Gemeente vraagt hulp aan bewoners voor de bestrijding van de Aziatische hoornhaar

TEMSE – De Aziatische hoornaar is een zeer invasieve exoot die enorm in aantal toeneemt, met nefaste gevolgen voor de biodiversiteit, imkerij, fruitteelt, leefomgeving en veiligheid. De gemeente Temse vraagt daarom hulp van de inwoners bij het bestrijden van de Aziatische hoornaar.

In eerste instantie kan je door een eenvoudige controle helpen om de verspreiding tegen te gaan. De koninginnen zwermen in de maanden april en mei uit om nieuwe nesten te beginnen. Door heel eenvoudig tuinhuisjes, garages, speelhuisjes, vogelkasten, zolders en dakranden te controleren kunnen beginnende nesten makkelijk opgespoord worden. Deze hangen meestal niet hoger dan 3 meter.

Vind je een nest? Meld dit dan op Vespawatch.be.

Haal een gratis val af

Bij de dienst Duurzaamheid in AC De Zaat (2de verdieping) kan je een gratis val afhalen. Het zijn selectieve vallen waaruit andere insecten kunnen ontsnappen behalve hoornaarkoninginnen. Zo kunnen zij geen nieuwe nesten beginnen. Koninginnen zwermen van maart tot half mei en van oktober tot december. Zag je vorig jaar geregeld een hoornaar in je tuin? Dan kan het nuttig zijn een val te plaatsen. Voorwaarde is wel dat je bereid bent om melding te maken van aangetroffen koninginnen.

2 gedachtes over “Gemeente vraagt hulp aan bewoners voor de bestrijding van de Aziatische hoornhaar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *