Herdenkingstentoonstelling Pieter Dierckx in het Gemeentemuseum

TEMSE – Van zaterdag 6 t/m zondag 21 november loopt in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, de herdenkingstentoonstelling ‘Pieter Dierckx (1871-1950)’, een organisatie van het Cultuurcentrum Temse i.s.m. de familie van Pieter Dierckx.

Op de vernissage werd het leven en werk van de kunstenaar toegelicht door Jozef Smits, kleinzoon. Burgemeester Luc De Ryck situeerde de expo in een ruimer kader en opende officieel.

“Geen sant in eigen Land, gevleugelde woorden die niet van toepassing zijn op Temse”, klonk het bij burgemeester Luc De Ryck tijdens de vernissage. “Onze gemeente heeft een traditie ontwikkeld waarbij kunstenaars worden geëerd met een tentoonstelling en een monografie. Overleden kunstenaars worden ook vereeuwigd in een straatnaam.”

Pieter Dierckx in zijn atelier

Directeur van de academie

Pieter Dierckx (Antwerpen, 1871 – Berchem, 1950), zoon van een zelfstandig smid, studeerde aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij o.m. les kreeg van Juliaan De Vriendt. Hij was een briljant student en behaalde het diploma van de hoogste graad voor tekenen en schilderen, wat hem toeliet ook les te geven aan leerlingen van academies en tekenscholen.

Hij werd destijds als amper 25-jarige benoemd tot directeur van de Academie van Temse. Hij gaf er ook les: tekenen, landschapschilderen en sieraadschilderen. Ontelbare cursisten uit Temse en omgeving heeft hij mede gevormd, o.m. beeldhouwer Karel Aubroeck en Priester Poppe, op wie hij een diepe stempel drukte.

Straatnaam

Pieter Dierckx bouwde de Academie uit tot een modelschool. In de provincieraad van 12 juli 1910 werd het als volgt verwoord: De Tekenschool van Temse staat aan de spits van al de dergelijke instellingen der provincie voor wat het grondig onderwijs betreft, de kwaliteit, de praktische vooruitgang, en beantwoordt het best aan het doel beoogd door de Commissie van Schone Kunsten.

De kunstenaar maakte ook tekeningen voor praalwagens, feestelijkheden en gelegenheidsorganisaties, en hielp mee aan het ontwerpen van kostuums.

Hij bleef directeur-leraar tot en met WO I. Van dan af was hij kunstschilder en restaurateur. De kunstenaar kreeg ook een straatnaam toebedeeld.

Temse realiseerde een Retrospectieve Pieter Dierckx in het Gemeentemuseum in 2006. In de begeleidende monografie staat een uitvoerige biografie van de kunstschilder te lezen. Ook de expo van 2021 gaat gepaard met de publicatie van een gratis brochure.

De expo is vrij toegankelijk tijdens de weekends: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

Bij de opening waren een aantal nazaten van Pieter Dierckx aanwezig
Eén van de werken van Pieter Dierckx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *