Nieuw fietspad brug E17 officieel geopend

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd door schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) en collega schepen Carl Hanssens uit Sint-Niklaas het nieuwe volledig gescheiden dubbelrichtingsfietspad over de E17 in de Hoogkamerstraat officieel geopend.

Het is een belangrijke stap op vlak van mobiliteit van de fietsers tussen Temse en Sint-Niklaas”, vertellen de bevoegde schepenen Carl Hanssens en Lieve Truyman (N-VA). Vanaf maandagavond kunnen ook auto’s en vrachtwagens weer de verbinding gebruiken.

Al jaren lang is de Hoogkamerstraat een drukke verbindingsweg tussen Sint-Niklaas en Temse. Niet enkel voor auto’s en vrachtwagens maar ook voor fietsers is dit een belangrijk traject. Heel veel scholieren en werknemers passeren dagelijks de brug. Dat was vroeger niet zonder gevaar. Voordien lagen er twee fietspaden op de brug, zonder fysieke scheiding met het gemotoriseerd verkeer. Vanaf nu is er op de brug een comfortabel en van de weg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad beschikbaar. Het nieuwe kruispunt van de Hoogkamerstraat met de N16 was al voor de zomer geopend.

Zwart punt minder

De Vlaamse regering investeerde 2,9 miljoen euro in het project.

“Door veiligere en comfortabele fietspaden over het hele traject, gecombineerd met een aangepaste lichtenregeling op het kruispunt kunnen de vele scholieren en werknemers op dit traject met een geruster hart fietsen en kan een gevaarlijk punt van de zwarte lijst geschrapt worden”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) tevreden.

Voortaan rijdt men op een afgescheiden fietspad over de E17

Omdat de werken iets langer aansleepten dan de voorziene 1 september zal het Agentschap Wegen en Verkeer begin volgende week fietsers met een verrassing bedanken voor hun geduld.

Eerste veilige fietsroute

De stad Sint-Niklaas en de gemeente Temse zijn tevreden met het resultaat.

“We streefden al vele jaren voor een opwaardering van het fietstraject tussen beide gemeenten”, stelt Lieve Truyman. “Nu zetten we een bijzonder belangrijke stap op vlak van fietsmobiliteit. Al in 2014 werden de eerste stappen gezet in dit dossier. We creërden nu meteen ook de eerste veilige fietsroute tussen beide gemeenten.”

Afsluiten kruispunten

Maandag moeten nog de laatste afwerkingen in asfalt gebeuren en dan kan de brug ook open voor het gemotoriseerd verkeer.

Daarna wil AWV zoals gepland ook werk maken van het afsluiten van de kruispunten met de SG Boereboomstraat en de Laagstraat. Dat is voorzien in de loop van oktober.

Tegen deze afsluiting komt echter heel veel protest en ook het lokaal bestuur Temse heeft zware bedenkingen. Volgens AWV was het nochtans voor de start van het project afgesproken tussen de verschillende partners en vastgelegd in de omgevingsvergunning.

“We vrezen vooral de impact van deze ingrepen op het lokale verkeer in Temse centrum en de omliggende straten”, zegt Truyman. Zoals voor de inwoners ten noorden van Tielrode. We zitten daarom eerst nog een keer samen met AVW. Dit overleg vindt plaats op 4 oktober.”

Schepenen van Mobiliteit Carl Hanssens (Sint-Niklaas) en Lieve Truyman
openden het nieuwe fietspad officieel

3 gedachtes over “Nieuw fietspad brug E17 officieel geopend”

  1. Het kruispunt met de N16 blijft fietsonvriendelijk, waarom geen fietstunnels zoals op veel andere plaatsen in België
    Kruising met de Eurolaan is dodemanspunt, vandaag bijna omver gereden hierop. Door een achter komende vrachtwagen die rechts afsloeg en mij niet zag
    De top van het viaduct is oneffen en er blijft water opstaan. Mooie schaatsbaan komende winter

    1. Beste Dirk,

      Volgens Wegen & Verkeer is dat daar niet mogelijk omdat binnen enkele jaren (10 jaar ?) de N16 tussen Gasthuisstraat en Hoogkamerstraat verlaagd wordt zoals de A12 in Boom…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *