Steendorpenaars geven mening over plannen met oude steenbakkerij: “Hoog tijd dat er iets gebeurt, want site ligt er verloederd bij”

STEENDORP – In de Mosterdpot in Steendorp konden de inwoners vorige week woensdagavond 13 maart hun ideeën geven over de plannen van de gemeente met de oude steenbakkerij. De site krijgt een groene bestemming en dat stemt de Steendorpenaars alvast gerust. “Zo veel mogelijk groen met ruimte voor recreatie”, was de terugkerende teneur.

De Steendorpenaars wachten al jarenlang op een plan voor de oude steenbakkerijsite in het dorp. Die ligt er al sinds de sluiting in 2011 verlaten en groezelig bij. Het gemeentebestuur van Temse communiceerde in het begin van dit jaar dat de toekomst van het domein er groenkleurig uitziet. Op het domein komt de natuur centraal te staan met ruimte voor toeristische en recreatieve activiteiten. “Dit is een nieuwe stap in de herbestemming van deze zone”, klonk het toen bij schepen van ruimtelijke planning Wim Van Rossen (Open VLD). (lees verder onder de foto)

De gemeente stelde een extern bureau aan die deze visie vorm moet geven en daar mag ook de Steendorpenaar aan meewerken. “We willen zo veel mogelijk mensen betrekken in het project”, zegt de schepen. Woensdagavond tekenden een honderdtal inwoners present om mee na te denken over het project. “Dit werkt drempelverlagend zodat iedereen zijn input kan geven”, zegt de schepen. “Het gemeentebestuur neemt niet deel aan de gesprekken. Het is een avond voor de Steendorpenaars om hun mening te geven. Het studiebureau neemt alle opmerkingen dan mee bij het opstellen van hun finaal masterplan.”

“Beste wat er ooit op tafel lag”

Aan de werktafels werden drie belangrijke thema’s behandeld: Ruimte en natuur, recreatie en gebruik en verbinding en mobiliteit. De besprekingen verliepen gemoedelijk en dat ligt vooral aan de beslissing dat er plaats is voor groen en natuur op de site. “Ik ben al jaren betrokken in het project. Van alle voorstellen die er al zijn geweest, van stortplaats tot kmo-zone, is dit al het beste wat er ooit op tafel lag”, zegt Frank Van Hoorick (61). “Na zoveel jaren komt er eindelijk iets positief. We kunnen een prachtig stuk natuur toevoegen aan het gebied tussen Temse en Kruibeke.” (Lees verder onder de foto)

Goed gegokt

Ook kersverse Steendorpenaars en rechtstreekse buren van de steenbakkerijsite Thomas (35) en Sharron (29) zijn tevreden. “Toen we ons huis twee jaar geleden kochten, was het nog een groot vraagteken wat er naast onze deur zou komen. We hebben goed gegokt want we krijgen een natuurpark. We hopen dat dit uiteindelijk een gezellige plaats wordt waarvoor mensen halt zullen houden in ons mooie dorp”, zegt Thomas. (lees verder onder de foto)

Sam Mannaerts (37) vindt het een mooi initiatief dat er wordt geluisterd naar de inwoners. “Het wordt tijd dat de locatie wordt opgekuist, want het ligt er verloederd bij. Het plan ziet er goed uit. Dat het een groen karakter krijgt, is een pluspunt.” Daar sluit ook Shakti Cornelis (26) zich bij aan. “Het grote domein dat nu niet benut wordt, zal een mooie, groene, centrale plaats krijgen in het dorp”, zegt ze.

Rondleidingen

Op 14 mei zal er nog een tweede participatiemoment georganiseerd worden die zal doorgaan op de steenbakkerij zelf. “Er zullen rondleidingen georganiseerd worden en het studiebureau zal dan al een eerste plan op tafel kunnen leggen”, zegt schepen Van Rossen. “In juni moet het finaal masterplan afgewerkt zijn.”
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *