Windmolens krijgen toch groen licht ondanks 2.800 bezwaarschriften

STEENDORP/BAZEL – Vlaams minister van Omgeving Koen Van Den Heuvel (CD&V) heeft de omgevingsvergunningsaanvraag voor de bouw van drie windmolens op de grens tussen Bazel en Steendorp goedgekeurd. Beide gemeentebesturen overwegen om de vergunning aan te vechten.

“Ondanks verwoede en toch wel onderbouwde pogingen op het kabinet heeft de minister deze aanvraag toch goedgekeurd”
Temses schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V)

EDF Luminus krijgt dankzij de goedkeuring de toelating om een windmolenpark van drie windmolens te bouwen en te exploiteren tussen de Heirstraat, Schausselhoekstraat en de E17.

De windmolens hebben een tiphoogte van 180 meter en twee van hen staan op 300 meter van de dichtstbijzijnde bewoning. Sinds de aanvraag werd ingediend, kwam er van buurtbewoners protest tegen de plannen. Als actiecomité Tegenwind zamelden ze 2.800 bezwaarschriften in, tegenover een door Groen Temse gelanceerde steunbetuiging voor het project die 163 handtekeningen verzamelde. Het actiecomité was niet aan zijn proefstuk toe. Zes jaar geleden werd er ook een aanvraag voor een windmolenpark ingediend, maar die werd toen vernietigd bij de Raad van State.

“Ondanks verwoede en toch wel onderbouwde pogingen op het kabinet heeft de minister deze aanvraag toch goedgekeurd”, stelt Temses schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V).

“Alle adviezen vanuit de betrokken overheidsinstanties en de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie waren gunstig of voorwaardelijk gunstig, behalve de adviezen van de gemeentebesturen van Temse en Kruibeke. Wij baseerden ons op de klachten van de omwonenden. Hun leefbaarheid wordt gehypothekeerd door deze beslissing gebaseerd op de verouderde VLAREM-wetgeving.”

Collega-schepen Filip Vercauteren (CD&V) van Kruibeke treedt Maes bij. “In de adviesronde is er te weinig rekening gehouden met de bezorgdheden van de bewoners”, stelt hij.

Vleermuizen

“Zo worden er maatregelen genomen met het oog op de kwetsbare vleermuizenpopulatie in de buurt, waardoor de windmolens vaak stilgelegd zullen worden. Het is frappant dat er wel rekening gehouden wordt met de dieren, maar niet met de mensen. Bovendien zorgt het goedkeuren van deze aanvraag voor rechtsonzekerheid, nadat een eerdere aanvraag met minder hoge windmolens werd afgekeurd.”

Beide gemeentebesturen zullen het dossier agenderen op het eerstvolgende schepencollege.

“We zullen dan beslissen of we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen, eventueel samen met het actiecomité”, aldus Vercauteren. “We zijn niet tegen het bouwen van windmolens, maar volgens ons zijn er betere locaties om die te bouwen. Zo is er verder langs de E17, ter hoogte van bedrijvenzone Hogenakkerhoek nog plaats met minder last voor de omwonenden. De aanvraag op de huidige locatie is vooral een gemakkelijke optie die verder bouwt op een eerdere aanvraag.”

Ondanks 2.800 bezwaarschriften krijgt EDF Luminus toelating voor de bouw van 3 windmolens

Een gedachte over “Windmolens krijgen toch groen licht ondanks 2.800 bezwaarschriften”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *