Dubbel zoveel deelfietsen op Wase wegen: 169 extra fietsen op 53 locaties. 47 exemplaren beschikbaar in Temse.

TEMSE/WAASLAND – Vervoerregio Waasland breidt het aanbod deelfietsen fors uit. Sinds 21 maart 2024 zijn 169 extra deelfietsen toegevoegd aan het aanbod van 150 elektrische fietsen. In Temse zijn er nu 47 deelfietsen beschikbaar.

Het aanbieden van deelfietsen past volledig binnen Hoppin, de toekomstgerichte Vlaamse visie op mobiliteit. Daarmee zet Vlaanderen en de Vervoerregio in op efficiëntere en duurzamere verplaatsingen. Deelfietsen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Ze kunnen ze de eigen fiets of auto vervangen, maar zijn ook handig om de eerste of laatste kilometers van je reis af te leggen in combinatie met openbaar vervoer.

Er stonden tot vandaag in vervoerregio Waasland al 150 fietsen van deelsysteemaanbieder Donkey Republic, als onderdeel van een overeenkomst met Lantis. Dit aanbod wordt nu sterk uitgebreid met 115 klassieke en 54 elektrische fietsen. De vervoerregio koos hier 53 strategische locaties voor uit.

Carl Hanssens, voorzitter vervoerregio Waasland: “De deelfietsen zijn snel, eenvoudig en goedkoop te ontlenen. Je fietst ermee naar je bestemming en je hoeft hem niet terug te brengen naar het punt waar je hem hebt ontleend. Ze zijn dus ideaal om te combineren met een bus- en of treinrit. Bovendien kunnen de elektrische fietsen een volwaardig, flexibel alternatief zijn voor de auto. We maken elektrisch fietsen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.”

De oranje deelfietsen zijn al regelmatig in het straatbeeld te zien in Temse. — © Julien Heerwegh

Succes

Temse was de eerste gemeente in het Waasland die gebruikmaakte van de oranje deelfietsen van Donkey Republic. Het station van Temse, dat volledig heringericht werd en dienst doet als Hoppinpunt, waar alle vervoersmogelijkheden samenkomen, was dan ook de ideale locatie om het project voor te stellen.

De deelfietsen zijn er nu ongeveer een jaar beschikbaar en zijn populair. “Het gebruik neemt nog steeds toe, zelfs in de winter”, zegt schepen van Mobiliteit in Temse Lieve Truyman (N-VA). “Van de gebruikers geeft elf procent aan de fiets als alternatief voor de auto te gebruiken. We kunnen dus spreken van een succes en ik ben blij dat de uitrol een verder verhaal krijgt. In Temse zijn er vanaf nu 47 deelfietsen beschikbaar, dat zijn er 31 meer.”

Tom Bosman, projectmanager voor Interwaas: “Sinds 2022 zijn de deelfietsen van Donkey Republic aanwezig in de vervoerregio via een overeenkomst met Lantis. Dat contract wordt nu uitgebreid voor de extra deelfietsen voor Hoppin. Daardoor konden we in onze vervoerregio sneller schakelen en staan de extra deelfietsen al van bij de start van het fietsseizoen op het terrein.”

Ontdek het aanbod

Benieuwd hoe het deelfietssysteem van Donkey Republic precies werkt? Dat ontdek je op https://www.donkey.bike/nl/steden/waasland/.

Via de Hoppinpuntenzoeker op de website www.hoppin.be kun je per gemeente het volledige mobiliteitsaanbod op Hoppinpunten (in ontwikkeling) opzoeken. Hoppinpunten zijn plaatsen waar verschillende vervoermiddelen samenkomen die reizigers makkelijk kunnen combineren.

Hoe gebruik je een Donkey Republic-deelfiets?

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar een van de drop-offlocaties, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Je maakt zo veel tussenstops als je wil, door je fiets te vergrendelen en de rit via de app te pauzeren. Ben je op bestemming? Zoek dan in de app waar er een drop-offzone is, parkeer je fiets daar en vergrendel hem. De betaling wordt automatisch verrekend. De duur van je rit bepaalt de kostprijs. Een ritje met een gewone fiets maak je al vanaf 1,8 euro, een elektrisch exemplaar huur je al vanaf 3 euro. Voor frequente gebruikers zijn er interessante formules tegen lagere kostprijs.

In Temse komen er in totaal 47 deelfietsen van Donkey Republic. — ©Julien Heerwegh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *