Glasvezelnetwerk Fiberklaar komt op kruissnelheid in het Waasland: eerste spadesteek in Temse en Kruibeke

Inwoners krijgen een gratis huisaansluiting van Fiberklaar, en kunnen zelf kiezen of en bij welke deelnemende provider ze een abonnement via glasvezel afsluiten

TEMSE/KRUIBEKE – – De uitrol van het glasvezelnetwerk in het Waasland komt op kruissnelheid. Zo werd vandaag nabij de grens van Temse en Kruibeke in Steendorp, de eerste spadesteek gezet om de aftrap te geven voor de werken van Fiberklaar.

Het nutsbedrijf werkt daarvoor nauw samen met de lokale besturen en een ervaren aannemersteam. Dit plechtige moment werd bijgewoond door Hugo Maes (burgemeester van Temse, CD&V), Lieve Truyman (schepen van Openbare Werken van Temse, N-VA), Dirk De Ketelaere (schepen van Openbare Werken van Kruibeke, CD&V) en aannemer Constructel.

Fiberklaar, dat recent zijn eerste verjaardag vierde, investeert lokaal meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Het nutsbedrijf ontwerpt, bouwt en beheert een open glasvezelnetwerk waarop Vlamingen supersnel en stabiel kunnen surfen via de deelnemende internetproviders. De uitrol van het netwerk komt in het Waasland op kruissnelheid en met de symbolische eerste spadesteek gaan de werken nu ook van start in buurgemeenten Kruibeke en Temse.

Rik Missault, CEO Fiberklaar:

“Met ons open glasvezelnetwerk zetten we grote stappen in het Waasland en we zijn erg tevreden om ook in Temse en Kruibeke van start te kunnen gaan. De inwoners van Temse en Kruibeke toonden alvast grote interesse voor glasvezel. Binnenkort kunnen we hen via onze huisaansluiting toegang geven tot het internet van de toekomst. De eerstkomende jaren staan onder meer ook Waasmunster en Beveren nog op de planning.”

Lieve Truyman, schepen van Openbare Werken van Temse:

“Internet is even vanzelfsprekend geworden als drinkwater dat uit de kraan stroomt. Nutsvoorzieningen zorgen ervoor dat we een comfortabel dagelijks leven kunnen leiden. Een stabiele en snelle internetverbinding is van groot belang. Onze welvaart ligt deels onder de grond, wanneer er wordt ingezet om deze nutsvoorzieningen te verbeteren, gaat dit gepaard met wegenwerken en ongemakken. Samen met diverse nutsbedrijven en vanaf nu ook met Fiberklaar, bouwen we verder aan onze welvarende samenleving.”

Dirk De Ketelaere, schepen van Openbare Werken van Kruibeke:

“We zijn heel tevreden dat we met Fiberklaar onze inwoners de mogelijkheid kunnen geven tot het supersnel netwerk van de toekomst, door middel van een glasvezelaansluiting. We zijn ook heel tevreden over de goede samenwerking met de verantwoordelijken binnen Fiberklaar.”

Verloop van de werken

Aannemer Constructel begon al met de eerste voorbereidingen van de werkzaamheden. Het focust eerst op het grondgebied Kruibeke, te beginnen in Rupelmonde, en het gebied ten oosten van de gewestweg N16 in Temse, te beginnen in Steendorp. In een latere fase komt de rest van Temse aan de beurt.

Het fibernetwerk is goed voor 19.700 potentiële huisaansluitingen in de twee buurgemeenten. Bij de start van de werken in de straat krijgen inwoners steeds een brief in de bus met de nodige informatie. Via de adreschecker op de website van Fiberklaar kunnen inwoners nagaan of hun adres in de aansluitbare zone ligt.

De verwachte eerste aansluitingen in Kruibeke en Temse zijn voor eind 2022. Het einde van de werken is voorzien voor midden 2023, zonder onvoorziene omstandigheden. De start van de werken in de rest van Temse, die in een latere fase aanvangen, is voorzien in 2023.

Vrijblijvende huisbezoeken 

Inwoners in het aansluitbaar gebied kregen een brief in de bus voor een mogelijk huisbezoek van de aannemer. Dit huisbezoek is volledig vrijblijvend en dient om na te gaan hoe de woning kan worden aangesloten op het netwerk.

Ook mensen die hun woning al fiberklaar willen maken zonder daarbij een glasvezelabonnement af te sluiten bij een deelnemende internetprovider, kunnen een gratis aansluiting krijgen. De geïnstalleerde fibercontactdoos is en blijft volledig kosteloos.

Klaar voor digitale toekomst 

Met een huisaansluiting van Fiberklaar halen inwoners de digitale toekomst in huis. De capaciteit van de “Fiber to the Home” (FTTH) technologie garandeert namelijk de nodige stabiliteit en snelheid om ruimschoots te voldoen aan de noden van vandaag en morgen.

Fiberklaar biedt zelf geen internetabonnementen aan. Het stelt zijn netwerk open voor alle operatoren. Dat wil zeggen dat inwoners van Temse en Kruibeke zelf de telecomprovider kiezen die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

Op dit moment bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en EDPnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Rik Missault (CEO Fiberklaar) zette samen met Hugo Maes (burgemeester van Temse, CD&V), Lieve Truyman (schepen van Openbare Werken van Temse, N-VA), Dirk De Ketelaere (schepen van Openbare Werken van Kruibeke, CD&V) en José Cardoso Pereira (Hoofd Constructel België) en Kristof Van Laere (Gedelegeerd bestuurder O.M.V. Natie, partner van Constructel) symbolisch de eerste spadesteek

Een gedachte over “Glasvezelnetwerk Fiberklaar komt op kruissnelheid in het Waasland: eerste spadesteek in Temse en Kruibeke”

  1. Zeer leuk en goed over nagedacht ? Wellicht werd er niet gedacht aan de meerkosten die voor sommigen onder ons liefst te vermijden valt. Weerom tien Euro per maand bij terwijl de abonnementsprijs recent 4 euro omhoog getrokken zijn. Dat is dan op korte termijn 168 euro per jaar. De investering van 2,5 miljard is een peulschil ten opzichte van de winsten. Terug verdientijd op geen 4 jaar. Waarom zijn onze leiders zo blij met een aanslag op de beurs van hun burgers?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *