het contactkoor, onder leiding van Antoon Vermeir, dirigent van het St-Gregoriuskoor, er was een bingo en een Vlaamse kermis. Voor de allerkleinsten was er een kinderhoekje waar men glittertatoos kon laten zetten. Er was ook een kraampje waar men zelfgemaakte herfststukjes en geurzakjes kon kopen en een informatiestand over dementie.

Meer foto’s familiedag, klik hier
Meer foto’s reminiscentiekamer, klik hier

Voor de 1ste familiedag waren er heel wat activiteiten in de cafetaria
Er was ook een opendeur in de reminiscentiekamer waar personen met dementie tot rust kunnen komen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *