Zesde openluchtbierfestival van de Objectieve Kaaischuimers met nieuw bier Gaspard: “We wilden iets extra doen voor onze 25ste verjaardag”

TEMSE – Komende zaterdag 10 juni vindt het zesde bierfestival van De Objectieve Kaaischuimers plaats in Temse-Velle. De organisatie bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een nieuw bier Gaspard. “We vonden dat we iets extra’s moesten doen voor ons jubileum”, zegt voorzitter Soames Maes.

“De nadruk tijdens ons bierfestival ligt niet op het drinken, maar op het proeven”
Voorzitter Soames Maes

Voor de vijfde editie in 2022 vond het festival eenmalig plaats in september. Daar zat corona voor iets tussen.

Het Bierfestival presenteert 15 brouwers en 50 bieren

“Dit jaar vindt het weer plaats op onze vaste dag op 10 juni. September is te onvoorspelbaar qua weer”, stelt Frank Van Steenberghe “Dat was vorig jaar te merken. Door het slechte weer hadden we maar 400 bezoekers, terwijl we mikken op minstens 1.000”.

Beperkte oplage

Dit jaar komen de Objectieve Kaaischuimers met een primeur. Ze presenteren een nieuw bier Gaspard. Dat wordt eenmalig voor het bierfestival gebrouwen door brouwerij Brixius uit Kruibeke.

“We bestaan 25 jaar, dus we wilden iets extra’s doen”, stelt voorzitter Soames Maes. “Vandaar een nieuw bier. Eenmalig, tenzij het ongelooflijk aanslaat, dan doen we misschien verder. Maar voorlopig blijft het bij een beperkte oplage van 250 liter.”

Gaspard is een heldere Pale Ale met een alcoholpercentage van 7,2 % met een lichte amberkleur en met een aangename bittere toets die een absolute meerwaarde geeft aan het bier.”

Bezoekers van het festival kunnen zich tegoed doen aan vijftig bieren van vijftien verschillende brouwers.

Promotie van de biercultuur

“We willen het bierproeven promoten en lokale brouwers een forum geven”, zegt de voorzitter.

Bezoekers wordt aangeraden om voor het proefpakket te gaan.

“Je kan dan voor 12 euro 6 bieren naar keuze proeven en voor een waarborg van 3 euro krijg je er een degustatieglaasje bij.”

Het bierfestival kadert in de doelstellingen van De Objectieve Kaaischuimers en Zythos.

Enerzijds promoot het de biercultuur in haar essentie. De mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met 10 à 15 brouwers, die elk drie van hun beste bieren presenteren.

Bieren uit het Waasland

“Bier proeven, appreciëren en vergelijken, om erna erover te kunnen discussiëren”, klinkt het. “De klemtoon ligt niet op drinken, wel op proeven. De bierliefhebbers zullen er ongetwijfeld van genieten. Anderzijds promoot het de brouwers die aanwezig zijn, en die hun bier met liefde brouwen.”

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland, waarbij verschillende bieren reeds in de prijzen vielen op bijvoorbeeld de Brussels Beer Challenge.”

Het festival heeft ook aandacht voor foodpairing, een methode om te bepalen welke voedingsmiddelen goed bij elkaar passen vanuit het oogpunt van smaak. Zo zijn er wafels op basis van Chimay bier, een verrassingsgerecht met Afrikaanse toets,… Ook hamburgers, hotdogs en speciaal gedroogde worsten ontbreken uiteraard niet.

Voor meer informatie over het grootste bierfestival van het Waasland kan je terecht op www.kaaischuimers.be.

De Objectieve Kaaischuimers presenteren het nieuwe bier Gaspard tijdens het Bierfestival

Klik hieronder door voor meer info over de biervereniging De Objectieve Kaaischuimers

DE OBJECTIEVE KAAISCHUIMERS

De Objectieve Kaaischuimers van Temse gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord. Zij sloten aan bij De Objectieve Bierproevers (OBP), de centrale schakel tussen diverse lokale bierverenigingen.

Toen die vereniging in 2002 ontbonden werd, traden zij toe tot het nieuwe opgerichte Zythos, de nationale vereniging van bierproevers, die de lokale verenigingen verzamelt onder één koepel.

De Objectieve Kaaischuimers van Temse hebben een waaier aan activiteiten ontwikkeld, zoals het organiseren van bierproefavonden, ledendagen (inclusief brouwerij- en stadsbezoeken), een jaarlijkse bierquiz, etentje met aangepaste bieren, … De vereniging ondersteunt ook hobbybrouwers.

FRETALOP en GASPARD
De Objectieve Kaaischuimers brouwen (sinds 2007) hun eigen bier, Fretalop, genoemd naar de titel van het verhaal van Maurice Pauwaert dat werd uitgegeven in 1944 (herdruk 1947), en dat handelt over een draak die alles opvrat (vandaar zijn naam) en pas na ontelbare pogingen werd verslagen door Ridder Gaspard (zie korte samenvatting hierna).

Het verhaal Fretalop – “De ware geschiedenis van den draak Fretalop van Temsche en hoe hij verslagen werd door Gaspard van ’t Hazennest”, vertelling en tekeningen door Maurice Pauwaert.

In 1346 zag in Temsche de torenklokkenluider Vinck op de Schelde de schuit van Lange Jan naderen toen plots uit het water een draak opdook en het bootje met passagiers met zijn muil vermorzelde.

Er werd alarm geslagen maar noch Baljuw Bole, noch pastoor Crispijn kon verhinderen dat de draak aan land kwam. Niet alleen geiten of katten werden met zijn zwarte tong ingeslikt, maar ook verscheidene onvoorzichtige inwoners: “Hij freet het al op!”, vandaar zijn roepnaam ‘Fretalop’.

Na nog een reeks huizen verwoest te hebben ging hij uitrusten in de Schelde, loerend naar Temse. Vanuit Temse werd hij bestookt door pijlen en katapulten, maar niets deerde Fretalop, integendeel, de hem toegezonden vuurbollen slikte hij in en vuurspuwend uit zijn muil brandde de Hoogpoort totaal af.

Als de nood het hoogst is komt op een bootje ridder Gaspard van ’t Hazennest aangevaren. Deze daagt het dier uit en wijkt alsmaar achteruit tot in het kasteel, waar de hem achtervolgende draak klem komt te zitten tussen de twee torens aan de ophaalbrug. Het zware poorttraliewerk werd neergelaten en de draak kwam met zijn nek eronder klem te zitten, waarna onze ridder met zijn zwaard het beest naar de eeuwige jachtvelden stuurde.

Sindsdien is Fretalop een heel eigen leven gaan leiden. In mei 2014 werd de draak van Temse vereeuwigd in een nieuw boek dankzij een samenwerking tussen het Gemeentebestuur, Frank De Cuyper, de Culturele Vereniging Spirit en De Objectieve Kaaischuimers.

Het bier wordt gebrouwen bij De Graal (Brakel). Fretalop is een vlot drinkbaar bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het is een blond, mooi schuimig en hoppig bier van hoge gisting, dat hergist is op de fles.

Naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van De Objectieve Kaaischuimers groeide het idee om een nieuw bier te lanceren. Daartoe ging de vereniging een nauwe samenwerking aan met brouwerij Brixius, die in 2019 met het bier Boenk! de publieksprijs won op het bierfestival Temse – Velle.
In het verlengde van het bier Fretalop was de naam Gaspard voor de hand liggend.

Gaspard is een heldere Pale Ale met een alcoholpercentage van 7,2 % met een lichte amberkleur en met een aangename bittere toetst die een absolute meerwaarde geeft aan het bier. Als gelegenheidsbier werd het bier gebrouwen met een zeer beperkte oplage van 250 liter, en wordt het bier aan het grote publiek gepresenteerd tijdens het bierfestival.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *