Na 27 jaar wil Tyron (61) op welverdiend pensioen, maar zijn buurtwinkel is na een jaar nog steeds niet verkocht: “Wij zijn een uitstervend ras”

TEMSE – In januari 2022 besloten Tyron en Greta, de eigenaars van Voeding Eigenlo in Temse, dat het tijd was om met pensioen te gaan en hun zaak te koop aan te bieden. Een jaar later is er nog steeds geen overnemer gevonden.

“Ondertussen werken we al met de derde makelaar samen. Er hebben zich al kandidaten aangeboden, maar de meesten kregen de financiën niet rond”, vertelt uitbater Tyron Van Damme (61).

Tyron nam de zaak in 1995 over van de vorige uitbater.

“Ik was toen aan de slag als arbeider op een scheepswerf in Steendorp. Toen ik op een dag aan de deur een bordje te koop zag hangen, deed ik mijn stoute schoenen aan. Ik stapte de zaak binnen en waagde de sprong”, blikt Tyron terug. “Het was een gok, ik wist zelfs toen niet of ik aan de nodige centen zou geraken. Kort voor de overname verloor ik mijn moeder op 50-jarige leeftijd in een verkeersongeval. Ik vond dat ik dit voor haar moest doen. Tot dan had ik nooit een gedurfde keuze gemaakt. Ik was het mijn moeder verschuldigd. In het begin lachte de omgeving met mij. Een man die een kruidenierszaak overneemt? Ik geef het maximum een jaar, kreeg ik te horen. Maar kijk, 27 jaar later sta ik hier nog.”

Tyron runt Voeding Eigenlo samen met zijn vrouw Greta. Zij is meer actief achter de schermen en zorgt onder meer voor de verse fricandon en broodpudding. De zaak is een klassiek voorbeeld van een echte buurtwinkel. Klanten kunnen er terecht voor bijna alles wat in een supermarkt te vinden maar in kleinere hoeveelheden. Een leuke babbel met de uitbater krijg je er gratis bij.

“Af en toe eens kunnen zeveren met de klanten houdt mij op de been. We zijn jammer genoeg een uitstervend ras”, zegt Tyron. “Dertig jaar geleden waren er hier in de straat op een afstand van een kilometer zeker vijf winkels. Wij zijn de laatste die overblijven. De winkel heeft altijd goed gedraaid. In het eerste jaar hebben we zelfs het omzetcijfer verdubbeld. Tot op vandaag stijgen de cijfers nog steeds. Onze klanten kennen onze troeven. De fricandon van mijn vrouw bijvoorbeeld wordt nog ambachtelijk gemaakt en is tot ver buiten Temse gekend. Ze vliegen de deur uit.”

Abonnement bij de dokter

Na 27 jaar hard labeur wilden Tyron en zijn vrouw Greta eigenlijk de fakkel doorgeven. De uitbating van de zaak begint fysiek zijn tol te eisen.

“Elke week sta ik om 5 uur op en ik sluit pas om 18.30 uur de deuren, want ik wil de werkende mensen die om 18 uur hun werkdag beëindigen nog de kans geven om hun inkopen te doen. Dat doe ik al 27 jaar lang. Er beginnen hier en daar kwaaltjes op te steken, ik heb al een vast abonnement bij de dokter.”

Droom

Vorig jaar in januari besloten ze om de zaak en de achterliggende woonst te koop aan te bieden. Vandaag zijn we een jaar later en er heeft zich helaas nog geen koper aangeboden.

“We zijn ondertussen al aan de derde makelaar toe. Allemaal beloven ze een snelle verkoop, maar tot hiertoe hebben ze dat nog niet kunnen waarmaken”, vertelt Tyron. “We kregen het voorbije jaar wel al een paar geïnteresseerden over de vloer, maar telkens als het financiële luik aan bod kwam, liep het spaak. Mijn droom is dat er zich iemand met genoeg financiële middelen aanbiedt die de zaak grondig moderniseert. Ik zou hier dan graag zelf nog aan de slag blijven als flexi-jobber. Mijn klanten zou ik te hard missen.” (Bron+foto: HN/Pieter Van Hecke)

Tyron is nog altijd op zoek naar een overnemer voor zijn buurtwinkel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *