Dubbele jubileumviering van Orde van de Baksteen met veel volk, een nieuw lied en oprichting nieuwe orde

STEENDORP – Na twee jaar uitstel kon het carnavalscomité Orde van de Baksteen in Steendorp zaterdag 10 juni eindelijk zijn 4×11 jaar jubileum vieren met een parade in de centrumstraten. Het was meteen dubbel feest want Reus Keizer Karel I bestaat ondertussen 11 jaar.

In 2020 was het comité begonnen met de voorbereidingen van de 4×11 jubileumviering, die in 2021 zou doorgaan, maar toen was er het coronavirus en moest de viering uitgesteld worden.

2023 werd dan het jaar van de heropstanding. Met eindelijk de 44ste carnavalsviering in Steendorp.

Georganiseerde carnavalsviering

De Orde van de Baksteen bestaat 44 jaar en alle veelvouden van 11 zijn in carnavalsmiddens reden tot vieren. Het is bovendien precies 11 jaar geleden dat reus Keizer Karel het levenslicht zag. Hij werd in 2011 gemaakt naar aanleiding van het overlijden van Kalman Horvath, een boegbeeld van het Steendorps carnaval.

“De Steendorpse carnavalsviering gaat veel verder terug in de geschiedenis”, vertelt voorzitter Marc Ost. ” Maar het is pas in 1977 dat de Orde boven de doopvont gehouden werd. Er was dus pas sprake van een georganiseerde carnavalsviering in het seizoen 1977-1978.”

En dan was er ook Keizer Karel I.

“Toen Kalman Horvath in augustus 2021 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde was het moment gekomen om een waardig eerbetoon aan deze fantastische man te brengen. En wat was passender dan een reus te creëren. Op 3 september 2011 werd Reus Keizer Karel I gedoopt. Hij werd dus vorig jaar 11 jaar.”

Het dubbel jubileum werd na twee jaar uitstel gevierd met een feestzitting in de Mosterdpot en een jubileumparade met Keizer Karel voorop in de stoet.

Orde van de Klos en de Kloter

“Deze dag staat eigenlijk ook in het teken van die vele vrijwilligers die door de jaren heen op één of andere manier bijgedragen hebben tot het succes van Steendorp carnaval”, vertelde de voorzitter tijdens de feestzitting “Daarom is het idee ontstaan om die mensen op één of andere manier te vereermerken.”

“Daarom hebben we in het kader hiervan de Orde van de Klos en Kloter opgericht. Het was niet evident om hiervoor een objectief oordeel te vellen. Daarom stelden we een aantal criteria in. Naast de comitéleden worden ook de groepen hierbij betrokken. Zo mogen groepen die 11 jaar meeliepen in de stoet toetreden tot de Orden van de Klos en de Kloter.”

Op het einde van de feestzitting werd ook nog een nieuw lied van de Orde van de Baksteen voorgesteld. Het nummer ‘Leve leve ons Steendorp’ werd ingezongen door Gunther Heirweg, zelf lid van Nabuko Donosor en de voorbije jaren zanger van themaliedjes voor heel wat carnavalsverenigingen in de regio.

Het nummer met tekst van Marc Ost op de melodie van Procol Harum’s ‘A Wither Shade Of Pale wordt steevast een afsluiter van de komende carnavalsvieringen in Steendorp.

Verschillende carnavalsverenigingen uit Steendorp en omgeving trotseerden ’s namiddags het hete lenteweer om – zonder praalwagens – mee te stappen in de jubileumparade.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *