Temse geeft startschot van Reynaertjaar

TEMSE – In 2024 kom je Reynaert De Vos overal tegen in Temse. Onze gemeente nam zaterdag 9 maart officieel het voorzitterschap van het intergemeentelijk project ‘Land van Reynaert’ over van Sint-Niklaas.

Het middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’ is onlosmakelijk verbonden met het Waasland. Onze streek vormt het decor van dit beroemde verhaal dat al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. Op zaterdag 9 maart nam Temse het voorzitterschap en het symbolische Reynaertbeeldje over van Sint-Niklaas. Het muziekgezelschap Taberna Balatronum bracht 3 Reynaertliederen, speciaal gecomponeerd voor deze feestelijke start van het Reynaertjaar.

Ontdek de activiteiten en gadgets

Als voorzitter van Het Land van Reynaert pakt Temse dit jaar uit met een divers en uitgebreid aanbod van Reynaertactiviteiten. Samen met Toerisme Temse en verschillende lokale verenigingen en partners zorgden we voor een gevarieerd programma: tentoonstellingen, zoektochten, workshops, een lezing en theatervoorstellingen voor jong en oud in combinatie met toeristische initiatieven die Reynaert en zijn kompanen in de kijker zetten.


“Ter gelegenheid van het Reynaertjaar, sloegen een aantal gemeentelijke diensten binnen het Lokaal Bestuur Temse én verenigingen van Temse de handen in elkaar”, aldus schepen Debby Vermeiren. “Ze stelden een mooi programma samen met een knipoog naar De Vos.”

“We zijn aan de 24ste editie toe om het toeristisch seizoen officieel te openen”, vertelt Rita Heerwegh, voorzitter van Toerisme Temse. “Dit jaar neemt Temse officieel het voorzitterschap van het Project Land van Reynaert over van de vorige gastgemeente Sint-Niklaas.”

Ter gelegenheid hiervan was er de officiële overdracht van het Reynaertbeeld van Koning Nobel tussen burgemeesters Lieven Dehandschutter van Sint-Niklaas en Hugo Maes.

Het beeld kreeg het al hard te verduren doordat het al heel wat jaren doorgegeven wordt tussen diverse gemeenten. Zo is de staf van Koning Nobel deels stuk.

“Ik beloof dat het beeld tegen het einde van ons voorzittersjaar hersteld wordt door één van de vele keramisten in onze gemeente”, beloofde burgemeester Hugo Maes aan de burgervader van Sint-Niklaas.

Heel het jaar zijn er in Temse diverse activiteiten evenementen in het kader van het Reynaertjaar.

Zo staat de 6de editie van de poëziewedstrijd Dichter bij de dijk volledig in het teken van Reynaert. Gedichten kan je indienen tot 15 april. De mooiste gedichten krijgen een plaats op de poëzieroute langs het dijkpad tussen Elversele en Steendorp. Wie goed oplet, zal de vos ook in het straatbeeld zien verschijnen. Het Reynaertbeeld op de Velle werd mooi opgekuist en tegen de zomer plaatsen we een Reynaertbank. Een jonge graffitikunstenaar die deelnam aan Tour Elentriek (waarbij elektriciteitskastjes in Temse werden beschilderd), zal binnenkort de openbare ruimte in Temse verrijken met zijn ‘vossenkunst’.

Toerisme Temse ontwikkelde speciaal voor het Reynaertjaar o.a. een Reynaertzeep (te koop in het Toeristisch Infokantoor) en een placemat die je kan terugvinden in de lokale horecazaken. Verschillende van deze zaken zetten dit jaar ook een speciaal Reynaertgerecht op de kaart. Je herkent de zaken aan een speciale affiche. De jaarlijkse fotowedstrijd en paaszoektocht kregen ook een ‘vossen’jasje, net als nog heel wat andere activiteiten.

Een overzicht van het Reynaertjaar vind je terug op de Bellemankaart (zie bijlage) en kan je terugvinden op de website www.temse.be/reynaertjaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *