Marie (Duerinck-) Van Brussel krijgt een straatnaam

Zij gaf 2 ondergedoken joodse meisjes onderdak tijdens WO II

TEMSE – Tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie werd een straatnaam (zijstraat van Cauwerburg) gegeven aan Marie (Duerinck-)Van Brussel. Woonachtig op Cauwerburg, gaf zij tijdens WO II – als weduwe en zelf moeder van 3 dochtertjes – op gevaar van haar leven onderdak aan 2 ondergedoken joodse meisjes. Zij overleefden de oorlog. De oudste van de 2 meisjes publiceerde haar aangrijpende memoires, één groot eresaluut aan hun weldoenster.

1943. Het joodse echtpaar Klein en hun dochtertjes Hélèné (°1939) en Marguerite (°1940) leven ondergedoken in Brussel. Via vrienden worden de kinderen opgevangen bij het Temsese echtpaar Leonard Duerinck en Marie Duerinck, die zelf 3 jonge dochters hebben. Kort daarna overlijdt vader Duerinck.
De weduwe voedt de 5 meisjes – tussen 3 en 15 jaar – op gelijke voet op en slaagt erin, ondanks de enorme risico’s, het geheim te bewaren. De meisjes wonen bij de weduwe in tot begin 1947. In 1949 worden zij – met 350 andere oorlogswezen – naar Israël overgebracht. Zij zullen met succes hun leven uitbouwen in Jeruzalem.

Vanaf 1977 brengt één van de zussen een bezoek aan de weduwe Duerinck. In 1979 wordt de dan 85-jarige vrouw naar Jeruzalem uitgenodigd, waar zij als een heldin wordt gehuldigd. Zij overlijdt in 1984, 90 jaar oud. Hélèné is op de uitvaart aanwezig.

Anno 2019 zijn Hélène en de 3 dochters van Marie Van Brussel nog in leven. Marguerite overleed in 2012. De ouders van de meisjes overleefden de oorlog niet: zij stierven in Auschwitz.

Marie Van Brussel met naast haar Hélène Klein. Staande: Maries 3 dochters. De 4 generatiegenoten zijn nog allen in leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *