Asverstrooiing mogelijk in monding van Durme in Schelde

Ook niet-Temsenaars komen in aanmerking

TEMSE/TIELRODE – De gemeenteraad van Temse zette het licht op groen voor de tewaterlating van asurnen, op de plaats waar de Durme in de Schelde uitmondt. Daarmee krijgen meteen alle Waaslanders de mogelijkheid om voor deze manier van afscheid nemen te kiezen.

“De urne mag enkel te water gelaten worden op de afgebakende zone”
Schepen Hugo Maes (CD&V)

De ‘mijmerplaats’ komt vlakbij de sluis.

Asbezorging op zee is al meer dan een decennium mogelijk, maar binnenkort kan het dus ook op de rivier in het Waasland. “De wetgever heeft deze mogelijkheid uitgebreid naar rivieren, op plaatsen aangeduid door de plaatselijke overheid. Het gemeentebestuur kreeg effectief vragen om de as van overledenen mee te geven met de stroom. Daarom scheppen we nu deze mogelijkheid”, kondigt de verantwoordelijke schepen Hugo Maes (CD&V) aan. “Temse wordt geflankeerd door de Durme en de Schelde. Dat zijn stromen van eerste categorie: ze zijn bevaarbaar en worden beheerd door de Vlaamse overheid.”

Asbezorging kan gebeuren door uitstrooiing of door tewaterlating in een oplosbare urne.

“Op zee is er voldoende ruimte, maar op een binnenwater is zoiets niet altijd respectvol mogelijk. Maar we gaan wel de mogelijkheid creëren. We hebben de toestemming gekregen van de beheerder van de waterwegen om een zone te gebruiken in deelgemeente Tielrode, ter hoogte van de monding van de Durme in de Schelde. Alle toestemmingen en overeenkomsten zijn aangevraagd, om zo snel mogelijk te kunnen starten”, weet de schepen.

Er zijn al afspraken gemaakt met de twee Temsese rederijen, die de nabestaanden en de urne ter plaatse brengen. “Er gelden wel strikte voorwaarden. De urne moet wateroplosbaar zijn en ze mag enkel te water gelaten worden op de afgebakende zone. Enkel echte, losse bloemen of bloemblaadjes mogen in het water gegooid worden. Kransen of niet-afbreekbare materialen zijn niet toegelaten”, overloopt de schepen een aantal voorwaarden.

Laatste wilsbeschikking
Verschillende mensen kwamen al naar het gemeentebestuur om te zeggen dat ze een afscheid op deze manier willen, maar de schepen benadrukt dat dit niet de manier van werken is. “De betrokkene moet een laatste wilsbeschikking laten opmaken. Die moet dan gevolgd worden.” Niet alleen de Temsenaren kunnen hiervoor kiezen, het is voor alle Waaslanders mogelijk om hun as in de rivier te laten bezorgen.

Vlakbij de gekozen plaats, ook aan de potpolder van Tielrode, wordt een mijmerplek ingericht. “Deze plek komt vlakbij de sluis. Het is een stil plekje, waar we ook een klein kunstwerk zullen plaatsen. Een ideale plek voor mensen die in alle rust even willen terugdenken aan hun dierbare overledene”, aldus de schepen.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

De tewaterlating kan enkel aan de monding van de Durme in de Schelde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *