Eerste Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) op Freinetschool De Kolibrie

TEMSE/TIELRODE – In Tielrode kunnen leerlingen van Freinetschool De Kolibrie sinds 8 januari voor het eerst naar de buitenschoolse opvang op de school zelf. In 2023 startte Lokaal Bestuur Temse, samen met de scholen en Ferm Kinderopvang, een traject om de buitenschoolse opvang tijdens weekdagen op school te organiseren.

Waarom organiseren we opvang op school?

Via de opvang op school integreren we buitenschoolse opvang en andere activiteiten tot een rijker aanbod voor schoolgaande kinderen. Zo geven we kinderen speelmogelijkheden, kansen om zich verder te ontwikkelen maar ook keuzevrijheid en recht op rust. Een toegankelijk aanbod geeft ouders ook de
kans om hun work-life balans in evenwicht te houden.

Buitenschoolse opvang in Freinetschool De Kolibrie

Het startschot werd gegeven door Freinetschool De Kolibrie in Tielrode.

“In nauw overleg met de school zijn we tot een goede en haalbare samenwerking gekomen, rekening houdend met de visie en dagelijkse realiteit van de school”, vertelt schepen voor kinderopvang Tineke Van Britsom. “De beslissing om de opvang te laten gebeuren op de school zelf kadert in het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten). “Dit decreet wil meer externe partners betrekken, zoals sportclubs en muziekscholen. De gemeente ging dit niet zelf in handen nemen, maar ging op zoek naar een externe partner. Zij kozen uiteindelijk voor Ferm kinderopvang.

De Kolibrie

“Een vzw die al meer dan 45 jaar opvang voorziet aan kinderen van 0 tot 12 jaar in heel Vlaanderen. Jaarlijks bieden zij opvang voor zo’n 55.000 kinderen”, zegt de schepen.

“De nauwe samenwerking tussen de school en de buitenschoolse opvang draagt bij tot een echte win-winsituatie”, klinkt het bij Sven Debruyn, directeur van Freinetschool De Kolibrie, “De visie van de levendige, ontdekkende school die Freinetschool De Kolibrie kenmerkt, wordt ook door de buitenschoolse opvang gerespecteerd. De opvang voelt nu nog vertrouwder aan voor onze kinderen. We kijken er naar uit om ook in de toekomst samen nieuwe initiatieven uit te werken.”

Lokaal Bestuur Temse voorziet in dit traject voor elke school een éénmalige infrastructuursubsidie.

Freinetschool De Kolibrie kocht met deze subsidie duurzaam spelmateriaal. Zo krijgen de kinderen meer speelmogelijkheden, afgestemd op de verschillende leeftijden.

“Dankzij deze materialen kunnen de kinderen nog meer op ontdekking gaan. Zo versterken we de buitenschoolse opvang en zorgen we voor extra
experimenteermogelijkheden tijdens de schooluren”, zegt Sven Debruyn.

vlnr.: Kinderbegeleider Sarah De Rechter, directeur De Kolibrie Sven Debruyn, Jeroen Baeten van Ferm kinderopvang, kinderbegeleider Saadia Hajjab, projectcoördinator BOA Angelique Bombeke-De Meyer en schepen Tineke Van Britsom (N-VA)
(foto: © Beniti Meeuws)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *