Driekoningen trokken door de straten van Tielrode en Steendorp

TIELRODE/STEENDORP – Zaterdag werd in Tielrode een mooie traditie nieuw leven ingeblazen. De lokale aftakking van de vzw Mariama For Gambia ging in het centrum van de gemeente deur aan deur om de eigen werking te spijzen. De vereniging zet zich in voor schoolkinderen in Gambia. Zondag trokken de plaatselijke Driekoningen in Steendorp door de straten.

“Met onze vereniging ondersteunen we educatieve projecten in Gambia voor schoolkinderen die leven in kansarmoede”, klinkt het. “In vele delen van Gambia hebben kinderen weinig tot geen toegang tot kwaliteitsvol onderwijs. Het gebrek aan financiële middelen en basisvoorzieningen vormen een belangrijke hindernis.”

‘Van heinde en verre’

Plaatselijk verantwoordelijke in Tielrode van de vzw Conny De Cleen (l) en voorzitter
van de overkoepelende vzw Miet Jorissen (r)

“We zijn een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor een schooltje in Gambia”, vertelt Miet Jorissen, voorzitter van de overkoepelende vzw. “Dankzij ons kunnen dertig schoolkinderen naar school gaan, iets wat anders niet mogelijk zou geweest zijn.”

Van heinde en verre waren vrijwilligers naar Tielrode afgezakt om door de straten te trekken. Zo waren er onder meer vrijwilligers uit Limburg, Ieper, Hamme, Waasmunster en Dendermonde. Er was zelfs een ‘koning’ uit Gambia op de afspraak.

De rondgang begon ’s ochtends bij burgemeester Hugo Maes.

“Het is een fantastisch initiatief om de Driekoningen in Tielrode opnieuw door de straten te laten trekken”, stelde de burgervader.

“Het was een bijzonder leuke dag”, glunderde plaatselijk verantwoordelijke Conny De Cleen. “En de mensen van Tielrode, die kunnen er wat van. We konden maar liefst 700 Euro rondhalen. Een bedrag dat integraal ten goede komt aan onze studenten in Gambia.”

Meer foto’s rondgang Tielrode, klik hier

Bij het begin van de rondgang in Tielrode werden de vrijwilligers verwelkomd door burgemeester Hugo Maes

Zondagmiddag stonden in Steendorp de plaatselijke koningen klaar om op de baan te gaan om de bewoners op te vrolijken met hun liedjes zoals “A la berdina postiljon”, “Er kwamen drie koningen”, “op deze nievejaar” …

Goede doelen

In feite waren de ‘3’ koningen met vijf: Guido Poschet en Tony Peirsman, voortrekkers van het gebeuren, geflankeerd door Ilse Vaerendonck ‘De Nachtegaal van het Waasland’ en door Bert en Raf Peirsman.


Om 14 uur vertrokken ze naar ‘den beneden’ waar ze meteen in Ter Dycke uitbundig verwelkomd werden door alle feestvierders daar. De tocht ging verder door de Lepelstraat en de Warandestraat, langs de kerststal op het dorpsplein en dan richting Hospitaalstraat en Hemelrijk.

Rond 19 uur waren ze te gast bij René Wittock waar men van lekkere pannenkoeken en versnaperingen kon genieten.

“De tocht ging door tot na de klok van tien, waarna de opgehaalde centen geteld werden bij een afsluitend drankje”, vertelt Tony Peirsman. “De opbrengst bedroeg 391,50 euro, wat deels ten goede komt aan de kerststal en deels aan andere goede doelen geschonken wordt.”

De koningen danken iedereen voor de gulle giften en beloven volgend jaar tijdens het weekend van 4 en 5 januari 2025 in Steendorp weer op pad te gaan.
(C) foto’s Steendorp: Julien Heerwegh)

Zondag 7 januari trokken de Koningen deur aan deur in Steendorp centrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *