Senioren genieten van voorleesmomenten door vrijwilligers: “Soms is het gieren van het lachen, soms emotioneel”

SINT-NIKLAAS / BEVEREN-WAAS / TEMSE / LOKEREN – Alle bewoners van woonzorgcentra in het Waasland moeten kunnen genieten van voorleesmomenten, ook dementerenden. Dat vindt alvast BiblioWaas, het samenwerkingsverband van bibliotheken. In Huize Vincent in Tielrode gebeurt dat voorlezen zelfs met een doventolk.

Er bestond al langer een voorleeswerking in woonzorgcentra in Sint-Niklaas, Beveren en Lokeren. De opgedane kennis daar werd gebundeld in een draaiboek dat onder meer in Temse al in gebruik is. Daar wordt intussen voorgelezen in De Reiger in Temse, Het Blauwhof in Steendorp en Huize Vincent in Tielrode.

De voorlezers werden in de bloemetjes gezet

Met materiaal van de bibliotheek lezen de acht vrijwilligers er ook voor aan dementerenden en zelfs aan doven. Huize Vincent heeft immers een eigen speciale afdeling voor hen. De voorleesvrijwilligers krijgen daarvoor uiteraard hulp van een doventolk.

Gezichten spreken boekdelen

De gezichten van de bewoners van het woonzorgcentrum spreken boekdelen: tijdens het voorlezen is meteen duidelijk dat de senioren dat heel hard op prijs stellen. De vrijwilligers amuseren zich al even goed. “Alles kan tijdens zo’n voorleesmoment”, klinkt het.

“Sommigen genieten stilletjes, anderen kunnen niet wachten om te reageren en nog anderen doen een dutje, want dat kan ook.”

Vrouw met dementie

“Soms gieren de bewoners van het lachen, soms wordt iemand emotioneel”, vertellen de voorleesvrijwilligers, die overtuigd zijn van het belang van hun activiteit. “Als je na weken kunt doordringen tot een lieve mevrouw met dementie, als je de stuursheid op haar gezicht ziet plaatsmaken voor een fantastische glimlach, dan weet je dat je op de goede weg bent.”

Het project bewijst dat veel ouderen ervan genieten, ook zij die geen volledig verhaal meer kunnen volgen.

Schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) zette de voorleesvrijwilligers in de bloemetjes.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *