Festivel wil ook dit jaar het warmste festival van Vlaanderen zijn met ondermeer namiddag voor mensen met een beperking.

Vijfdaags festival brengt alweer voor elk wat wils

TEMSE-VELLE – In april is Temse-Velle weer ‘the place to be‘. Van 12 tot 16 april kan men er alweer feesten a volonté met het vijfdaagse festival ‘Festivel’ in een grote feestent aan de brug over de E17. De organisatie wil zich ontpoppen tot het warmste festival van Vlaanderen met voor elk wat wils. Zo organiseert men ondermeer weer een feestnamiddag voor mensen met een mentale en fysieke beperking.

Donderdag werd het programma van Festivel 2023 voorgesteld door presentator Ruben Van Gucht in aanwezigheid van zowat 200 genodigden in Hotel Van der Valk in Beveren.

Hartverwarmend

Aan de succesformule van Festivel wordt niet veel gesleuteld”, aldus organisator Philippe Van Robaeys. “We brengen voor ieder wat wils. Zowel voor de jeugd, gezinnen, de allerkleinsten en mensen met een beperking.”

Festivel gaat dit jaar voor de vierde keer door van 12 tot 16 april.

Op 12 april start Festivel met FestiComedy waarbij Jacques Vermeire een show brengt. Na het succes van de eerste editie vorig jaar is er op donderdagmiddag 13 april opnieuw FestiSpecials. Mensen met een beperking mogen gratis binnen en consumpties zijn aan halve prijs.

Peter Van De Veire & sidekicks

“Het was hartverwarmend om al die mensen te zien genieten”, zegt Philippe. Ook bij vzw ’t Clubke koesteren ze mooie herinneringen. “Sommige van onze gasten dragen nog altijd hun polsbandje van vorige keer. Het is voor een hen een hoogdag in het jaar”, vertelt Katty De Bruyn aan.

Dj Ruben van Down the Road mag FestiSpecials opwarmen waarna Sam Gooris het publiek helemaal mag inpakken.

“Vorig jaar is Sam Gooris na zijn optreden nog anderhalf uur blijven plakken om handtekeningen, foto’s en knuffels uit te delen”, blikt Philippe terug. “Donderdagavond is er opnieuw een FestiQuiz. Quizmaster Peter Van de Veire zal tal van BV’s meebrengen als sidekick om de vragen te helpen stellen.

Tijdens deze editie zijn vrijdag en zaterdag de eigenlijke festivaldagen.

“Vorig jaar hadden we een metalavond maar die doelgroep is toch iets te klein”, vervolgt Philippe. “We trekken nu meer de alternatieve kaart van StuBru en Willy. Naast de huis-dj’s van StuBru als Eppo Janssen en Dirk Stoops is er ook hoofdact Discobaar A Moeder.”

De tweede festivaldag staat in het teken van dance met Regi als hoofdgast. Als afsluiter is er zondag 16 april nog FestiKids met Julie Vermeire, de Ketnetband en Maya. Buiten zal er een hindernissenbaan van 80 meter lang opgesteld staan.

“Die hindernissenbaan wordt deze keer op een aparte lokatie opgesteld omdat er vorig jaar regelmatig een file van kids te wachten stond.”

Goede doelen

“We verwachten dit jaar zowat 10.000 bezoekers”, klinkt het “Dit dankzij een fantastisch organisatieteam van dertien leden. Zonder hen en een heleboel enthousiaste vrijwilligers staan we nergens.”

Het festival gaat op de eerste dag van start met een comedy special van Jacques Vermeire. De namiddag van dag twee wordt gewijd aan mensen met een mentale en fysieke beperking.

“Er zijn maar weinig events die iets doen voor mensen met een beperking”, vertelt Van Robaeys. “Wij doen dat wel. Wij willen er zijn voor iedereen. Vorig jaar deden we dit voor de eerste keer en het is het warmste moment van het festival. Het geeft enorm veel voldoening om die mensen te zien genieten. Het is het dankbaarste publiek. De toegang is die dag ook gratis met eten en drinken aan halve prijs.”

Net zoals vorig jaar krijgt het publiek opnieuw een optreden van Sam Gooris voorgeschoteld.

“Vorig jaar heeft hij dat fantastisch gedaan. Hij maakte na het optreden zeker nog anderhalf uur tijd vrij om met iedereen een babbeltje te slaan. Hij werd zeker 500 keer geknuffeld”, stelt Van Robaeys.

Bij de voorstelling van het programma van dit jaar werden zes goede doelen beloond met een cheque van 1.500 euro, een deel van de opbrengst van vorig jaar. Dit voor vzw Clubke, vzw Bijs, Temse Schenkt, autivoetbalclub U-Nited, het psychosociaal oncologisch welzijnscentrum Touch of Rose (opgericht door de zus van Marie-Rose Morel uit Bornem)en Huis 8 (een initiatief van jeugdpsychiater Ilse Van Loy, de vrouw van Peter Van de Veire).

Ook Temse Schenkt vzw mocht een cheque in ontvangst nemen. “We zijn hiermee echt in de wolken want alle beetjes helpen om de minderbedeelden in Temse handje toe te steken en de brooddozen gevuld te houden”, vertelt Martine Leblon van de vzw.

Superorganisatie

Festivel zou ook niet kunnen bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Zo wordt beroep gedaan op een aantal verenigingen uit Temse en de omgeving om diverse taken uit te voeren tijdens de vijfdaagse.

Eén van die verenigingen vorig jaar, die ook nu weer hun beste beentje zullen voorzetten, is carnavalsvereniging The Sharky’s uit Tielrode.

“We hebben daar vorig jaar de volle vijf dagen met een deel van onze groep gewerkt en steeds de vaste tap gedaan”, vertelt voorzitter Eddy Vermeulen. “Zo kunnen wij wat extra geld in het laatje brengen voor onze vereniging. De mensen van de organisatie zijn zeer correct en zeer vriendelijk, het is een superorganisatie op alle vlakken. Net zoals vorig jaar zullen we ook nu weer vijf volle dagen aanwezig met een grote afvaardiging.”

Ook duurzaamheid is belangrijk tijdens Festivel omdat we geloven dat een geweldig festival niet ten koste mag gaan van onze planeet.

“Wij willen ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en daarom zetten we ons in om zo veel mogelijk duurzame initiatieven te implementeren”, stelt de organisatie. “Dit kan gaan van het gebruik van duurzame materialen tot het aanbieden van vegetarische en veganistische gerechten en het verminderen van afval. Wij willen een verantwoordelijke impact maken en zorgen dat iedereen zich goed voelt bij ons festival. Festivel is hét startpunt van het festivalseizoen in Vlaanderen en we willen laten zien dat een geweldig festival ook duurzaam kan zijn.”

Tickets voor Festivel kan met bestellen via deze link

De verantwoordelijken van de zes goede doelen kregen een symbolische cheque van 1500 euro
een deel van de opbrengst van Festivel 2022
Hoofd van de organisatie Philippe Van Robaeys (links) samen met presentator Ruben Van Gucht bij de voorstelling van het kernteam van Festivel

Een gedachte over “Festivel wil ook dit jaar het warmste festival van Vlaanderen zijn met ondermeer namiddag voor mensen met een beperking.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *