Geboortebos weer uitgebreid in Elversele en Tielrode

ELVERSELE/TIELRODE – Zaterdag 24 maart werden weer boompjes aangeplant voor het geboortebos in Elversele en Tielrode. In beide gemeenten vlakbij de werken van de nieuwe ringdijk

“Ieder jaar opnieuw geven we vanuit het gemeentebestuur aan de ouders met kinderen de gelegenheid om een geboorteboom aan te planten en dit in alle deelgemeenten”, aldus Hugo Maes (CD&V), schepen van Natuur & Groen. “We kozen in Elversele bewust voor de leeftijd van 3 jaar, omdat ze op zo’n leeftijd dit gebeuren meedragen. Zo kun nen ze op gepaste tijden komen kijken naar hun boom.

“Ieder jaar opnieuw kunnen we in Elversele rekenen op de medewerking van de Gezinsbond en de KWB Elversele, die pas hun 50ste verjaardag gevierd hebben. Zij zetten mee hun schouders onder dit gebeuren. In Tielrode gebeurd de boomplanting in samenwerking met milieuwerkgroep Ons Streven en de Gezinsbond.”

Onder een zalig lentezonnetje zijn er ’s namiddags 14 geboortebomen aangeplant in Tielrode voor kinderen die vorig jaar geboren zijn.

Door de MiNa-raad werd een subsidieproject ingediend ter bescherming van het oranjetipje en de huiszwaluw.

“Dankzij subsidies van het provinciebestuur en met medewerking van Regionaal Landschap Schelde en Durme en de werkgroep Dagvlinders Durme- en Scheldegebied werden maatregelen uitgewerkt om de aanwezigheid van zowel het oranjetipje als de huiszwaluw te behouden en indien mogelijk te versterken”, stelt Maes.

De Vlaamse Waterweg stelde gratis kaders ter beschikking voor de infoborden van het oranjetipje.

Het oranjetipje
“Het oranjetipje is één van de eerste vlinders in het voorjaar. Het is een vlinder die zijn naam dankt aan zijn fel oranje vleugeltoppen. Er werden twee gebieden uitgekozen waar het oranjetipje kan voorkomen: Het Groot-Broek in Elversele en het Meulenbroek in Temse
In beide gebieden werd een aangepast maaibeheer toegepast en werd een infobord geplaatst om de mensen te informeren.”

Huiszwaluwen
Zwaluwen zijn beschermde vogels en zijn erg honkvast. De verdwijning van hun nestlocatie, en dat gebeurt helaas steeds vaker door renovaties, ontreddert deze dieren.

“Om hen de kans te geven toch nog in de buurt te blijven wonen en broeden, werd een alternatief voorzien met de bedoeling de populatie huiszwaluwen minstens te behouden maar liefst nog op te krikken”, vertelt de schepen. “Deze zwaluwtil, die geplaatst werd vlakbij het voetbalveld van KWB Elversele, in het Groot Broek, werd gemaakt door onze milieudienst en geplaatst dankzij onze technische dienst, groendienst en milieudienst. Het werd een creatie waar onze mensen terecht fier op mogen zijn”.

Meer foto’s, Elversele, klik hier
Meer foto’s, Tielrode, klik hier

In Elversele werden weer boompjes geplant voor de driejarigen

 

Ook in Tielrode werden boompjes geplant