Poëzieweek: gedicht ‘Vriendschap’ van 11-jarige Emma siert de gevel van de Bib

TEMSE – Jouw gedicht op de gevel van de Bib ? Met die slogan organiseerde de Bibliotheek van Temse een gedichtenwedstrijd voor kinderen naar aanleiding van de Poëzieweek. Het gedicht ‘Vriendschap’ van de 11-jarige Emma Decheiver uit Steendorp kwam als winnaar uit de bus en is sinds kort te zien op de voorgevel van de Bib.

Elk jaar vindt in de laatste week van januari in heel Vlaanderen en Nederland de Poëzieweek plaats. Tijdens deze periode zetten bibliotheken, scholen en boekhandels poëzie in de kijker. Het thema van deze editie is vriendschap. Dat inspireerde de Bibliotheek van Temse om op een originele manier een ode te brengen aan die vriendschap.

Ideale beeld

“Voor de kerstvakantie deden we een oproep aan kinderen uit Temse om een kort gedicht te schrijven over vriendschap”, vertelt schepen Lieve Truyman. “Iedereen die meedeed, maakte kans om zijn of haar gedicht tijdens de Poëzieweek aan de voorgevel van de Bib te zien hangen. De Bib kreeg uiteindelijk meer dan 60 inzendingen en daar zaten heel wat mooie, grappige of originele gedichten bij.”

Uiteindelijk viel de keuze op het gedicht van de 11-jarige Emma Decheiver. “Het gedicht van Emma viel op door zijn eenvoud en positieve boodschap, er zit meer dan één laag in het gedicht”, verduidelijkt Jeroen De Lathouwer, bibliothecaris. “De lezer wordt in de eerste regel rechtstreeks aangesproken. Het ideale beeld dus voor een plaats waar heel wat voorbijgangers passeren.”

Poëzie in de Bib

Een ruime selectie van de andere inzendingen krijgen tijdens de Poëzieweek een plaatsje in de Bibliotheek. Daarnaast zet de Bib nog de hele week haar poëziecollectie in de kijker.
Op woensdag 1 februari kunnen kinderen van 5 tot 8 jaar om 14 u. een speurtocht in de Bib afleggen waarbij ze op zoek gaan naar vrolijke versjes.

Ook de komende jaren is er ruimte voor poëzie in Temse. In 2024 willen de Bib en de Cultuurdienst samen een parcours organiseren waarbij deelnemers op bijzondere locaties kunnen genieten van live poëzie. In 2025 volgt een nieuwe editie van de poëziewedstrijd ‘Dichter bij de Dijk’.

Emma met bibliothecaris Jeroen De Lathouwer en schepen Lieve Truyman

Een gedachte over “Poëzieweek: gedicht ‘Vriendschap’ van 11-jarige Emma siert de gevel van de Bib”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *