Afrit van N16 aan S.G.Boerenboomstraat gaat opnieuw open. Afrit van Smesstraat gaat wel dicht: “Omdat er zich daar gevaarlijke situaties voordoen”

TIELRODE – Goed nieuws voor de inwoners van Tielrode, de afrit van de N16 aan de S.G.Boerenboomstraat gaat opnieuw open. Wegen & Verkeer (AWV) is gezwicht voor het verzet van de inwoners en het gemeentebestuur. Binnenkort zal het verkeer weer via de aloude weg naar Tielrode kunnen. “Heel tevreden dat blijvend overleg dit resultaat oplevert”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Maandenlang was er heel wat tegenkanting tegen de beslissing van het Agentschap Wegen en Verkeer om de S.G. Boereboomstraat in Tielrode en de Laagstraat in Temse af te sluiten van de drukke N16. Deze maatregel werd getroffen in het kader van de verkeersveiligheid.

“Met deze werken hebben we weer een gevaarlijk punt weggewerkt en maken we de omgeving veiliger voor alle verkeer”, klonk het toen bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Weinig boerenverstand

Een beslissing en motivering waar weinig Temsenaars zich in konden vinden. Ook de burgemeester trok van leer.
“Dit getuigt van weinig boerenverstand”, liet Hugo Maes (CD&V) optekenen.

Bedrijven uit de naastgelegen industriezone presenteerden zelfs een petitie met 227 handtekeningen. Het mocht niet baten, want begin februari 2023 werden de straten onherroepelijk afgesloten.

Maar nu is er dus goed nieuws. Schepen van mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) bevestigde het nieuws van de openstelling van de Boerenboomstraat op een commissie van de gemeenteraad donderdagavond. Raadslid Bert Bauwelinck (Tesamen) vroeg naar een stand van zaken in het dossier.

De afrit van de N16 aan de S.G. Boeronboomstraat gaat opnieuw open. De oprit richting Bornem blijft wel afgesloten wegens het ontbreken van de invoegstrook.

Twee weken terug waren er opnieuw gesprekken van het college met het Agentschap Wegen en Verkeer en werd een compromis bereikt. AWV gaat akkoord om de straat te heropenen als afrit van de N16. Niet als oprit want daarvoor ontbreekt een invoegstrook. Er is ook beslist om het kruispunt met de Smesstraat af te sluiten. Daar doen zich namelijk gevaarlijke situaties voor.

“Blij met dit resultaat”

“We hebben dit tijdens het overleg ook duidelijk gemaakt aan de hand van dronebeelden die ter plaatse gemaakt zijn”, zegt de schepen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer hield sinds de sluiting wel de vinger aan de pols en hield na een proefperiode steeds de deur open voor aanpassingen. Die zullen er nu daadwerkelijk komen. “Er is besloten om de afrit van de N16 richting de S.G. Boerenboomstraat weer open te stellen”, zegt schepen Truyman. “Blijvend overleg met elkaar werpt zijn vruchten af. We zijn heel blij met dit resultaat.”

De Laagstraat blijft voorlopig wel afgesloten, maar er komen meerdere maatregelen die de verkeerssituatie alleen maar ten goede zullen komen. “De lichtenregeling aan het kruispunt met de Hoogkamerstraat wordt aangepakt om het verkeer vlotter in en uit de TTS-zone te sturen”, zegt de schepen. “Verder plant AWV de aanleg van steunlichten in de Hoogkamerstraat en de Smesstraat om ook daar de doorstroom te vergemakkelijken. De afslag van de N16 naar de Smesstraat zal wel verdwijnen.”

Het benzinestation en de bedrijven blijven wel bereikbaar via het kruispunt Hoogkamerstraat.

“Er moeten wel nog een aantal infrastructurele ingrepen gebeuren”, zegt Truyman. “Zo moet het kruispunt van de Smesstraat en de Hoogkamerstraat aangepast worden. Voor vrachtverkeer dat vanaf de N16 de Smesstraat moet indraaien, is de draaicirkel nu te klein. Verder komt er ook een steunlicht voor de ontsluiting van het verkeer vanuit de Smesstraat richting N16.”

Bij Wegen en Verkeer zijn ze voorlopig karig met informatie, maar ze bevestigen ook van hun kant dat de afrit weer opengaat weet men bij Het Nieuwsblad regionaal.

“We passen opnieuw een proefperiode toe en bekijken momenteel de planning voor de werken”, zegt Jef Schoenmaeckers van het Agentschap. “We begrijpen de gevoeligheden van de situatie bij de bewoners en we zullen hen te gepasten tijde inlichten over wat er staat te gebeuren.”

De afrit aan de Smesstraat wordt afgesloten
“omdat zich daar gevaarlijke situaties voordoen”, aldus schepen Lieve Truyman.

Een gedachte over “Afrit van N16 aan S.G.Boerenboomstraat gaat opnieuw open. Afrit van Smesstraat gaat wel dicht: “Omdat er zich daar gevaarlijke situaties voordoen””

  1. Wel ik denk dat het een goed iede is want als de mensen van het Tankstation komen die kunnen niet wachten die wippen hun er tussen en ja boem boem dan en ook dat klein inhammen voor de lichten zoals ze naar het Tankstation willen gaan zou ik ook sluiten want als ze er in moeten afslagen moet ge ook soms alles dicht slaan of wachten tot er een fietser af komt want dan ook moet ge alles dicht slaan omdat die naar rechts wil rijden of Tankstation ze kunnen gemakkelijk aan de lichten van N16 naar rechts rijden en ze kunnen Tanken of auto wassen zo zal het veel beter zijn denk daar maar goed over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *