Jongeren maken kennis met de uitdagingen van ruimtelijke ordening in Temse.

TIELRODE/SINT-NIKLAAS – Zowat  85 jongeren van de Berkenboomhumaniora uit Sint-Niklaas hebben in Tielrode deelgenomen aan een educatief project rond ruimtelijke ordening en verkaveling. Op uitnodiging van de school brachten de gemeente met schepen Eddie Van der Vieren, het burgerinitiatief Roomacker, en buurtontwikkelaar Matexi informatie rond de verschillende aspecten van ruimtelijke ordening.

Gezamenlijk initiatief

Er waren ook ronde tafelgesprekken waar men in discussie kon gaan

De Berkenboomhumaniora uit Sint-Niklaas organiseerde vandaag een educatieve dag om haar leerlingen bewust te maken van de uitdagingen voor een weloverwogen ruimtelijke ordening. Daartoe nodigde ze verschillende partijen uit om hun inzichten uiteen te zetten voor een publiek van 85 jongeren: de gemeente, met schepen Van der Vieren als woordvoerder, het burgerinitiatief Roomacker, en buurtontwikkelaar Matexi. Die gingen elk graag in op de uitnodiging. “Als gemeente juichen we dit initiatief toe: ruimtelijke ordening, infrastructuur, en woongelegenheid zijn complexe materies die al onze aandacht verdienen,” zegt schepen Van der Vieren. “Het feit dat we hier vandaag met verschillende partijen rond de tafel zaten, kan de burgerzin en de kritische geest van de jongeren alleen maar aanscherpen.”

Een hele dag ondergedompeld

De jongeren kregen een goed gevuld programma voorgeschoteld: tijdens een plenaire sessie stelden de verschillende sprekers hun organisatie voor. Vervolgens kregen de leerlingen de gelegenheid om in ronde-tafel gesprekken vragen te stellen en in debat te gaan. Een lange begeleide wandeling door de gemeente Tielrode -van centrum tot Provinciaal Domein Roomacker en terug- vervolledigde de dag, om de jeugd een concreet voorbeeld te geven van hoe woon- en werkgebied, natuurgebied, en infrastructuur in elkaar overvloeien. Doorheen de hele dag werkten de leerlingen aan een aantal opdrachten voor de vakken Nederlands, Biologie, Economie en Aardrijkskunde.

Inzicht in beleid

De wandeling vormde een uitgelezen achtergrond om de jongeren te laten ervaren hoe verschillende gebieden in elkaar overvloeien en met elkaar interageren. De leerlingen waren verbaasd over hoeveel er komt kijken bij ruimtelijke ordening. Ze hebben verschillende meningen gehoord, en konden voor alle meningen begrip opbrengen. Over één ding waren ze het eens: als ze later zelf óók nog een plek willen vinden om goed te wonen in eigen streek, dan is lintbebouwing alvast geen goed idee.

“Een weldoordacht ruimtelijk beleid houdt rekening met alle factoren,” zegt schepen Eddie Van der Vieren, “het behoud van voldoende open ruimte moet worden afgestemd op de nood aan woongelegenheid voor allen, en dit zoveel mogelijk in overeenstemming met de huidige inzichten van Ruimte Vlaanderen” “Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat we er met de drie partijen gezamenlijk in geslaagd zijn om de jongeren te sensibiliseren rond de gelaagdheid van deze materie, en het belang van een weloverwogen beleid,” voegt hij er nog aan toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *