Extra acties tegen sigarettenpeuken in straatbeeld en natuur

Lokaal Bestuur Temse start met een integrale peukenaanpak. Meer dan de helft van al het zwerfvuil op straat zijn immers peuken.

TEMSE – Lokaal Bestuur Temse start met een integrale peukenaanpak. Meer dan de helft van al het zwerfvuil op straat zijn immers peuken. Gemeenschapswachten gaan ondermeer promomlateriaal verspreiden aan hotspots.

“Een enorm stuk van de ‘zwerfvuiltaart’ bestaat uit sigarettenpeuken”, zegt schepen van Milieu Debby Vermeiren (CD&V). “Meer dan de helft van al het zwerfvuil op straat zijn peuken. Deze peuken komen in onze omgeving terecht en brengen schade toe aan het milieu.”We zijn recent gestart met een integrale peukenaanpak. Zoals gebruikelijk, zetten we vooral in op de sensibilisering van de hardnekkigste doelgroepen.”

Hier begint de zee’

“Onze gemeenschapswachten verspreiden promotiemateriaal aan de hotspots, delen gericht zakasbakjes uit en zorgen voor meer recipiënten voor peuken op het openbaar domein. Zo stimuleren we handelaars en horeca-uitbaters om een opvangbakje of emmer voor peuken aan de uitgang van hun zaak te voorzien. Als ze wensen, ontvangen ze as-emmers van de gemeenschapswachten.”

“Verder plaatst men ‘ballot bins’”, klinkt het. “Dit zijn unieke wandasbakken die op ludieke wijze rokers stimuleren om hun peuk in de asbak te deponeren en tegelijkertijd hun stem of mening te verkondigen. Op centrale plaatsen ten slotte worden alle peuken ingezameld. De riooltag ‘Hier begint de zee’ aan de rioleringen versterkt de sensibilisering.”

Peuken met de helft doen dalen

Naast deze acties zet het Lokaal Bestuur verder in op meer controle of handhaving. Onze gemeentelijke GAS-vaststellers en de politie zijn de komende maanden extra waakzaam voor het weggooien van peuken op straat of in de natuur tijdens hun patrouilles. De gemeentelijke GAS-vaststellers kregen versterking van een team van OVAM. Dit team patrouilleert op de hotspots, zoals aan de horecazaken, winkels, scholen, sportcomplexen enz. Zij zullen niet enkel overdag maar ook ’s avonds op pad gaan. Let op: een overtreder riskeert een boete tot 350 euro.

In het najaar wordt de actie geëvalueerd. Het uiteindelijke doel is om de ingezamelde peuken op de hotspots met de helft te doen dalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *