Gemeenteraadslid Sylvia Rombaut wil gemeentelijke Facebookpagina voor meldpunt huisdieren

TEMSE – Gemeenteraadslid Sylvia Rombaut (Vlaams Belang) wil dat er strenger opgetreden wordt met het geven van erkenningen aan hondenkwekers. Tijdens de gemeenteraad van maart stelde ze enkele vragen over het dierenwelzijn in Temse.
Illustratie (Shutterstock/EPA)

“Onlangs werd een eigenaar van een hondenkennel uit Temse veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete”, aldus Rombaut tijdens de gemeenteraad van Maart. “Hij kreeg ook een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Dit omdat hij het niet te nauw nam met de verzorging en de huisvesting van de dieren. Had het gemeentebestuur weet van deze praktijken? Wat met de andere hondenkwekers in Temse? Kan er strenger worden omgegaan met erkenningen? Komen er veel klachten van dierenverwaarlozing binnen bij de politie van Temse en worden deze goed opgevolgd?”

“Temse was op de hoogte van klachten, maar enkel klachten van omwonenden in verband met geluidsoverlastantwoordde bevoegd schepen Franky De Graeve (CD&V) “We hadden geen weet van inbreuken op dierenwelzijn. Temse levert enkel omgevingsvergunningen af, de erkenning van een dierenasiel is voor Gewest. In de Klasse 2 (meer dan 10 honden) hebben we in Temse: 1 dierenhotel, 1 hondenkennel die is gesloten en 1 hondenkennel gesloten door de overheid (is de hondenkennel waarvan eigenaar is veroordeeld). Zij hadden een vergunning tot 2030. Er is al een kandidaat overnemer.”

Sylvia Rombaut, gemeenteraadslid: “De dienst milieu die nu bevoegd is voor dierenwelzijn zou moeten beschikken over een eigen meldpunt. Dit meldpunt kan dan ook worden gebruikt voor gevallen zoals: doodgereden huisdieren, verwaarloosde dieren, achtergelaten dieren. Dit meldpunt zou zowel telefonisch als elektronische bereikbaar moeten zijn. En beschikken over eigen FB-pagina waar de melding van doodgereden huisdieren/ weggelopen dieren kan worden gepost om de eigenaar te vinden. Een nauwe samenwerking tussen deze dienst en de politie is noodzakelijk.Kan zo’n meldpunt worden gecreëerd?”

“Dode dieren op openbare weg kunnen worden gemeld aan milieudienst tijdens de kantooruren en na de kantooruren aan de politie. Zij verwittigen dan Rendac uit Denderleeuw voor de opruiming van het kadaver”, aldus De Graeve.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *