OCMW-raadslid trekt aan alarmbel: “Eén op de zes kinderen in onze gemeente is arm maar de meerderheid doet niets”

TEMSE – Volgens de nieuwe kansarmoede-index van Kind en Gezin is de kinderarmoede in Temse de voorbije jaren spectaculair gestegen. “Dat legt een hypotheek op de toekomst van onze gemeente”, zegt OCMW-raadslid Heidi Bauer (Open VLD).

De kansarmoede-index berekent het aantal geboorten in gezinnen die leven in kansarmoede. Tien jaar geleden kon het OCMW van Temse nog uitpakken met die cijfers: toen scoorde de gemeente met 7 procent beter dan het Vlaams gemiddelde.

De jongste jaren ging het de verkeerde kant op. “Het Vlaams gemiddelde evolueerde van 10,5 procent in 2012 tot 12,8 procent eind 2016”, zegt OCMW-raadslid Heidi Bauer van oppositiepartij Open VLD. “Maar in Temse was er een stijging van 10 procent in 2012 tot 16,1 procent eind 2016. Dat is véél slechter dan het Vlaams gemiddelde.”

Ontsporing

Het betekent dat één op zes kinderen in Temse vandaag in armoede leeft, terwijl het jaarlijkse gemiddelde inkomen van de Temsenaar met 33.378 euro nauwelijks verschilt van het Vlaamse gemiddelde.

Volgens Heidi Bauer reageert het OCMW niet op de ontsporing. “In oktober vroeg ik om te garanderen dat elk kind in een gezin met kansarmoede zou beschikken over aangepaste winterkledij. Begin dit jaar pleitte ik om dat dringend en resultaatgericht aan te pakken. Maar het terugdringen van de kinderarmoede is geen prioriteit in het beleidsplan van CD&V en NV-A, zo luidde het antwoord dat ik kreeg.”

“Geen actie ondernemen, betekent dat we niet alleen de getroffen kinderen raken, maar ook de toekomst van Temse hypothekeren”, zegt het raadslid nog. “Het wordt hoog tijd om met de verantwoordelijken van het OCMW, de Jeugddienst, de scholengemeenschappen en andere betrokkenen een gecoördineerd plan van aanpak op te stellen.”

Aanvullende voedselpakketten

“Het toekennen van eersteleeftijdsmelk voor arme gezinnen zou op simpele vraag een automatisme moeten zijn. Maar ook een energietoelage tijdens de winter, aanvullende voedselpakketten, een tussenkomst in de schoolfactuur, een derdebetalersregeling bij medische kosten of huiswerkondersteuning moet allemaal mogelijk zijn”, vindt Bauer.

Het OCMW-raadslid pleit verder nog voor extra maatschappelijk werkers op de sociale dienst van het OCMW. “Die kunnen zich dan specifiek bezighouden met het probleem van kinderarmoede.”

OCMW-voorzitter Werner Maerevoet (N-VA) liet na lang aandringen weten dat hij niet wenst te reageren.

Bron: HN/GVA- Guy Van Vliet

Een gedachte over “OCMW-raadslid trekt aan alarmbel: “Eén op de zes kinderen in onze gemeente is arm maar de meerderheid doet niets””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *